35.Hafta Gebelik

Hamileliğin 35. Haftası

Hamileliğin 35. haftasında bebeğinizin başı ile poposu arasındaki mesafesi 33 cm’ye ulaşmıştır. Ayaklarından başına olan uzunluğu ise ortalama olarak 46 cm civarındadır. Bebeğin 35. haftada ortalama ağırlığı 2.5 kg olarak tespit edilmektedir. Bebeğiniz bu haftalarda genellikle uyumakta ve enerji depolamaktadır. Bebeklerde en zor gelişim tamamlayan akciğerler ise bu haftadan itibaren daha çok gelişim göstermektedir.

Bebeğinizin bulunduğu bölge ona artık dar geliyor ve burada rahat hareketlerde bulunamıyor. Buna bağlı olarak tekmelerinde bir miktar azalmalar meydana gelmektedir. Bebeğiniz mucizevi şekilde 35. haftadan itibaren karaciğer işlevlerine başladı ve böbrekleri gelişimini tamamlayarak işlevlerine başlıyor. Rahminiz artın neredeyse göğüs kafesinizin alt kısmına kadar değiyor, bu dönemde rahimde amniyotik sıvıda gözle görülür azalma meydana gelmiştir. Rahim bu dönemlerde iç organlara çok fazla baskı uygulamakta ve çok daha sık şekilde idrera çıkma ihtiyacı meydana gelmektedir. Hamileliğin 35. haftasından sonra daha çok gaz problemleri, hazımsızlık sorunları ve mide rahatsızlıkları görülebilmektedir.

Bu haftadan sonra artık doğum yaklaşıyor ve doktorunuzun her hafta kontrolünden geçmelisiniz. Bu haftadan 37. haftaya kadar olan süreçte doktorunuz rektal kültür analizleri gerçekleştirecektir. Bunun anlamı anne adayı her kontrole geldiğinde kendisine non stres test uygulanmasıdır. Bu testin amacı bebeğin kalp atış ritimlerini kontrol etmek ve anne rahminde meydana gelebilecek kasılmaları tespit edebilmektir. Bu testlerin sayesinde bebeğin testlerin yapıldığı andaki iyilik durumu tespit edilebilir. Bu test uygulanırken bebeğin uyumaması gerekmektedir. Normalde 20 dakika sürecek olan bu testler bebek uyuyorsa daha uzun sürebilmektedir. Bu testin bir diğer amacıda bebeğin amniyos suyunun kalitesinin kontrol edilebilmesidir. Tüm bu maddelerin her biri olumlu şekild eonaylandığında anne adayı 1 hafta sonra kontrol edilmek üzere yeniden kontrole çağırılmaktadır.

Ancak bazı durumlarda amniyos yırtılmasına bağlı olarak suyun gelmesi ihtimali ortaya çıkar ve bu durumda rahimden su gelmeye başlar. Böyle bir semptomla karşılaştığınızda acilen doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca bebek hareketlerinin azalması ve sancıların artmasına bağlı olarak çok acil şekilde doktorunuza başvurmalısınız.

Bu hafta doğum sancıları bir miktarda olsa başlayabilir ve bu sancıları durdurulmaya çalışılmaz. Bunun nedeni ise bebeğinizin bu haftada rahim dışında yaşayabilecek özelliklere ve donanıma sahip olmasıdır. Bu haftaya kadar ters şekilde duran bazı bebekler bu haftadan itibaren düz durmaya başlamıştır. Doğuma yaklaşan bebeklerin ortalama olarak % 3’ü düzelemez ve ters kalır. Bu gibi durumlarda doktor onayı ile sezaryen doğum gerçekleştirilir ve bebek anne karnından alınır.

Hamileliğin 35. haftasında doğum planlarınızı yapmak için ideal bir haftadır. Özellikle doktorunuzla birlikte gerçekleştireceğiniz toplantılarda doğum ağrılarını minimuma indirecek yöntemler incelenir ve karar verilir. Normal doğum yapacaksanız bu ön görülemeyen bir durumdur ve ne zaman olacağı bilinmeyeceği için her an hazırlıklı olunmalıdır.