33.Hafta Gebelik

Hamileliğin 33. Haftası

Hamileliğin 33. haftasında bebeğinizin başından popsuna kadar olan uzunluğu yaklaşık olarak 30 cm civarındadır ve başı dahil ayaklarına kadar olan mesafesi ise 45 cm civarındadır. 33. hafta içerisinde bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 1.9 kg civarına ulaşmıştır. Bebeğinizin rahim içerisinde yüzdüğü amniyon sıvısının miktarında bu haftadan sonra bir artış gözlemlenmemektedir.

Bebeğinizin içerisinde yaşamını sürdürdüğü amniyon sıvısı, bebeğiniz için hayati önem taşıyan bir sıvıdır ve bebeği dış dünyanın zararlı etkilerinden korumaktadır. Bebeğin doku yapısının ve akciğerlerinin gelişiminin bu sıvıyla yakından alakası bulunmaktadır. Bu sebeple özellikle bu haftalarda bebeğin içerisind eyaşadığı amniyon sıvısının miktarı sürekli olarak kontrolden geçirilir ve miktarı gözlem altında tutulur. Bu süreç içerisinde bebek tarafından yutularak sindirim sisreminden geçen amniyon sıvısı bebeğin dışkısı olarak yeniden rahim içerisine bırakılır. Bu durum bebeğin sindirim fonksiyonlarını ve vücut ritimlerini geliştirmesine yardımcı olmaktadır.

Hamileliğinizin 33. haftasıyla birlite bebeğinizin kemikleri çok iyi şekilde gelişmeye devam etmektedir. ayrıca cildin yağ dokusunun gelişmesiyle birlikte cildinde yer alan kırışıklıklar azalmaktadır. Ancak yinede bebeğinizin kafatasında bulunan kemikler tam anlamıyla sertleşmemiştir. Bu durum çok normal bir durumdur ve doğumun çok daha kolay şekilde gerçekleşmesini sağlar yumuşak kafa yapısı rahimden daha kolay şekilde çıkabilmektedir. Bu nedenle genellikle normal doğumların ardından bebeğinizin kafa yapısı bir miktar anormallikler gösterebilir. Bu durum geçici bir durumdur ve doğumun ardından kaga yapısı normal haline kavuşacaktır.

Hamileliğin 33. haftasıyla birlikte anne adaylarının progesteron hormonunun yanı sıra relaxin hormonununda salgılandığı görülmektedir. Bu durum eklemlerde ve kaslarda gevşemelere neden olmaktadır. Bu gevşemelerin bebeğin doğum anında içerisinden geçeceği leğen kemiğine etkisi bulunacaktır. Yani bebek leğen kemiğinin içerisinden geçerken leğen kemiği bebeğe zarar vermeyecek şekilde bulunmaktadır.

33. haftadan itibaren yaşanan bu değişimler anne adaylarının yürüyüşünde bir miktar değişimin neden olmasına sebep olmaktadır. Halk arasında bu yürüyüşe ördek yürüyüşü benzetmesi takılmıştır. Yani bacaklar normalden daha açık hale gelir, eller belde ve karın bölgesi öne çıkacak niteliktedir.

Ayrıca bu haftadan itibaren oturup kalkmak ve uzanmak daha zorlu bir süteç haline gelecektir. Kendiniz için en rahat pozisyonu belirleyerek mümkün olduğu kadar rahat olduğunuz bu pozisyonda kalmaya özen göstermelisiniz. Normalde hiç alışık olmadığınız şekilde aşırı büyüyen göbeğiniz normal aktiviteleriniz sırasında sağa sola çarpabilir, bu durum normaldir ve çok şiddetli darbeler olmadığı sürece bebeğiniz zarar görmez.

 

Gebelikte Cinsel Yaşam

Hamile bayanların özellikle bu dönemlerde libidoları normalden çok daha yüksektir. Eşleride hamile bayanları çok daha çekici bulmaltadır. Bu dönem içerisinde cinsel ilişkiye girmekte hiç bir sakınca görülmemektedir ve doğum meydana gelinceye kadar girilen cinsel ilişkilerde salgılanan sıvıların doğumu daha kolaylaştıracağı bilinmektedir.

Ancak bazı riskli gebeliklerde cinsel ilişkilere girilmesi sakıncalı sonuçlar doğurabilmektedir. Bu durumu doktorunuza danışarak gebeliğinizin durumuna bağlı olarak belirlenmesini sağlayabilirsiniz.