3.Hafta Gebelik

Hamileliğin 3. Haftası

Hamileliğin 3. haftası vücudunuzda bazı hormonların değişime uğradığı ve yükseliş gösterdiği bir haftadır. Özellikle progesteron hormonu belirgin şekilde yükseliş gösterir. Bu hormonun yükselişi tıp dilinde kadın ile erkeğin hücrelerinin birleşmesi olarak nitelendirilir. Kadın ve erkek hücrelerinin birleşmesi sonucu döllenmenin gerçekleştiği haftadır. Hamileliğin vücut tarafından resmen kabul edildiği ve tüm reaksiyonların hamileliğe göre gerçekleşmeye başlayacağı haftadır.

Çoğu anne bu dönemde gebe olduğundan habersizdir, bunun nedeni ise henüz takip eden hamilelik dönemine ulaşmamış olmanızdır. Hamileliğinizin 3. haftasından sonra tahminen 1 hafta sonra adet döneminiz gelecek. Hamileliğin 3. haftası adet gecikmesini henüz bilemeyeceğiniz için hamile kaldığınızı tahmin edemezsiniz. Bu dönemde hamile kaldığınız hakkında bir fikriniz olmadığı için normal yaşantınıza devam edersiniz. İşte bu nedenle hamilelik fikri kafanızda yer edindikten sonra asla sigara ve alkol kullanmamanız gerekiyor.

Gebeliğin bundan sonra gerçekleşecek olan dönemleri daha zorlu ve uzun bir dönem olacaktır. yavaş yavaş fiziksel anlamda değişimler yaşayacaksınız ve bebeğinizi kucağınıza almanın heyecanı ile tüm zorlukların üstesinden gelebileceksiniz. Hamileliğin 3. haftası gebelikten haberiniz olmayacağını belirtmiştik ancak bu dönemden sadece 1 hafta sonra hamileliğinizi resmi şekilde öğrenebileceksiniz. Hamileliğin 3. haftasında bebeğin embriyo hali oluşmuş olur ve gelişim sürecine başlamaya hazır durumdadır. Sadece 1 hafta sonra hamilelik haberini aldığınızda embriyonuzun gelişmeye başladığını da öğrenmiş olacaksınız.

 

Hamileliğin 3. Haftasından Sonra Gerçekleşen İmplantasyon

Bebeğiniz döllenmenin ardından çok minik bir hücre olarak canlılığa başlangıç yapar. Ardından ilerlemeye devam ederek ve ilerlerken gelişerek macerasına devam eder. Rahmin içerisine doğru hızla ilerler ve rahimde kendisi için gelişip büyümeye elverişli bir bölge aramaya başlar. Yaklaşık olarak 4 gün içerisinde kendisi için en uygun yeri bulmuş olur. Kendisine ait gelişecek en uygun yeri bulduğunda 1 hücreden 16 hücreye ulaşmış olur. Bu işlemin adına implantasyon denilir ve başarıyla gerçekleşmesi normal doğum için çok önemlidir.

Anneler üzerinde yapılan araştırmalara göre embriyo genellikle rahimin fundus denilen en üst bölgesinde yer alan bölgeye ve arka duvara yakın olacak şekilde yerleşerek kendini koruma altına alır. İmplantasyonun gerçekleşmesinin ardından embriyo çok hızlı şekilde gelişim sürecine başlamış olur. Embriyo bu döneminde trofoblast denilen hücreleri oluşturmaya başlar ve bu hücreler rahim içerisinde yıkıcı bir etki ile kendilerine en uygun yerleri açarlar ve kandan koruma kalkanlarının içerisinde gelişirler. (Bu trofoblast hücreleri bebeğin eşi için çok önemli bir işlemdir plesentayı oluşturmaktadır.)