6.Hafta Gebelik

Hamileliğin 6. Haftası

Hamileliğin 6. haftası bebek gelişimine başlar ve boyu minimum 2 mm maksimum ise 4 mm civarında olur. Bu dönemde bebek baş ve popo bölgesinden ölçülebilir. Bunun nedeni ise bebeğin ayaklarının sürekli olarak kıvrık halde olması yani cenin pozisyonunda yatmasıdır. Hamileliğin 6. haftasına ulaştığınızda bebeğinizin kalp atışlarını çok net bir şekilde dinleme fırsatınız olacaktır. Bu dönemde bebeğin kalp atışları ancak renkli Doppler ultrason ile mümkün olabilmektedir. Ancak bu yöntem ile kalp atışları dinlenemez ise, bu kez vajinal ultrasonla kalp atışlarını dinleyebilmek mümkün olur.

Gebeliğinizin başlangıcından 10. haftaya kadar geçen süre embriyonun gelişim sürecidir ve bu dönemde dış faktörlerden olumsuz şekilde etkilenmeye en açık olduğu dönemi yaşar. Sakat doğumların en büyük nedenleri arasında bu dönemde gerçekleşen olumsuzluklar yer almaktadır. Hamileliğin 6. haftasında bebeğin ayakları kıvrık olduğundan tam anlamıyla belirgin halde değildir ve sadece baş ve kuyruk şeklinde gözlemlenebilmektedir.

Hamileliğin 6. haftasında bebeğin damak, çene, burun ve akciğer gelişimleri başlamıştır. Bunu takiben ayak ve elleri şekillenmeye ve oluşmaya başlar. Hamileliğin 6. haftası beyin kısmında bulunan geçici noral oluklar kapanır ve yerlerine kalıcı beyin odacıkları geçer.

 

Hamileliğin 6. Haftasında Annede Meydana Gelen Değişimler

* Bazı anneler hamileliğin 6. haftasına kadar hiç kilo almazken, bazıları ise bir kaç kilo almış olabilirler. 6. hafta kilo alıp almamanız bebeğin gelişimi üzerinde etkisiz bir faktördür, yeter ki sağlıklı beslenin ve kendinizi aç bırakmayın.

* Bunun dışında hamileliğin 6. haftasında göğüs uçlarında koyulaşmalar, göğüslerde bir miktar şişme ve hassasiyet oluşacaktır bu çok normal bir durumdur.

 

Gebeliğin 6. Haftası Mide Yanması

Çok sık görülen şikayetlerden biridir. Bundan sonraki haftalarda mide yanmaları daha şiddetli görünecektir ancak 6. hafta başlayacağı için ilk olumsuzluklarını bu dönemde yaşayacaksınız. 6. hafta yaşanan mide yanmasının asıl nedeni yemek yerken yemek borusundan asit kaçmasıdır. Bebeğin gelişeceği kese sürekli olarak büyüyerek rahim üzerinde baskı oluşturur ve bu durum mideden yemek borusuna asit kaçmasına neden olur.

 

Mide Yanmasını Önleme Yolları

Sizin için denemiş olduğumuz yöntemleri uygulayarak hamilelikte mide yanmasından korunabilirsiniz.

* Öğün sayınızı sıklaştırın ve her öğünde daha az besin tüketin. 3 Öğünde tükettiğiniz besin miktarını aynen sabit tutun ancak 6 öğünde tüketin.

* Öğünleri tükettikten sonra yatıp uyumak mide asitlerinin oluşmasına neden olacağı için yemeğin ardından 1 saat kadar yatmadan bekleyin.

* Çok baharatlı ve yağlı yiyecekler tüketirseniz midenizde yanmalar oluşacaktır. Bu nedenle bu tür beslenmeden uzak durun.

* Mide yanmasına ılık süt ve ballı süt çok iyi gelir. Süt sevmiyorsanız aynı işlevi yoğurtla gerçekleştirin. Yoğurdun içerisine de bal ilave edebilirsiniz.

* Çok daha ileri derecede mide şikayetleriniz olursa kesinlikle doktorunuza başvurmalı ve onun önereceği ilaçları kullanmalısınız.

 

Kabızlık Problemi

Kabızlık sorunu hamileliğin bir parçasıdır ve neredeyse tüm hamile bayanların karşılaştığı bir durumdur. Hamileyken kabızlığı önlemek ve hafifletmek için aşağıda belirttiğimiz besinleri daha sık tüketmelisiniz.

* Günlük tükettiğiniz sıvı miktarını arttırın ve katı gıdaları çok fazla tüketmekten kaçının.

* Lifli gıdalara ağırlık verin, bu tür gıdalar hem uzun süre tok tutar hem de bağırsaklarınızın sağlıklı çalışmasını sağlar.

* Vücudunuzun zinde ve formda olması açısından hem de metabolizmanız çalışarak bağırsaklarınızın çalışması açısından günlük düzenli olarak egzersiz programları uygulayın.

* Ayrıca bu dönem içerisinde hamilelikte kabızlığa karşı ilaçları doktorunuza danışmadan asla tüketmeyin. Bunun dışında kabızlığa karşı bitkisel çayları doktor kontrolü haricinde tüketmek çok zararlı ve olumsuz etkiler yaratabilir. Bitki çayları çok güçlü etkiler yaratabileceğinden hamile ve lohusa bayanların doktor kontrolü olmadan tüketmeleri uygun değildir.

 

Hamileliğin 6. Haftası Beslenme Düzeni

Artık sadece kendiniz için değil bebeğiniz içinde beslenmelisiniz. Bunun için içeriğinde bol miktarda kalsiyum, demir folik asit, magnezyum ve vitaminlerin bol şekilde bulunduğu besinleri tüketmelisiniz. Bebeğinizin sağlıklı şekilde gelişmesi için gerekli olan bu gıdalar şunlardır;

* Günde en az 4 porsiyon doğal yağlar kullanılarak hazırlanmış sebze yemeği tüketmelisiniz.

* Bunun dışında çeşitli tahıllar, ekmek, pirinç ve bir miktar makarna tüketilmelidir.

* Günde ortalama 4 porsiyon meyve tüketilmelidir.

* Protein kaynaklarının yanı sıra en büyük protein değerine sahip olan et tüm öğünlerde düzenli şekilde tüketilmelidir.

* Bunun dışında süt ve süt ürünlerini bol miktarda tüketmelisiniz.

* Son olarak kan şekerini dengede tutabilmek için öğünlerden sonra tatlı tüketmek çok önemlidir.

 

Hamilelikte İlk Doktor Muayenesinde Yapılan Testler

* Hemogram denilen tam kan sayımı

* Anne ve babanın kan uyuşmazlığı testi

* Anne ve babada kan uyuşmazlığına rastlanırda İndirekt Coombs Testi

* Tam idrar tetkiki

* Annede olabilecek çeşitli hormon bozukluklarını tespit edebilmek için testler.

* Texoplazma IGM ve IGG testleri

* Kızamıkçık testleri olan Rubella IGM – IGG testleri

* Hepatit B için HBsAg ile AntiHBs testleri. Anne Hepatit B taşıyıcısı ise doğumun ardından bebeğe geçmemesi için antikor iğnesi uygulanmalıdır.

* AIDS testi

* HCV testi

* Diyabet olabilme riskine karşı kan şekeri testleri

* Kolesterol, Böbrek ve karaciğer testleri.