32.Hafta Gebelik

Hamileliğin 32. Haftası

Hamileliğin 32. haftasında bebeğinizin poposuyla başı arasındaki uzunluğu yaklaşık olarak 29 cm civarındadır. Başı dahil ayaklarına kadar toplam boyu ise yaklaşık olarak 43 cm civarındadır. Bu hafta içerisinde bebeğiniz neredeyse 1.8 kg ağırlığa ulaşmıştır. Bu hafta içerisinde bebeğinizin ayak ve el tırnakları ve tırnak yapısı tamamı ile oluşmuştur. Bebeğiniz 32. haftadan itibaren tamamen görebilmekte ve duyabilmektedir. Doktorunuz bu haftadan itibaren her hafta veya 2 haftada bir kontrol için sizi görmek isteyecektir. Doğum yaklaştığı için bu durum normal bir durum olarak görülmektedir.Bazı anne adayları bu dönemler içerisinde bebeklerinin daha az hareketli olduğunu düşünürler, ancak bu durum bebeğinizin daha fazla dinlenmeye olan ihtiyacından dolayı meydana gelmektedir. Ancak bebeğiniz gün içerisinde belirli zamanlarda kesinlikle hareketlilik göstermelidir. Tamamı ile hareketsiz kalacak olursa kesinlikle doktorunuza danışmalısınız.

Özellikle devlet dairelerinde ve resmi kuruluşlarda bu haftanın sona ermesiyle birlikte resmi olarak izin hakkına sahip olacaksınız. Doğum izninizi kullanma hakkınız olabildiği gibi doğum izninizi doktorunuza danışarak 37. haftaya kadar erteleyebilir ve çalışmayı düşünebilirsiniz. Tabi burada doktorunuzun izin vermesi çok önemli.

Doktorunuzun doğum için belirlediği sezaryen tarihi veya normal doğum sancılarınız ne zaman yaşanırsa yaşansın, yasal doğum izniniz 32. haftadan itibaren başlayacaktır.

 

Hamileliğin 32. Haftası Semptomları

* Midenizde gaz oluşumunun en çok görüleceği dönemdir. Bu hissi azaltabilmek için günlük 3 ana öğün ve 3 ara öğün tüketmelisiniz. Bu sayede sindirim sisreminiz çok fazla baskıya maruz kalmaz ve sindirim sisteminizi yormamış olursunuz.

* Hamilelik nedeniyle değişen hormonlarınıza bağlı olarak metabolizmanız yavaşlar ve bu durum şişkinliğe neden olmaktadır. Bu dönemde bol miktarda su içilmesi bu şikeyetin azalmasını sağlayacaktır.

* Karnınız çok fazla büyüdü ve bağırsaklarınıza yoğun şekilde baskı oluşturmaya başladı, düzenli egzersiz yaparek ve lif içeren sebze meyveleri tüketerek bu durumun önüne geçebilirsiniz. Uzun süre devam eden kabızlık şikayetleri basura neden olmaktadır.

* Tüm bunların haricinde hamileliğin 32. haftasında baş dönmesi şikayetleri ve baygınlık hissi görülebilmektedir. Bu durumlar hormonel değişimlere bağlı olarak kan şekerinde meydana gelen değişimlerdir. Bu nedenle protein ve karbonhidrat açısından zengin besinlerin tüketilmesi çok önemlidir.

* Özellikle uyumadan önce bacaklarınızda acı çekmenize neden olan kramp ve kasılmalar meydana gelebilmektedir. Bu durumun gerçek sebebi tam olarak belli olmasa bile, bazı doktorlar tarafından magnezyum ve kalsiyum eksikliği nedeniyle görülebildiği düşünülmektedir. Bunu engelleyebilmek için ağırlıklı olarak süt ürünleri tüketmek çok önemlidir.

* Ayrıca göbeğiniz büyümeye devam etiikçe derisi esnemekte ve bu durum kaşıntıya neden olmaktadır. Kullanılan nemlendiriciler ve kremler işe yaramıyorsa doktorunuzun önereceği kaşıntı önleyici losyonları kullanabilirsiniz.

* Bunun dışında göğüsleriniz çok fazla büyüdü ve hassaslaştı. Bu dönemde ilk sütünüz olan sarımsı süt gelmeye başlayabilir. Bu ilk sütün içerisinde bol miktarda protein ve antikorlar yer almaktadır ve bebeğinizin ilk içeceği süt budur. Bu sızıntılar ilk görüldükleri zamanlarda rahatsızlık hissi verebileceği için göğüs pedleri kullanılması önerilmektedir.