14 Aylık Bebek Gelişimi

14 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 14 aylık olduğunda iştahında azalmalar görülebilmektedir. Bunun dışında hareketliliği ise bir miktar daha artış gösterecektir. Hareketliliğinin fazlalaşması iştahında yaşanacak en ufak bir düşüşün bile kilo kaybına neden olacağını ancak bu durumun normal olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu durum normal bir durumdur ancak ileri derecede zayıflama gözlemleyecek olursanız doktorunuza danışabilirsiniz.

Bu yaşlarda olan bebekler anne ve babalarına çok fazla özenecektir ve yemeğini kendisi yemek isteyecektir. Mutlu olacağı bu eylemi kendi gerçekleştirmesi için ona fırsat tanıyın, üstüne ve yerlere yemek dökecektir ancak anlayışlı olarak onun kendi kendine beslenmesine fırsat verin.

Ayrıca 14 aylık bebeklerde korku duygusu gelişmeye başlar ve çevresinde gözlemlediği veya hayal gücünde canlandırdığı bazı nesne ve cisimlere veya hayallere karşı korku duygusu besleyebilir. Sevdiği sevmediği tüm aktiviteleri artık belirlemeye başlayacaktır örneğin sudan hoşlanmayabilir veya mutfak robotu çalıştığında onun sesinden korkabilir. Ancak zamanla bu nesnelerin ona zararı olmayacağını anlar ve korkusunu yener. Bu süre içerisinde iyi bir gözlemci olmalı ve bebeğinizin korktuğu şeylerle yüzleşmesini minimum düzeye indirmelisiniz.

Özellikle banyo yapmaktan korkan çocuklarda başlarının ıslatılmasını atlayın ve vücutlarını rahatsız olmayacağı bir sıcaklıkta su ile ıslatın. Bu sayede çocuğunuz suya zamanla alışacaktır. Başı ıslatıldığında yaşadığı şok etkisi suya karşı korkusunu tetikliyor olabilir.

Bunun dışında bebekler 14 aylık ile 20 aylık dönemler içerisinde azı dişlerini çıkarmaktadır. Dişleri çıkarken çok ağrısı olacak ve sizide bir kaç gece uykusuz bırakacaktır. Buna hazırlıklı olmalısınız. Azı dişleri bebeğin damağının arka kısmında yer alan çift uçlu dişlerdir. Bebeğin diş sancılarını gidermek için çeşitli diş aparatları ve oyuncaklar bulunmaktadır. Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerine uymalı ve bebeğinizin diş ağrılarını giderici yöntemleri deneyebilirsiniz, ancak bu basit yöntemler yeterli olmayacak olursa doktorunuzun onayını alarak sadece onun önereceği ağrı kesicileri tercih edebilirsiniz.

 

14 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Desteklenmeli?

Bebeğiniz artık kendi vücudunu tanıyabilecek kabiliyet seviyesine ulaşmıştır. Ona yüzünde bulunan organlarını öğreterek işe başlayın. Bu dönemlerde el ve ayaklarını ve diğer organlarının ona hayatta nasıl yardımcı olacağını öğreneceği bir dönemdeyiz. Bebeğinize bu dönemlerde yaşına uygun çatal ve kaşıklar alabilirsiniz, ancak bu çatal ve kaşıkların bebeklere uygun malzemelerden üretilmiş olmalarına dikkat etmelisiniz.

Ayrıca 14 aylık bebeklere artık resim yapmak ve gördüklerini çizmek gibi beceriler öğretilebilmektedir. Bu nedenle 14 aylık bebeğinize çizimler yapabileceği kağıt ve kalem vermeli ve çizim becerilerinin gelişmesine yardımcı olmalısınız. Diğer yandan bu dönemlerde ona kitap okuyarak kitap sevgisini aşılamak pek mümkün değildir. Bunun yerine bebeğinizin hoşlanacağı ve içerisinde resimler bulunan kitapları ona okuyacak olursanız kitaplardan daha çok etkilenir ve resimlerle hayal dünyasını daha rahat şekilde şekillendirebilir.

Bebeğinizin bu dönemde oynayacağı oyuncaklar çok daha geliştirici oyuncaklar olmalıdır ve çeşitli nesneleri dizerek şekil vermek ve puzzle gibi oyunları ona oynatarak kişisel gelişimine destek olmalısınız. Ancak bebeğiniz oyuncaklarıyla oynamaktan çok anne ve babalarıyla birlikte yetişkinlerin gerçekleştirdiği aktiviteleri yapmaktan çok zevk alırlar. Bu nedenle bebeğinize gün içerisinde sizin yaptığınız bazı işlerde yardım etmesi konusunda ufak görevler verebilirsiniz. Örneğin çamaşır makinesinden çok hafif parçaları onun kurutma odasına taşımasına izin verebilirsiniz. Bu sayede bebeğinize hem görev bilgisini aşılamış olursunuz hem de kendine güveninin gelmesini sağlamış olursunuz.