15 Aylık Bebek Gelişimi

15 Aylık Bebek Gelişimi

15 Aylık bebeklerin en önemli özelliklerinden bir tanesi artık yürüyebiliyor olmalarıdır. Bu dönemlerde bebekler bilgiye açtır ve çevrelerinde olup biten her şeyi merak ederek annelerine yönlendirirler. Bu dönemlerde bebeğiniz için evin içerisinde çeşitli önlemler almak zorundasınız. Yürümeye çalışırken sürekli olarak düşebileceği için sivri sehpa köşelerini süngerlerle sarmalı ve kırılgan kendine zarar verebileceği eşyaları saklamalısınız.

Bebek 15 aylık olduğunda anne ve babasını taklit etme durumu çok fazla artış gösterir ve genellikle yetişkinlerin kullandığı cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler gibi ürünleri kullanmaya çalışırlar. Telefonda konuşulması ilgilerini çeker ve telefonda konuşuyormuş gibi taklit yaparlar. Ayrıca dergi, gazete ve kitapların sayfalarını karıştırarak, koşma yeteneklerini geliştirmek için sürekli olarak denemelerde bulunur.

Diğer yandan ev içerisinde konuşulan pek çok şeyi artık anlayabilecek kapasiteye ulaşmıştır ve ondan istediğiniz basit aktiviteleri kolaylıkla yerine getirebilmektedir. Kağıt kalem kullanarak yapmış olduğu çizimlere artık daha çok hakimdir ve kalemi daha iyi kullanarak daha şekilli çizimler yapabilir. Yaklaşık olarak 6 – 7 kelimeyi rahatlıkla söyleyebilmektedir. Genellikle net bir şekilde konuşabilmesi 2 yaş civarında gerçekleşmektedir.

Ancak konuşulanları anlayabildiği için konuşmasa bile istediği şeyleri vücut dili ve işaretlerle anlatabilmektedir. Oyuncaklarını hatırlar ve oynamak istediğinde vermeniz için işaret eder ancak yaşı gereği algısı çok çabuk dağalır ve bir oyuncakla oynarken gördüğü başka bir nesneye odaklanabilir.

 

15 Aylık Bebeğin Davranışları Nasıldır?

Bu dönemlerde artık biraz daha büyüdüğü için sizde ev içerisinde diğer işlerinizi daha rahat şekilde gerçekleştiriyor olmalısınız. Ancak bebeğiniz bu durumun farkına varacaktır ve ilginizi çekmek için elinden gelen her şeyi yapacaktır. Siz onunla ilgilenmediğinizde yüksek sesle bağırabilir, kahkahalar atabilir ve gülümseyebilir. Ayrıca inat özelliklerinin en çok geliştiği gönem içerisindesiniz.

Sevdiği aktiviteleri gerçekleştirmekten onu alamayabilirsiniz, inat eder ve kendini yerden yere atar ama asla pes etmez ve ağlayarak evin yolunu tutacaktır. Ayrıca bu dönemlerde yaşıtları ile ilk temasları gerçekleşeceği için sosyal çevresi yavaş yavaş oluşmaya başlamıştır ve yaşıtlarıyla arkadaşlık yapmaya başlar. Bu dönemde dikkat etmeniz gereken bir diğer özellik ise inatçı bebeklerin arkadaşlarına üstünlük sağlamak için onlara zarar verebilme ihtimalidir.

 

15 Aylık Bebeğin Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Artık el, ayak, bacak, burun, göz gibi vücudunda önem taşıyan bölgeleri gösterdiğinizde onların isimlerini söyleyebilmektedir. Bu dönemde bebeğinize kötü örnek olabilecek davranışları sergilemekten çekinmelisiniz. Sizi taklit ettiği her hareketin ona özenmesi gereken bir hareket olması için gayret etmelisiniz.

Bu dönemde kendi kendine giyinmek isteyecektir ve ona giyinebilmesi için kolay giyilebilen giysileri sunun. Yapmış olduğu her başarılı hareket onun kendine olan güvenini sağlayacaktır. Onun odasında artık kendi yaşına uygun bir kitaplık yapmanın zamanı geldi. Kitapları zarar vermeden inceleyebilmesi konusunda onu teşvik etmeli ve ona öğretici hareketleri anlatmalısınız.

Bu yaşta bir çocuk kitaplarını alıp inceleyerek tekrardan yerine yerleştirecek seviyededir. Bu yaşa uygun olan kitaplarda genellikle hayvan figürleri bulunmaktadır, bu sayede bebeğiniz hayvanların isimlerini öğrenecek ve gördüğünde o hayvanın hangi hayvan olduğunu söyleyebilecektir. Ancak bebeğiniz henüz okuyamadığı için ona gösterdiğiniz resimleri tekrar etmesini sağlamalısınız.