7.Hafta Gebelik

Hamileliğin 7. Haftası

Hamileliğin 7. haftası vücudunuz bu duruma daha çok adapte olmuştur ve vücudunuzun çeşitli bölgelerinde özellikle göğüslerinizde oluşan hassasiyetler biraz olsun geçecektir. Hamileliğin 7. haftası bulantı açısından biraz canınız sıkılabilir. Mide bulantılarının daha şiddetli görüldüğü bir hafta olacak. Özellikle sabah uyandığınızda yataktan kalkar kalkmaz bulantı hissedeceksiniz, bu bulantının giderilmesi için sabah yatağınızdayken bir kaç tuzlu kraker tüketmek çok faydalı olacaktır.

Hamilelikte mide bulantıları çok normal bir semptomdur ve çok aşırı derecede bulantı yaşamadığınız sürece asla doktorunuza başvurmamalısınız. Size ve bebeğinize zarar verecek derecede şiddetli kusmalarda doktorunuz size ilaç vermedikçe asla ilaç kullanmayınız.

Hamileliğin 7. haftasında eşiniz ve diğer aile fertlerinin size destek olması gereken bir dönem içerisindesiniz. Genellikle kendinizi psikolojik anlamda kötü hissedebilir ve çevrenizdekilere karşı huzursuz tavırlar sergileyebilirsiniz. Hamileliğin 7. haftasında vücudunuzdaki eksikleri kapatabilmek için doktorunuz tarafından folik asit takviyesi uygulanacaktır. Bunların dışında normale göre çok daha yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.Bunun nedenleri arasında hamilelik döneminin ilk 12 haftalık döneminde bebeğin en hızlı gelişim gösterdiği dönem olmasıdır. Bu dönemde vücudunuz değişime ayak uydurabilmek için çok fazla çalışır ve zorlanır. Buna bağlı olarak enerjiyi buraya harcayan beden yorgun düşer.

Tüm bu sebeplerin ortak sonucu olarak hamileliğin 7. haftasında anne adayları çok fazla uyur ve etrafındaki olaylara karşı ilgisizlik gösterebilir. Yaşanan tüm semptomlar doğaldır ve hamileliğin 7. haftasında gün içerisinde ufak şekerlemeler yaparak daha çok dinlenmeli ve kendinizi yormadan bu döneme adapte olmalısınız.

Hamileliğinizin 7. haftasında embriyo yaklaşık olarak 9 mm civarına ulaşır ve bacak ile kolları oluşmak üzere tomurcuklanır. Sadece parmakların gelişme ve oluşma süreci henüz başlamamıştır ancak kol ve eller oluşur. Bunun dışında pankreas, mide ve karaciğer fonksiyonları oluşmaya başlar. Bedeni oluşturan net kıvrımlar oluşmaya başlar ve yüz boyun ile bedenden farklı bir yapıya bürünür.

Ayrıca embriyo ilk oluştuğunda yanlarda olan gözler önlere doğru geçiş gösterir. Henğüz tam anlamıyla oluşmayan kol ve bacakların kemiklenme dönemi başlamış olur. Hamileliğin 7. haftasında bebeğin cinsiyeti tam anlamıyla öğrenilemese bile genital bölge oluşumları başlamaya ve oluşmaya devam eder.

 

Hamileliğin 7. Haftası Aşerme

* Hamileliğin hemen hemen görülen en büyük semptomlarından bir tanesi aşerme olarak bilinir. Hamileliğin 7. haftası aşermenin başladığı haftadır. Tüm anne adaylarında görülmemekle birlikte, resmi bir kayıt bulunmamakta ancak anne adaylarının yarısında bu dönemde aşeröeler başlar.

* Hamilelikte aşermenin açık bir nedeni yoktur ancak hamilelikle birlikte değişen vücut fonksiyonlarıyla birlikte tat ve koku alımlarına karşı hassasiyette de değişimler meydana gelmektedir.

* Aşerme normal hayatta anne adayının sevmediği besinlere karşı bile gözlemlenebilmektedir.

 

Hamileliğin 7 Haftası İçin Çok Önemli Uyarılar

* Bu dönem bebeğinizin vücut yapısının oluştuğu ve organlarının fonksiyon kazandığı dönemdir. Bu nedenle hamileliğin 7. haftasında sigara ve alkol tüketilmesi bebeğin hayati gelişimine çok olumsuz etkiler gösterir. Ayrıca hamile kalmadan önce düzenli olarak kullandığınız ilaçlar olsa bile doktorunuza danışmadan asla kullanmamalısınız.

* Ayrıca bu dönemde steril besinler tüketmek çok önemlidir. Özellikle çiğ et ve yıkanmadan tüketilen meyve, sebzeler toksoplazma mikrobunun vücudunuza girmesine neden olur ve bu durum sizin ve bebeğinizin sağlığını yakından etkiler.