20.Hafta Gebelik

Hamileliğin 20. Haftası

Hamileliğin 20. haftasının sonuna doğru hamileliğinizin tam olarak yarısına ulaşmış olacaksınız. Hamileliğin 20. haftasında rahim göbek deliğinizle aynı mesafede yer almaktadır. Göbek deliğine rahimden baskı oluşmaktadır ve göbek deliğinizin sürekli olarak silinmesi gerekmektedir. Rahim çok fazla büyüme göstermiştir ve yarattığı gerilmenin sonucu olarak karın cilt bölgesinde gerilmelere bağlı olarak az miktarda kaşıntılar meydana gelebilmektedir. Bu dönemde cildi yoğun şekilde nemlendirmek çok önemlidir ve karın cilt bölgesine masaj yaparak nemlendirici uygulamalar yapılabilir. Ayrıva bu dönemde bol miktarda su tüketmek cildin nem dengesini düzene sokarak şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

Hamileliğin 20. haftasında anne adayının karınlarının tam orta kısmında bir çizgi belirmektedir. Bu çizgi kahverengi ve çizginin adına linea nigra denilmektedir. Gebelik döneminde meydana gelen bu durum gebeliğin sonlanması ile tamamen ortadan kalkmaktadır. 20. haftada bebeğinizin boyu ortalama 160 mm ve ağırlığıda 300 grama kadar ulaşmıştır. Hamileliğin 20. haftasında bebeğinizin işitme, koku alma ve tat alma gibi duyuları çok hızlı şekilde gelişmektedir. Ayrıca hamileliğin tam ortasında bebeğinizin göz kapakları ara sıra açılıp kapanmaktadır.

 

Hamilelikte Bitki Çayları Tüketimi

Bazı bitki çayları çok ağır olabilmektedir. Bu nedenle bu bitki çayları doktorunuzun izni olmadan asla tüketilmemelidir. Bitki çayları tüketildikten sonra özellikle mide bulantısı, kusma ve ishal gibi rahatsızlıkların beraberinde tansiyon değişimleri görüldüğünde kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Tüm bu nedenlerden dolayı hamileyken ve lohusa dönemlerinde bazı bitki çaylarının tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir.

 

Bebeğinizin Hareketleri Dışarıdan Ne Zaman Hissedilebilir?

Daha önce doğum yapan anne adayları yaklaşık olarak 15 gün öncesine kadar bebeklerinin hareketlerini hissedebilirken, ilk kez doğum yapacak olan anne adayları ise hamileliğin 20. haftasında bebeklerinin hareketlerini ilk kez hissederler. Diğer yandan 20. haftada bebeğinizin uyku düzeni ve alışkanlıkları oluşmaya başlamaktadır. Bu dönemde bebeğinizin uyku düzeni gereği uyku periyotları 20 dakika ile 1.5 saat arasında değişim göstermektedir. Bebeğiniz anne karnındayken uyku sırasında hareketsizdir ancak uyku haricinde hareketlerini belirgin bir şekilde hissedebilirsiniz. Tüm gebeliklerde 20. hafta görülemeyen hareketlilik, bazı durumlarda 22 ve 23. haftalarda da gözlemlenebilmektedir.