36.Hafta Gebelik

Hamileliğin 36. Haftası

Hamileliğin 36. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 35 cm civarındadır. başı ve ayakları dahil toplam boyu ise yaklaşık olarak 46 cm civarındadır. Bu hafta içerisinde ağırlığı 2.7 kg’a yükselmiştir. Bu hafta içerisinde bebeğin akciğer ve diğer tüm organları normal şekilde çalışmaya ve görevini yapmaya başlamıştır. Hamilelik süresi normal şartlarda teorik olarak 40 hafta olarak değerlendirilmektedir. Ancak doğum 37. haftadan itibaren her an meydana gelebilir. Özellikle sezaryen ile doğum yapacak olan anne adayları 38. haftada doğum yapmaktadırlar.

Bu gibi faktörler bir yana bırakıldığında doğumun 37. hafta ile 41. hafta arasında bir dönemde gerçekleştiği tespit edilmektedir. Dolayısıyla bu haftalar arasında doğuma her an hazırlıklı olunmalıdır. Bu hafta içerisinde yeniden NST testleri uygulanır ve bebeğin suyunun ne durumda olduğu test edilir. Bu hafta bebeğin tüm ölçüleri ve kilosu yeniden değerlendirilir. Bu hafta itibariyle anne ve baba arasında yaşanacak cinsel ilişkiler enfeksiyon kapılmasını önlemek amacıyla yasaklanır.

Hamileliğin 36. haftasından sonra dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Bunlar arasında çok uzun yolculuklar ve uçak yolculukları yer almaktadır. Bunun nedeni ise doğumun başlama ihtimalinin çok yüksek olmasıdır. Havayolu şirketleri doğuma 1 ay kalan durumlarda hamileleri uçağa almamaktadır.

 

Hamileliğin 36. Haftasında Sık İdrara Çıkma Durumu

* Artık doğum kanalına doğru inen bebeğiniz idrar yolunuza yoğun şekilde baskı uygulamaktadır ve bu duruma bağlı olarak normalden çok daha fazla idrara çıkma durumunuz söz konusu olacaktır. Hatta bazen anne adaylarının sağlıklı şekilde uyumasını engelleyen bir idrar yolu çalışması görülebilir. Bu gibi durumlarda yatmadan en az 3 saat önce sıvı alımı kesildiğinde şikayetler azalacaktır.

* Bu hafta angajmana bağlı olarak rahim artık en yüksek konumdadır. Rahimin mide ve akciğere yaptığı baskılar artmış ve karnın alt tarafına inen bebek sayesinde karın üst bölgesinde bir rahatlama meydana gelmiştir. Bu duruma bağlı olarak daha rahat nefes alabilmek mümkün olur ve mide ağrıları son bulmuştur. Bu durumun nedeni ise özellikle ilk doğumunu gerçekleştiren bayanların leğen kemiklerinin iyice gevşemesi ve sancıların etkileriyle bebeğin kafasının doğum kanalına girmesi durumudur. Meydana gelen bu durumun adına angajman adı verilmektedir.

 

Hamileliğin 36. haftasında Doğumun Aşamaları

 

1. Aşama

Sancıların meydana gelmeye başladığı ve buna bağlı olarak rahim yolunun açıldığı dönemdir. Doğumun ne zaman meydana geleceğini tahmin etmek mümkün değildir. bazı gebeliklerde doğumun meydana gelme belirtileri ortaya çıkmaz, doğumun 1. aşamasında rahim boynu yaklaşık olarak 4 cm kadar açılmaktadır. Bu durum aktif doğumun başladığının habercisidir. Sancılar yavaş yavaş şiddetlenmeye başlar. Genellikle ilk kez doğum yapacak olan anne adaylarında ilk doğum yaklaşık olarak 14 – 15 saat sürmektedir. Bu aşamada sancılar çok daha şiddetli ve yoğundur ortalama 3 dakikada bir sancı görülmektedir.

 

2. Aşama

Doğumun ikinci aşamasının başlaması için rahim boynunun tamamen genişlemesi gerekmektedir. Hamileliğin 2. aşaması itme evresidir, bu evrede devamlı olarak ıkınmanız gerekmektedir. 2. Aşama bazen bir kaç dakikada bazen ise saatler içerisinde gerçekleşen bir durumdur. Daha önce normal doğum yaptıysanız bu doğumunuz daha kolay gerçekleşecektir. Doğum sırasında bebeğin başı çıktıktan sonra vücudunun çıkması daha kolay olacaktır.

 

3. Aşama

Doğumun 3. aşaması bebeğin doğumuyla başlamaktadır ve plesenta tamamen atılana kadar devem etmektedir. Bu aşamada artık sancılar çok hafiflemiştir.