Adet Düzensizliği Nedenleri

10.08.2015
116
Adet Düzensizliği Nedenleri

Adet Düzensizliği

Kadınlar senede ortalama olarak 12 – 13 kez adet görmektedir. Ancak pek çok kadının adet döngüleri birbirlerinden farklıdır ve buna bağlı olarak herkesin adet döneminin normallik ölçüsüde farklıdır. Adet dönemi ilk olarak başladığında ilk bir kaç yıl boyunca adet düzensizliklerinin görülmesi normaldir ancak ilerleyen yıllarda bu durum normale dönecektir. Ancak adeti normal döngüsünde gerçekleşmeye yarayacak olan hormonların dengelenmesi ilk bir kaç yıl içerisinde mümkün olacaktır ve bu sürenin ardından düzenli adet görmeye başlayacaksınız. Menapoz dönemi yaklaştığı zamanlarda da aynı şekilde adet düzensizlikleri görülebilmektedir. Son adet gerçekleştikten 1 yıl sonra menapoz dönemi başlamaktadır.

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet dönemleri ortalama olarak 28 günde bir görülmekte ve adet günleri 4 gün ile 7 gün arasında değişmektedir. Fakat 24 gün ile 34 gün arasında görülebilen adet döngüleri de normal olarak kabul edilmektedir. Ancak 21 günden kısa sürede gerçekleşen ve 35 günden uzun sürede gerçekleşen adet dönemleri anormal olarak kabul edilmektedir.

Bunun dışında üst üste 4 kez adet görülmemesi durumu normal olarak kabul edilmez. Ayrıca düzenli adet gören bir kadının adet dönemi 7 günden fazla sürecek olursa anormal bir durum gerçekleşmiş demektir.

Bazı durumlarda ishal, hemoroit ve kolit gibi durumlara bağlı olarak görülen kanamalar adet kanamaları ile karıştırılabilmektedir. Bu nedenle uzun süreli geçmeyen ve adet döneminizde meydana gelebilecek nedensiz kanamalar için doktorunuza başvurmalı ve nedenlerini çok iyi şekilde araştırmalısınız.

Adet Düzensizliği Nedenleri

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol haplarının içerisinde genellikle progestin ve ostrojen hormonlarının karışımları yer almaktadır. Doğum kontrol hapları yumurtalar üzerinde bir baskı oluşturarak yumurta bırakılmasına engel olurlar ve bu sayede hamileliği önlemiş olurlar. Yumurtalar üzerinde meydana gelen bu müdahaleler sonucunda adet düzensizliklerinin yaşanması normal bir durumdur.

Doğum kontrol haplarının düzenli şekilde uzun bir süre kullanılması durumunda hap kullanımı sona erdikten ancak 6 ay sonra düzenli adet görmeye başlayabilirsiniz. Buna ek olarak içeriğinde yalnızca progestin içeren doğum kontrol hapları kullananların adet aralarında kanama ile karşı karşıya kalabildikleri görülmektedir.

Stres

Stres adet düzensizliğinde en önemli faktörlerden bir tanesidir. Aşırı yoğun geçirilen dönemler, yakın çevreniz ile yaşadığınız problemler ve buna benzer pek çok farklılığa bağlı olarak adet düzensizlikleri görülebilmektedir. Özellikle aşırı zayıflama, aşırı kilo alma, ağırdiyet programları, çeşitli hastalıklar ve uzun yolculuklar adet düzenini olumsuz yönde etkilemektedir.

İltihaplı Pelvik

İltihaplı pelvik bakteriyel bir enfeksiyondur ve kadınların üreme fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle cinsel temas sonucu vajinaya giren bakteriler rahimin üst genital bölgesine ulaşmaktadır. Bu iltihaplı enfeksiyon sadece cinsel ilişki sonucu değil aynı zamanda kürtaj ve düşük gibi durumlarda da bulaşabilmektedir. Genellikle iltihaplı pelvik enfeksiyonu bulaştığında vajinada kötü koku, adet düzensizlikleri, alt karın bölgesinde yaşanabilecek ağrılar, leğen kemiğinde ağrı, kusma, ishal ve mide bulantıları gibi durumlarda iltihaplı pelvikten şüphe edilebilir. Son olarak çok aşırı derecede vajinal akıntı meydana gelmektedir.

Polikistik Yumurtalık (Polikistik Over Sendromu)

Yumurtaların normalden çok daha fazla erkeklik hormonu ürettiği durumdur. Bu duruma bağlı olarak kistler yani sıvı dolu kesecikler oluşabilmektedir. Çok yüksek oranlarda androjen yumurtaların büyüyerek olgunlaşmasını engeller ve bu durumda ovulasyon gerçekleşmez. Genellikle aşırı kıllanma, obezite ve kısırlık gibi durumlarda şüphe edilebilmektedir.

Prematüre Yumurtalık Yetmezliği

Prematüre yumurtalık yetmezliği genel olarak 40 yaşının altında olan kadınlarda yumurtaların işlevlerini yerine getirmemeleri sonucu olarak görülmektedir. Bu durumlarda adet kanamaları düzensiz olur veya hiç adet kanaması görülmeyebilmektedir. Bu durum genellikle kemoterapi gören hastalarda veya radyasyon terapisi gören kadınlarda görülmektedir.

Endometriozis

Rahimi kaplayarak ay başı dönemlerinde adet akıntısı ile atılan endometriyal doku rahim dışında büyümeye başlarsa bu durum meydana gelir. Yumurta çok daha farklı dokular üzerinde de büyüyebilmektedir. Bu durumun meydana gelmesi sadece adet düzensizliklerine değil, aynı zamanda cinsel ilişkiler sırasında yaşanan ağrılara, kramplara, normalin dışında yaşanabilen kanamalara ve adet öncesi ağrılara neden olabilmektedir.

Uterin Polipleri veya Miyomları

Rahimin iç tabakasında bulunan kanserli olmayan çeşitli oluşumlardır. Rahim duvarına yapışık olan tümörler olarakda tanımlanabilmektedirler. Boyutları genellikle yarım cm den başlar ve ortalama 10 cm civarına kadar ulaşabilmektedir. Çok büyüdüklerinde mesaneye veya makata baskı uygulayabilecek nitelikleri bulunmaktadır. Adet düzensizliklerine neden olabilirler.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.