25.Hafta Gebelik

 

Hamileliğin 25. Haftası

Hamileliğin 25. haftasında bebeğiniz yaklaşık olarak 700 gram civarına ulaşacaktır. 25. Haftada bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 21 cm olarak ölçülecektir. Bebeğin bu haftadan sonra tat alma ve diğer duyu organları bir miktar daha gelişim göstermektedir. Bebeğiniz özellikle dışarıdan duymuş olduğu seslere karşı tepki vermeye başlamıştır. Ayrıca bebeğinizin nefes alışverişleri daha ileri dereceye ulaşmıştır ve nefes alma egzersizleri yapmaya başlamıştır. Tabiki hala bu solunum egzersizlerini içerisinde bulunmakta olduğu amniyos sıvısı içerisinde gerçekleştirmektedir.

Hamileliğinizin 25. haftasında bebeğinizin omurilik yapıları, eklemleri, kemikleri ve vücut semptomlarının tamamı gelişir ve şekillenmeye başlar. Bu hafta en belirgin özellik olarak burun delikleri gelişmeye başlar ve akciğerlerindeki kan damarları görevlerini tam olarak yapar duruma gelir. Ayrıca insan vücudunun siluyetini tamamlayacak şekilde kemikleri gelişmeye başlar.

Bu hafta hamileliğiniz için riskli durumların söz konusu olabileceği döneme girdiğiniz için doktorunuzun önereceği vitamin takviyelerini uygulamak zorundasınız. Bu nedenlere bağlı olarak hamileliğin 25. haftası kilo alımlarının daha fazla görüldüğü bir dönemdir. Bu nedenle kilo aldırıcı tatlı ağırlıklı ve hamurişi besinler tüketmek yerine sağlıklı ve vitamin değeri yüksek besinler tüketmeniz gerekmektedir.

 

Erken Doğum Sancıları 25. Hafta

Bu hafta karnınız iyice büyüdü ve rahmi tutan bağlar çok fazla gerildi. Buna bağlı olarak kasık ve bel bölgelerinizde şiddetli ağrı ve sancılar görünmektedir. Bu haftalarda doktorunuzun kontrolüne daha fazla ihtiyaç duyacaksınız çünkü bu haftalarda erken doğum riski başlar ve bazı sancılar bunu işaret edebiliyor olabilir. Bu sancılar genellikle karın bölgesinde sertlik hissine bağlı olarak, kramplar şeklinde görülebilmektedir.

Bu ağrılar bazen klasik bel ağrılarının ve kasık ağrılarının aynısı şeklinde görülebilmekle birlikte, doktorunuz tüm bu ağrıların sebeplerini ve neden olabilecekleri semptomları tahmin edebileceklerdir.

Eğer sancılar erken doğum tehtidi içermiyorsa ağrı giderici yöntemler uygulanarak sancılardan kurtulunabilir, ancak ağrılar erken doğum riskini tetikliyorsa bu durum için hastaneye yatarak özel tedavi yöntemlerinin uygulanması doğru olacaktır.

Bu sancıları giderebilmek için mümkün olduğu kadar çok dinlenmek ve fazla ayakta kalmamak çok önemlidir. Ayrıca bacaklarınızda meydana gelebilecek ağrıları azaltabilmek için varis çorpları tercih ederek mümkün olduğu kadar sancılarınızdan kurtulabileceksiniz.

 

Hamileliğin 25. Haftası Yaşayabileceğiniz Semptomlar

* Hamileliğinizin 25. haftasında karşılaşabileceğiniz en büyük semptomlardan bir tanesi hazımsızlık ve mide yanmasıdır. Hamilelikte mide yanmalarına karşı doktorunuzun önereceği mide asidi ilaçları kullanabilirsiniz.

* Hamileliğin 25. haftasıyla birlikte ilerleyen hamileliğiniz horlama şikayetlerine açıktır. Hamilelikte horlamanın nedeni ise, burunda yer alan mukozada yer alan artan kan akışına bağlı olarak tıkanma meydana gelmiştir.

* Hamileliğin belirli dönemlerinden sonra kan akışlarında değişimler ve damarlara baskı uygulanması sonucu kan akışının yavaşlaması söz konusu olabilir. Bu nedenle vücudun çeşitli bölgelerinde karıncalanmalar oluşabilmektedir.

* Ayrıca hamilelik sırasında retilen ekstra kan basıncına bağlı olarak damarlarda şişmeler meydana gelebilmektedir.

* Pelvik eklemlerinizin dengesini bozan bağ dokularında gevşemelere bağlı olarak esnemeler meydana gelebilir. Bunu önlemek için doktorunuza danışarak bu bölgedeki kasları geliştirmelisiniz.

* Son olarak cilt, saç ve tırnak yapılarınızda da değişimler meydana gelmektedir. Özellikle saç kayıpları veya saçlarda aşırı dolgunluk ve parlaklıklar görülebilmektedir.