19 Aylık Bebek Gelişimi

19 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin bu dönemlerde huysuz bir tavır içerisinde olması ve siz dahil yakın çevrenize karşı inatçı bir tavır benimsemesi çok normaldir. Özellikle sizin istediğiniz pek çok davranışı inatla reddedecektir ve kendi istediğinin yapılması konusunda bağıracak, tutturacak ve sizi zorlayacaktır. Bu dönemlerde koltukların tepelerine tırmanmayı, duvarlara tırmanmayı ve evde bulunan sehpa gibi eşyaların üzerine tırmanmayı çok severler. Bu nedenle güvenlik önlemlerini çok üst düzeyde tutmalı ve bebeğinizin güvenliğini en iyi şekilde sağlamalısınız.

Bunun dışında bu dönemlerde uyku konusunda bir miktar çekimser davranmayı seçebilir. Uyku konusunda bazı bebekler çok daha fazla inatçı davranırlar ve ona alıştırmış olduğunuz uyku düzeninin sona ermesi söz konusu olacaktır. Bu dönemlerde artık bilinçli bir şekilde düşünme kabiliyeti geliştiği için anne ve babasının ondan uzakta ve birlikte olmaları bebek üzerinde kıskançlığa neden olabilir ve kendini odasında yalnız hissedebilir. Bu nedenle anne babalar 19 aylık bebekleri ile yatmadan önce daha fazla ilgilenmelidir. Onun pıjamalarını giydikten sonra dişlerini fırçalamasına yardımcı olun ve ardından bebeğinize bir masal okuyarak onunla ilgilendiğinizi gösterin, bu sayede bebeğinizin uykusu gelecektir ve huysuzluk yapacak fırsatı bulamayacaktır.

Bebeğiniz artık sözlerinizi dinliyor ve size sakince olumlu dönüşler yapıyorsa artık tuvalet eğitimi konusunda hazır duruma gelmiş demektir. Bunun için bebeğinizin tuvaletini size haber vermeye hazır duruma gelmesi gerekmektedir. Bazı bebeklerde tuvalet eğitimi çok daha erken zamanlarda gerçekleşebilirken, bazı bebeklerde ise 3 yaşına kadar tuvalet eğitimi tam anlamıyla gerçekleşmemektedir.

Bu yaşa gelmiş olan çocuğunuzun sizin kontrolünüzü ele geçirmesine izin vermeyin ve ses tonunuz ile ona kimin anne, baba kimin ise çocuk olduğunu gösterin, aksi halde çocuğunuz en saçma fikirler konusunda bile gününüzü berbat edecek kadar problem çıkartabilir. Bebeğinize çeşitli sorumlulukları verin örneğin dışarı çıkarken montunu kendisi giymesine izin vermelisiniz. Bunun dışında ayakkabılarının bağlarını çözebilmeli ve bağlamayı ona öğretebilirsiniz. Size sinirlenerek isteklerini yüksek sesle dile getirdiğinde ona sakin bir ses tonuyla eğer sizinle iletişime geçerek sakince anlatırsa isteklerinin gerçekleşeceğini öğretmelisiniz.

Bu dönemlerde bebekler biraz daha hırçın tavırlar sergilemektedirler ve size, yakın çevrenize zarar verici tavırlar sergileyebilmektedirler. Özellikle 19 aylık dönem içerisinde vurma ve ısırma gibi eylemlerin çok sık şekilde sergilendiğini görmekteyiz. 19 Aylık bebeğiniz çevresindeki kendi eşyalarından artık sıkılmış olacağı için evde kullanılan diğer eşyalara karşı ilgi ve merak içinde olabilir ve her şeye karşı bir zarar verme ve tanıma psikolojisi içerisinde olabilir. Bu nedenle evinizi bebeğinize zarar vermeyecek ve eşyaların zarar görmeyeceği şekilde dekore etmelisiniz.

 

19 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Desteklenir?

Bebeğinizin sizin ilginize en çok ihtiyacı olduğu dönemlerden birindesiniz ve onunla gün içerisinde normalden çok daha fazla ilgilenmelisiniz. Bebeğinizle geçirdiğiniz vakitler size özel olmalı ve arada kardeşini veya diğer ev işlerini unutarak sadece onunla ilgilenmelisiniz. Ayrıca bu yaşlarda olan bazı bebekler suya karşı çok ilgilidir ve su ile oynamaya bayılırlar. Eğer bebeğiniz su ile oynamaya bayılıyor ise ona bir leğen içerisinde ılık su hazırlayarak oynaması için elverişli bir ortam yaratabilirsiniz.

Ayrıca 19 yaşında bebeğiniz artık anne ve babası haricinde ailede bulunan diğer büyükleri de tanımalı ve görünüşlerine alışkın olduğu yakın çevrede bulunan bireylerin aile içerisindeki isimlerini ve fotoğraflarındaki amca, dayı gibi ibrareleri onlara net bir şekilde izah ederek anlatmalısınız.

19 Aylık bebeğinize asla anlamayan insan muamelesi yapmayın, bu yaşa ulaşmış olan bebeğiniz artık sakince anlattığınız her şeyi anlayacak ve size iletişim yoluyla cevap vererek isteklerinizi gerçekleştirebilecektir.