31.Hafta Gebelik

Hamileliğin 31. Haftası

Hamileliğin 31. haftasında bebeğinizin başından popo kısmına kadar olan uzunluğu yaklaşık olarak 28 cm civarına ulaşmıştır. Başı dahil toplam uzunluğu ise yaklaşık 41 cm’dir. Bebeğin ağırlığı ise 1.4 kg’a kadar ulaşmıştır. Bununla birlikte bebeğinizin sinir sistemi ve akciğer gelişimide aynı şekilde gelişmeytedir. Hamileliğin 31. haftasında bebeğinizin daha fazla gelişebilmesi ve kemiklerinin sertleşmesi için bol miktarda kalsiyum almanız gerekmektedir. Bunun için kalsiyum içeren süt ve yoğurt ürünlerinin bol miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

Hamileliğinizin 31. haftasında diyaframınızda bir miktar kasılma oluşmuş olabilir. Bunun nedeni rahminizin diyaframınıza baskı yaratıyor olmasıdır. Akciğeriniz bu durum karşısında tam olarak genişlemesini sağlayamaz ve buna bağlı olarak nefes alıp verme problemleri gözlemlenebilir. Bebeğiniz bu dönem içerisinde plesentadan oksijen almayı başarıyor ve çok mutlu, sizde yaşanan nefes alma problemleri ise doğuma kadar bu şakilde devam edecektir.

Bu dönem içerisinde göğüslerinizden bir miktar süt gelmeye başlamış olabilir. Bu durumun dışarıdan hissedilmesini engellemek için göğüs bantları kullanarak akan sütün emilmesini sağlayabilirsiniz. Bu dönemde normal sütyenler size rahatsızlık hissi verebilmektedir. Bu nedenle bu dönemde özel emzirme sütyenleri tercih edebilirsiniz. Önemli bir not olarak belirtmemiz gereken, seçtiğiniz sütyenleri yaklaşık olarak 1 beden büyük tercih etmenizdir.

Ayrıca artık bebeğinizin cinsiyetini biliyorsunuz ve buna bağlı olarak eğer erkek bebek bekliyorsanız ve bebeğinizi sünnet ettirmeyi düşünüyorsanız bunun kararını almalı ve doktorunuzla konuşmalısınız. Bu durumun eksilerini ve artılarını çok iyi bilmeli ve bu doğrultuda hareket etmelisiniz.

 

Hamileliğin 31. Haftası Hamilelik Şikayetleri

31. Hafta anne adayının karnı göbek deliğinin yaklaşık olaram 10 cm kadar üzerine kadar büyüme göstermiştir. Göbek deliği silik olarak görülmektedir. Buna bağlı olarak bu bölgede kaşıntı meydana gelebilir. Bu hafta içerisinde cildi nemlendirici ürünler kullanarak cildinize masaj yapabilirsiniz.

Bu hafta içerisinde reflü şikayetleri çok sık şekilde görülebilmektedir. Bunu engelleyebilmek için porsiyonlarınızın sayısını arttırmalı ve miktarını azaltmalısınız. Ayrıca yatarken vücudunuzun üt kısmını yüksekte tutacak şekilde yastıkla destek sağlamalısınız. Bu dönemde yaşanabilecek bacak ağrıları ve şişliklerinin önüne geçebilmek için ayaklarınızı kalça seviyesinin üzerine çıkarmalısınız.

 

Hamilelikte Ultrasona Girme Sıklığı Ne Olmalıdır?

Ultrason cihazları ses dalgalarıyla çalışmaktadır ve bebek üzerinde hiç bir yan etkilerinin olduğu tespit edilmemiştir. Anne adayları bu dönemlerde çok sık şekilde ultrasona girmek isterler, bebeklerinin gelişimlerini tespit edebilmek ve kilolarını görebilmek için çok sık ultrasona girerler. Bebeğe zararlı olmasada doktorunuz ultrasona girmek için onay veremeyebilirler. Bu nedenle annelerin her istediğinde ultrasona girmeleri önerilmemektedir.

Ayda 1 kez yapılan ultrasonlar hamileliğin seyri açısından yeterlidir. Ancak şeker hastalığı gibi bazı rahatsızlıkları bulunan annelerde ultrasonların daha sık yapılması söz konusu olmaktadır.

 

Hamileliğin 31. Haftası Semptomları

* Hamileliğin 31. haftasında idrara çıkma sıklığı daha fazla görülmektedir. Bunun nedeni rahimin iyice büyümesi ve buna bağlı olarak görülen idrar deposunun sıkışmasıdır. Bu nedenle lavoboda daha çok zaman geçireceksiniz bu normal bir durumdur. Burada şikayetlerinizi azaltabilmek için idrarınızı yaptıktan sonra idrarınız yoksa bile yeniden kendinizi zorlayın, eğer keseniz boşaldıysa daha geç idrara çıkmanız mümkün olacaktır.

* Hamileliğin 31. haftasında sebepsiz yere baş ağrıları görülebilmektedir. Bunlar korkulacak durumlar değildir ve sessiz, karanlık bir oda içerisinde bir miktar gözlerinizi dinlendirerek rahatlayabileceğiniz bir durumdur. Gözlerinizi kapattıktan sonra yaklaşık olarak 15 dakika kadar ayaklarınızı yukarıya kaldıracak olursanız, baş ağrıları şikayetleriniz mümkün olduğu kadar azalacaktır.

* Ayrıca 31. hafta damarlarınızın normalden daha fazla şişkinlik gösterdiği bir haftadır, bu durum hamilelik hormonlarına bağlı olarak kan basıncının artmasıyla birlikte görülebilecek normal bir durumdur. Düzenli hafif egzersizler bu durumun mümkün olduğu kadar sona ermesini sağlayacaktır.

* Burun tıkanıklığının en çok görülebildiği haftalardan bir tanesidir. Bu dönem içerisinde şişmiş ayak ve al parmakları, göbek ve vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen şişlikler bu duruma neden olabilmektedir. Doğumdan sonra bu durumlar sona erecektir. Ancak şikayetlerinizi azaltabilmek adına doktorunuzun önereceği spreyleri kullanmanızda fayda var.

* Hamileliğin 31. haftası alt karın bölgenizde sancılanmalar meydana gelebilmektedir. Bu durumu biraz olsun hafifletebilmek için ayakların dinlendirilmesi çok önemlidir. Bununla birlikte vücut dengenizin bozulmasıyla birlikte sırt ağrılarınında en sık görüldüğü haftalaran bir tanesidir. Vücut dengeniz hareket ve reflekslerinize olumsuz etki eder ve bu durum sakarlığınızın artmasına neden olur.

* Hamileliğin 31. haftasında bacaklarda kramplar, daha sık idrara çıkma ihtiyacı, mide yanması gibi durumlar daha sık görülmektedir. Ayrıca hamileliğin son dönemlerinin vermiş olduğu gerginlikle birlikte uyuma bozuklukları ve uyumada güçlükler hissedebilirsiniz.