21 Aylık Bebek Gelişimi

21 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz 21 aylık olduğunda artık rüyaları daha detaylı bir hale gelmiştir ve buna bağlı olarak geceleri kabus görmeye ve korkarak uyanmaya başlamışlardır. Eğer çocuğunuz bu aylarda uyumadığı halde çığlıklar atıyor ve kabus görmüşcesine ani ataklar gösteriyorlarsa kesinlikle doktorunuza başvurmalısınız. Bebeğiniz 21 aylık olduğunda artık onunla dışarı çıkmaya başlayabilirsiniz.

21 Aylık çocuğunuz artık isteyip istemediği davranışları açıkca belirtebilecek yaştadır. Özellikle kitapları incelerken bir anda yırtıp parçalayabilir veya sevmediği oyuncakları kırarak paramparça edebilir. Bu dönemlerde olan çocuğunuzdan çok fazla şey beklemek doğru değildir ve 21 aylık bir bebek henüz çok küçük ve dünyayı tanımaya çalışıyordur. Bu nedenle sabırlı olmak ve çocuğunuza töleranslı olmak çok önemlidir. Ona eğitim verirken özellikle sakin bir tavır takının ve onun henüz algısının tam anlamıyla gelişmediğini düşünerek yanlış anlamasının normal olacağını bilin.

21 Aylık bebeklerin en belirgin ortak özelliklerinden biri inatçı olmaları ve herşeye itiraz eden bir tavır sergilemeleridir. Özellikle çocuğunuzu artık düzenli olarak dışarı çıkaracağınız 21 aylık olduğu dönemde ona dışarıda nasıl davranması gerektiğini sakince anlatmalı ve kurallarınızı ona belirtmelisiniz. Bebeğiniz dışarı çıkmayı sevmeyebilir veya dışarıdayken acıkarak, susayabilir. Bu nedenle yanınıza dışarıyı cazip hale getirecek oyuncakları almanız ve bebeğinizin sevdiği besinleri ve suyu almak yerinde olacaktır.

21 Aylık bebeğiniz artık utanma ve psikolojik pek çok duyguyu kazanmıştır. Bu nedenle dışarıda kendi yaşıtlarıyla birlikteyken bebeğinizi asla aşağılamayın ve ona bağırmayın. Bu durum onun psikolojisini etkiler ve sosyalleşmesine engel olur. Arkadaşları içerisinde rencide olduğunu düşünerek içine kapanmasına neden olabilirsiniz. Yanlış hareketlerde bulunduğunda ona sakince davranışlarının yanlış olduğunu anlatın ve mantıksız isteklerini yerine getirmeyerek ona sakince anlatın, emin olun konuştuğunuz her konu bebeğinizin bilinç altına yerleşir ve anlamasına neden olur.

Ayrıca 21 aylık bebekler oyun grupları içerisinde oynarken kesinlikle gözetiminizi ayırmayınız. Bu yaşlarda çocuklar yalnız kaldıklarında ellerindeki oyuncaklarla birbirlerine ve kendilerine zarar verebilirler. Bunun yanı sıra çocuğunuz yeteri kadar sosyalleşemiyorsa grup içerisine girdiğinde çevrede olmanız çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine neden olacaktır.

Bunun için grup içerisinde bulunan çocuğunuza asla müdahale etmemelisiniz. Sadece uzaktan ona bir gülümseme veya kısa bir bakış onun kendini güvende hissetmesini sağlar. Ancak ona istemediği şeyleri yaptırmak için çok aşırı derecede baskıcı bir tavır içerisinde olmamalısınız. Aşırı baskıcı tavırlar genellikle çocukların istenmeyen davranışlara daha çok yönelmelerine ve sinirsel tavırlar sergilemelerine neden olmaktadır.

Çocuğunuz yaşıtları ile birlikte zaman geçirirken ister istemez birbirlerine üstünlük sağlamak için mücadele içinde olabilecektir. Bunun için bebeğinizi asla korumayın ve bırakın kendi kendine toplumda bir yer edinmeyi öğrensin ve kendine olan güvenini kendi sağlasın. Ona yardım eder ve grup içerisinde daha iyi bir yer edinmesine yardımcı olarak diğer çocuklar üzerinde baskıcı olmasına yardımcı olursanız, hayat boyunca sizin desteğinize ihtiyaç duyacaktır. Bu durum yanında olamayacağınız ileri yaşlarında onun toplumda başarısız bir birey olmasına kadar pek çok duruma neden olabilecektir.

 

21 Aylık Bebeğinizin Gelişimini Nasıl Destekleyebilirsiniz?

Çocuğunuza 21 aylık olduğunda evde basit görevler vererek kendine güvenini ve toplum içerisinde bir görevi olduğunu ona gösterin. Bu sayede çocuğunuz artık ailenin bir bireyi olduğuna inanacak ve daha mutlu olacaktır. Örneğin ona mutfaktan bir şey getirmesini isteyebilirsiniz, ya da bir oyuncağını odasından kendisi almasını isteyebilirsiniz.

Bunun dışında artık 21 aylık koca bir bebeğiniz var ve emzik artık onun için bir ihtiyaç değil ve alışkanlık. Bu nedenle onun emzikten biran önce kurtulmasını sağlamalısınız.

Ayrıca bu dönemlerde çocuklarınıza çevreyi tanıma ve öğrenmeleri konusunda daha çok cesaret vermelisiniz. Bebeğinizin güvende olduğu bir alan içerisinde herşeyi tanımasına izin vermelisiniz.

Ayrıca çocuğunuzun strateji ve algı özelliklerini geliştirmek için bir şeyleri saklama ve bulma oyunlarını oynamalı ve çocuğunuzu geliştirmelisiniz.