1 Yaşında Çocuk Gelişimi

06.03.2015
116
1 Yaşında Çocuk Gelişimi

1 Yaşında Çocuğun Gelişimi

1 Yaşına ulaşmış bir çocuk çok hareketlidir ve etrafında olup biten her şeyi yakından inceleyerek denemek ister. Burada anne ve babaya çok büyük görev düşer ve bebeğin tüm aktivitelerini ve hareketlerini inceleyerek sabırla ona açıklama yapmak zorundadırlar. Bu açıklamaları anlamıyor gibi görünen bebek bilinç altı olarak tüm bu açıklamaları analiz eder ve beyin bunları kaydeder. Böylelikle 1 yaşına ulaşmış olan bebeğinize yapmış olduğunuz tüm açıklamalar onun kişisel gelişiminde büyük bir yer tutmaktadır.

1 Yaşında Çocuk Neler Yapabilir?

1 Yaşına ulaşmış bebeğiniz artık yürüme dönemine gelmiştir ve kendi kendine yürüyebilecek özellikleri taşımaktadır. Ayrıca 1 yaşında bebek beslenme aktivitelerini kendi kendine yapabilecek döneme girmiştir. Ağzını ıskalıyor olsa bile ona kendi kendine beslenme şansını tanımalısınız.

1 Yaşında bebeğin konuşma özelliklerine gelecek olursak, özellikle hece hece söylenebilen baba, dede ve mama gibi sözcükleri kolaylıkla söyleyebilme seviyesine gelmiştir. Ayrıca bazı bebekler bu yaşlarda kendi dillerini geliştirirler ve uyduruk bir şekilde geveleyerek kelimeleri yuvarlayarak iletişime geçmeye başlayabilirler.

Bebeğin 1 yaşı en hareketli dönemi olduğu için genellikle pek çok oyuncağını veya evdeki eşyalarını birbirine veya yere çarparak zarar verecektir. Bu nedenle hareketliliği artmış olan bebeğinizi evdeki kırılgan eşyalarla yalnız bırakmamaya özen gösterin. Bu durum kendine zarar vermesine de neden olabileceğinden tehlikeli bir durumdur.

1 Yaşında Çocuğa Ailesi Nasıl Davranmalıdır?

Bebeğinizin etrafında bulunan çeşitli objelerin isimlerini öğrenmesini istiyorsanız ona bu objelerle ilgili bir şeyler anlatırken bu objelerin isimlerini belirterek yüksek bir ses tonuyla ona anlatın ve tekrarlamasını isteyin. Bu sayede öğrenmesi daha kolay hale gelecektir.

Bebeğinizin yanındayken sürekli olarak sayı sayın ve alışverişe çıktığınızda sebze ve meyvelerin isimlerini ona anlatarak seçmesine izin verin.

Ayrıca bebeğinize kitap sevgisini aşılamak istiyorsanız, ona sevdiği resimli kitapları satın alın ve siz okuyun o ise resimlerine baksın. Bu sayede kitaplara alışacaktır. Ayrıca bebeğiniz ilk kelimelerini öğreneceği bu döneminde ”teşekkür ederim” ve ‘lütfen’ gibi kelimelerin nerede kullanılması gerektiğini ve kullanım şekillerini öğrenebileceği bir dönemdedir. Bebeğiniz sizin beğendiğiniz ve onayladığınız bir hareketi yaptığında ona gülümseyin ve onu onaylayın, bu sayede bebeğiniz sizden aldığı destekle öğrenme özelliklerini daha çok geliştirecektir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.