27.Hafta Gebelik

Hamileliğin 27. Haftası

Hamileliğin neredeyse 3/2’lik bölümü sona ermiş durumda, bebeğiniz yaklaşık olarak 24 cm boyuna ulaştı ve ağırlığı 900 – 950 gram civarında. Bebeğinizin bu dönemde kalp atışları hissedilir derecede artış gösterdi. Dışarıdan anne adayının karnı dinlendiğinde kalp atışları duyulabilecek dereceye ulaşmış durumda. Hamileliğin 27. haftasında bebeğiniz artık dışarıdan gelen sesleri çok daha net şekilde duyabilir ve ayırt edebilir. Bu nedenle anne ve babanın bu dönemde bebekle konuşmaları ve ona seslerini tanıtmaları çok önemlidir. Bu nedenle bazı doktorlar bu haftalarda bebeğe müzik dinlettirilmesini önermektedir.

Hamileliğin 27. haftasında bebeğiniz küçük bir kavun büyüklüğündedir ve hızlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. 27. haftayla birlikte uyku düzeni de daha programlı hale gelmiştir. Vücut fonksiyonları ise neredeyse tamamen oluşmuş ve gözlerini bile açıp kapar pozisyona gelmiştir. Ayrıca hamileliğin 27. haftasında yaşanabilecek en önemli gelişme bebeğin beyin fonksiyonlarının gelişmeye başlamasıdır. Buna bağlı olarak artık beyin daha aktif bir pozisyona geçer ve düşünme yetilerinde gelişmeler başlar. 27. haftayla birlikte bazı durumlarda bebeğiniz hıçkırabilir ve bunu hissedersiniz.

Hamileliğin bu haftalarında yaşanabilecek erken doğum riskine karşı çok dikkat etmek gerekmektedir, bebeğin akciğerleri henüz gelişmediği için bu dönemde gerçekleşecek doğumlar bebek için hayati risk taşımaktadır.

Hamileliğin 27. haftasında bazı anne adaylarında göbek deliği dışa doğru çıkabilmektedir. Bu durum göbek deliği çevresinde bulunan kasların güçsüzlüğüne bağlı olarak görülür ve gebeliğin sona ermesiyle beraber ortadan kalkan bir durumdur. Bu durumun bebeğe veya anne adayına bir zararı bulunmamaktadır.

Ayrıca 27. hafta rahmin iyice büyümesine bağlı olarak göbek derisinde ince bir çizgi belirgin hale gelebilir bu durumda normal olarak nitelendirilmektedir. Bu durumda bebeğe zarar vermez çünkü göbeğin cilt yapısının ve göbek deliğinin bebekle hiç bir alakası bulunmamaktadır. Doğumun sonlanmasından bir kaç ay sonra bu çizgide yok olacaktır.

27. Hafta daha hassas olduğunuz bir haftadır ve bu hafta içerisinde bazı yiyecekleri tüketirken mideniz kabul etmeyebilir. Eskiden sevdiğiniz besinler artık size hoş gelmeyebilir, aynı şekilde sevmediğiniz besinleri de tüketmeye karşı bir istek oluşabilmektedir. Hamilelik döneminiz boyunca doktorunuzun kontrolünde gerekli olan bir çok mineral ve vitamini fazlasıyla almanız gerekmektedir. Yeterli vitamin ve mineral alınması bebeğin organlarının sağlıklı şekilde gelişebilmesi için çok önemlidir.

Hamileliğiniz kış aylarına denk geldiyse özellikle C vitamininin yoğun şekilde alınmasında fayda vardır. Bunun için meyve tüketimi kadar sebze tüketimine de önem vermelisiniz, bazı sebzelerin içerisinde meyvelerin iki katından fazla C vitamini ve diğer vitaminler yer almaktadır. Hamileliğiniz boyunca günde 2 öğün sebze ve meyve tüketilmesi önerilen bir durumdur.  

 

Hamileliğin İleri Dönemlerinde İdrarda Yanma Durumu

Hamilelik ilerledikçe rahim büyümeye devam eder ve bu durum bir süre sonra idrar torbasında baskı oluşarak daha sık idrara çıka isteğine neden olur. Hamilelikte veya normal zamanlarda gözlemlenen idrarda yanma durumları ise genellikle idrarda yer alan enfeksiyonlara bağlı olarak görülen bir durumdur. Burada bilinmesi gereken en önemli konu ise amniyon zarında meydana gelebilecek iltihapların erken doğuma neden olabileceğidir. Hamileliğinizde idrar yanması gibi istenmeyen durumlarla karşı karşıya kaldığınızda acilen doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz gerekli şekilde tedavi yöntemleri uygulayacaktır.

 

Hamileliğin Bu Dönemlerinde Uyku Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Büyüyen karın ve rahim nedeniyle anne adayları bu dönemden sonra uyumakta zorluk çekmeye başlarlar. Yatarken rahim tarafından diaframa daha çok baskı uygulanır ve buna bağlı olarak çeşitli solunum problemleri gözlemlenebilir. Bu şikayeti en aza indirebilmek için yatarken sırt üstü pozisyonda yatmalısınız ve sırtınızın altına sizi yükseltecek bir yastık koyarak destek almalısınız. 

 

Not: Hamileliğin 27. haftasında bebeğinizin hareketliliği çok artmıştır ancak siz gündüz uyanırken ve günlük aktivitelerinizi gerçekleştirirken bebeğinizi sallıyormuş gibi bir durum yaratırsınız ve bu nedenle bebekler genellikle gündüzleri uyumaktadır. Geceleri siz hareketsiz kaldığınızda ise bebeğiniz uyanır ve daha hareketli davranır.