38.Hafta Gebelik

 

Hamileliğin 38. Haftası

Artık doğuma çok yaklaştınız. her 100 doğumdan 75 – 80 arası 38. ve 42. haftalar arasında gerçekleşmektedir. Bu haftadan itibaren artık doğum sancılarınızın her an gelmesi beklenmektedir. Bu nedenle bu sancılarla ilgili doktorunuzdan daha fazla bilgi edinmelisiniz. Ara sıra görülen kasılmalar doğumun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Doğum için sancıların sürekli olarak kesilmeden sürmesi gerekmektedir.

Hamileliğin 38. haftasından itibaren bebeğiniz artık günde 25 – 30 gram arası kilo almaya devam etmektedir. Bu dönem içerisinde bebeğiniz 48 cm uzunluğuna ulaştı ve kilosu yaklaşık olarak 2.5 kg ile 3.5 kg arasında bir noktada yer alıyor.

Hamileliğin 38. haftasında bebeğinizin bağırsaklarında mekonyum denilen dışkı ilk kez birikmeye ve depolanmaya başlandı. Doğum gerçekleştiğinde biriken bu mekonyum dışkı olarak çıkartılır. Diğer yandan idrarını sürekli olarak yapan bebeğiniz amniyon sıvısının devamlılığını meydana getirmektedir.

Planlı şekilde sezaryen doğum gerçekleştirmeyecekseniz, doğum yapacağınız tarih tam net olarak bilinmemektedir ve bu sebeple doğum sancıları çok ani şekilde meydana gelebilmektedir.

Bu süreç içerisinde artık bebeğiniz anne karınında kaldığı sürenin sonuna gelmektedir ve rahin ona dar gelmektedie bu sebeple ne içeride rahat edebilir, nede dışarıda olmak için hazırdır. Bu nedenle sizede rahatsızlık hissi vermektedir. Karnınızın iyice alt kısmına inen bebeğin karnınızın üst kısmını rahatlattığı gerçektir ancak alt kısım için aynı şeylerden bahsetmek pek mümkün değildir.

Bu dönemde günlük aktivitelerinizde biraz dikkatli davranmalı ve bebeğinize zarar verebilecek ağır aktivitelerden uzak durmalısınız. Ayrıca doktorunuzun belirlediği kontroller sırasında kesinlikle yaşadığınız tüm semptomları doğru ve eksiksiz şekilde belirtmelisiniz. Bu sayede doktorunuz doğuma kalan süreyi daha net şekilde belirleyebilmektedir.

Hamileliğin 38. haftası özellikle doğumun çok yakın olduğu bir haftadır ve bu nedenle anne adayında psikolojik olarak bir korku durumu meydana gelmiştir. Bu korkuyu azaltabilmek için babaya çok büyük görevler düşmektedir ve psikolojik olarak destek vermesi gereken en önemli kişi babadır. Bu nedenle baba anne adayını doğuma kadar hiç yalnız bırakmamalı ve gerekirse doğuma kadar girip elini tutmalıdır. Bu sayede anne kendini güvende hisseder.