2.Hafta Gebelik

Hamileliğin 2. Haftası

Hamileliğin 2. haftası hormonel anlamda daha hızlı bir yapıya geçersiniz ve döllenen yumurtanın gelişim süreci daha hızlı bir yapıya geçer. 2. hafta vücudunuzun hamilelik için alt yapı çalışmaları gerçekleştirdiği hafta olacaktır.

Hamileliğin 2. haftası östrojen hormonun görevi olan hareketlilik durumu başlar ve buna bağlı olarak yumurtanın rahimde yerleşeceği bölge olan tabaka hamileliğin gerektirdiği yapıya dönüşmeye başlar ve kalınlaşır. Bu duruma tıp dilinde rahim içerisindeki endometrium bölgesinin kalınlaşması adı verilmektedir. Endometrium zarı denilen bu bölgede kalınlaşmaya bağlı olarak kan hücrelerinde artış ve kanlanma meydana gelir. Bu kalınlaşmanın hayati bir önemi vardır ve kalınlaşma sayesinde embriyo rahim içerisinde çok daha rahat şekilde tutunabilir.

Hamileliğin 2. haftası sona erdiğinde yumurta stabil bir şekilde çatlamaya başlar ve çatlamanın sonunda yumurtalık bölgesinde bulunan yumurta bu bölgeden atılır. Her bir adet döneminde kadının sadece 1 kez yumurtlama durumu geçekleşir ve sadece tek bir yumurta üretilerek çatlar. Ancak çoklu doğumlar olan ikiz ve üçüz hamileliklerde ise tek yumurta yeterli olmayabilir ve çoklu yumurta atılır. Bu duruma tek yumurta ikizi veya çift yumurta ikizi adı verilmektedir. Yani ikiz bebek olabilmesi için atılan iki yumurtanın ikisi birden döllenirse çift yumurta ikizi gebelik gerçekleşir. Ancak sadece tek bir yumurta içerisinde iki farklı embriyo tutunma ve döllenme şansı yakalarsa bu durumda tek yumurta ikizi gebelik gerçekleşmiş olur.

Yumurtlama günlerinin tespit edilmesi sağ ve sol kasıklarınızda yer alan ağrılar ile anlaşılır ancak sadece doktor kontrolü ile tespit edilebilen bir durumdur. Adet döneminin kadında gerçekleşme nedeni rahim yapısının her ay gebelik için elverişli hale gelerek rahim içi tabakasının yenilenmesidir.

 

Hamile Kalmak İçin En Uygun Tarihler

Hamile kalmak için en uygun dönemi hesaplayarak gebe kalma ihtimalinizi yükseltmek elinizde. Hamile kalmak için en uygun tarihleri belirlemek adet gördüğünüz gün sayısından 14 çıkartılarak hesaplanabilir.Örnek vermek gerekirse 29 günde bir adet gören bir kadın 29 günden 14 gün çıkarıldığında adetinin 15. gününde hamile kalmak için en uygun dönem içerisindedir. Yani buna bağlı olarak adet gördüğü günden sonraki 11. günden 17. güne kadar gerçekleşen denemelerde hamile kalma ihtimali söz konusudur.

Çok sağlıklı bireylerde bile doğru zamanlarda cinsel ilişki yaşandığı halde gebelik gerçekleşemeyebilir. Bunun nedeni gebeliğin kolay bir durum olmayışıdır ve ortalama gebe kalma başarı süresi 3 aydır. Bu süreyi aştığınızda hala gebe kalamıyorsanız doktora danışmanızda fayda var.