Adım Adım Gebelik 1

20.07.2018
79
Adım Adım Gebelik 1

Çift Çizgi Göründü 🙂

Hamile olabilir miyim ki?

Her kadın için annelik ayrı bir hayal ayrı bir umuttur. Hamileliği belirten meşhur çift çizgiyi gören tüm anne adaylarının gözlerinde bir nem bulutu geziniverir istemsizce. Tarifsiz bir heyecan kaplar içini o andan itibaren alışveriş heyecanı, alınacaklar listesi, isim arayışı başlar. Bebeğin doğum tarihi hesaplanmaya çalışılır. Hatta buradan yola çıkılıp bebeğin burcunu hesaplayan anne adayları bile olur.

Hamileliğin ilk günlerinden itibaren anne adayı bu durumun farkında olmasa bile vücutta bir takım değişiklikler meydana gelir. Hamileliğin en net belirtisi regl gününün gecikmesi olsa da embriyo rahim duvarına yerleşmeye başladığı andan itibaren bir takım belirtiler baş gösterir. Bu yazımızda bunlardan bazılarına değineceğiz.

Göğüslerde Hassasiyet

Birçok kadının regl döngüsü içinde kendine mutlaka bir yer bulan göğüs hassasiyetinin esas nedeni östrojen ve progesteron hormonlarının vücuttaki dengesidir. Bu denge regl öncesinde de değişiklik gösterdiği için bazı kadınlar regl öncesinde de göğüslerinde hassasiyet hissedebilir. Bu nedenle de hamileliği regl hazırlığından ayıramayabilir. Fakat her hassasiyeti regl dönemine bağlamamakta fayda var. Tatlı bir sürprizin habercisi olabilir.

Bazı Yiyeceklere Aşerme Ya Da Bazı Yiyeceklerden Tiksinme

Hamileliğin henüz farkında olunmadığı günlerde bir sabah bir bakmışsınız ki en sevdiğiniz yiyecek size itici gelmeye başlamış. Ya da çok da aklınıza gelmeyen bir meyveyi bir anda canınız çekmiş ve kendinizi istemsizce markete giderken bulmuş olabilirsiniz. Korkmayın kıyamet değil hamilelik.

Regl Gecikmesi

Her regl gecikmesi hamilelik belirtir diyemeyiz tabi ki fakat hamileliğin en keskin belirtisidir. Ay içerisinde geçirilen rahatsızlıklar, ilaç kullanımı, seyahat etmek, stres daha birçok etkeni var regl gecikmesinin. Ancak döllenmiş yumurta vücut dışına atılmayacağı için o ay ve sonraki dokuz ay boyunca regl olunmaz. Bu durumun istisnaları olabilir. Onu da başka bir yazımızda inceleyeceğiz.

Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsunuz ne yapacaksınız?  Çağımızda hamile olup olmadığınızı öğrenmenin birden çok yöntemi varken bu çok da kafanıza takacağınız bir sorun olmasa gerek. En yakın eczaneye gidip evde uygulayabileceğiniz bir hCG yani gebelik testi ile sonucu öğrenebilirsiniz. Bu testlerde çok az da olsa bir hata payı olduğunu unutmayıp yine de doktorunuza görünmeniz gerektiğini unutmayın. Doktorunuz yine sizin yaptığınıza benzer bir testle ya da doğrudan kan tahlili ile hamile olup olmadığınızı kesin bir şekilde söyleyecektir. Bir de evde yapılan testte tek çizgi (yani negatif) olmasına rağmen hamile olma ihtimaliniz de olabilir. Bu gibi durumlarda negatif çıkmasına rağmen kendinizde bir takım farklılıklar hissediyorsanız yine de doktorunuzla görüşmelisiniz.

Peki Ya Çocuğun Doğum Tarihi

Daha önce de söylediğimiz gibi adet dönemi birçok şeyden etkilenir. Bunun dışında yaklaşık olarak 20 kadından sadece birinin adeti düzenlidir. Bu nedenle bebeğin tam doğum tarihini hesaplamak pek mümkün olmaz. Ama yine de en son adet günü baz alınarak tahmini bir hesaplama yapılabilir. Zaten adet döngüsü düzenli olup da günü gününe hesaplanabiliyor olsa bile bebeğimizin canı sıkılırsa erken doğabilir ya da başka bir takım hesapta olmayan problemlerle karşılaşılabilir.

Tüm bu söylenenlere rağmen normal bir hamilelik en son adet gününden itibaren 40 hafta sürer. Kabaca bir kısa yol tüyosu verelim. Son adet tarihinizden 3 ay çıkarın ve sonuca bir hafta yani 7 gün ekleyin. Tabi bu 28 günlük döngüye göre hesaplama. Mesele en son regl gününüz 3 Haziran olsun. 3 ay çıkarın 3 Mart oldu. Bu tarihe 7 gün eklerseniz 10 Mart final.

Regl döngümüz 28 günlük değil ve aslında tam olarak kaç günlük bir döngünüz olduğunu bilmiyorsunuz. Panik yok ilk 3 aylık gebelik takibinde doktorunuz ultrason muayenesine bakıp size bebeğin doğum tarihini söyleyecektir.

Yazar: Kerime Duyar ALAS

Araştırmacı Anne Adayı 🙂

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.