Adım Adım Normal Doğum

15.05.2015
190
Adım Adım Normal Doğum

Adım Adım Normal Doğum

Normal doğum ve diğer doğum çeşitleri ile ilgili pek çok farklı yorum bulunmaktadır. Normal doğumun ağrılı olması ve sancıların yaşanmadan gerçekleşme ihtimalinin bulunmamasından dolayı son dönemlerde anne adayları normal doğumu pek düşünmemektedir. Fakat normal doğum en doğal süreçtir ve en sağlıklı doğum şekli olarak bilinmektedir. Plesenta içerisinde bulunan bebek dünyaya geldikten sonra ancak normal doğum ile bebeğin içerisinde yaşadığı su tam anlamıyla tahliye edilebilmektedir.

Hayatınızdaki en anlamlı dakikalardan bir tanesi doğum anıdır ve bebeğinizi kucağınıza alarak bu anı yaşayabilmenizi sağlayacak tek doğum şekli normal doğumdur. Diğer doğum şekillerinde genellikle anestezi uygulanmakta ve buna bağlı olarak anne adayı doğumdan yarım saat ile 45 dakika içerisinde uyandırılmaktadır. Bu nedenle anne adayları hamile kalmadan önce hangi doğum şeklişni seçerse seçsin, hamileliğin seyri boyunca önceliğin bebekte olduğu görülmektedir. Sizler için adım adım normal doğumun avantajları ve dezavantajlarını inceledik.

Normal Doğumun Anne ve Bebek Açısından Avantajları Nelerdir?

Dünya üzerinde yaşayan tüm memeli canlı varlıklar neredeyse aynı doğum şekli olan normal doğum ile dünyaya gelmektedir. Normal doğumun en önemli avantajı en sağlıklı yöntem olması ve fizyolojik olmasıdır.

* Normal doğum ile bebek dünyaya getiren anneler doğumun gerçekleşmesinin ardından çok hızlı bir şekilde eski normal yaşantılarına kavuşabilmektedirler.

* Normal doğum ile gerçekleşen doğumun ardından anne adayları diğer doğum çeşitlerine nazaran çok daha kısa bir süre içerisinde hastaneden çıkabilmektedir.

* Normal doğumun bebek için en önemli avantajı ise, doğum sırasında doğum kanalına girerken ezilip büzülmesi ve bu sayede akciğerlerinin nefes alıp vermeye hazırlıklı hale gelmesidir.

* Bunun dışında normal doğumun en önemli avantajlarından bir tanesi anne ve bebek arasında duygusal bir bağın oluşmasıdır.

Normal Doğumda Yaşanabilecek Problemler Nelerdir?

* Normal doğum en doğal doğum şeklidir ancak avantajlarının yanı sıra problemlerinin de bulunduğu bilinmelidir. Özellikle ani gelişen reaksiyonlar normal doğumlarda daha sık karşılaşılan bir durumdur. Sağlıklı bir şekilde gerçekleşen normal doğumlarda bile ani gerçekleşen problemler meydana gelebilmektedir.

* Bu ani reaksiyonlar ile karşı karşıya kalınma riski bulunduğundan normal doğumda çok kısa bir süre içerisinde sezaryen doğuma geçilebilecek sistem ve tertibat önceden hazırlanmalı ve karşılaşılabilecek problemler karşısında çok kısa bir süre içerisinde sezaryen doğuma geçilebilmesi sağlanabilmelidir.

* Sezaryen doğum asla hastane dışı ortamlarda gerçekleştirilmemelidir. Bunun nedeni ise normal doğumlarda bebeğin başı çıktıktan sonra omuzlarının annenin kemiklerine takılı kalmasıdır. Bu gibi durumlarda normal doğumun gerçekleşememe ihtimali çok yüksektir. Bebeğin omuzları annenin kemiklerine takılacak olursa ve doğum gerçekleşemezse bebeğin kaybedilmesi kesin olarak gerçekleşmektedir. Ayrıca doğum gerçekleşse bile bebek oksijensiz kalır ve zeka geriliği ile buna benzer problemler görülebilmektedir.

* Normal doğumda anne için en büyük risk ise vajinal yırtıkların meydana gelebilmesidir. Ayrıca normal doğumların bir diğer risk faktörü ise mesane sarkmaları olarak bilinmektedir. Mesane sarkmaları genellikle idrar kaçırma problemlerine yol açan bir durumdur.

* Yukarıda belirtmiş olduğumuz olumsuz reaksiyonlar çok az karşı karşıya kalınan sorunlardır ve doğum gerçekleşmeden önce doktorların kolaylıklar fark edebileceği semptomlardır. Buna bağlı olarak hastane dışında normal doğum gerçekleştirilmesi önerilmeyen bir durumdur.

Normal Doğum Öncesi Bebeğin Aşağıya İnmesi

Hamileliğin sonlarına yaklaştıkça anne adayının nefes alıp vermesi zor olarak gerçekleşecektir ve bu durum normal bir durum olarak nitelendirilmektedir. Bunun nedeni bebeğin artık iyice gelişmesi ve buna bağlı olarak annenin diyaframına baskı uygulamasıdır. Doğuma yaklaşılan dönemlerde bebeğin başı doğum kanalına doğru inmektedir. Bu sayede nefes alıp vermek çok kolay bir şekilde gerçekleşir. Ancak nefes alıp vermek kolaylaşırken bu kez mesane üzerinde daha fazla baskı meydana gelmektedir. Bu durumun en büyük belirtisi ise sürekli olarak idrar torbanızın dolu olmadığı halde idrarınız varmış gibi hissetmenizdir. Ayrıca idrar torbanız çok az dolduğunda bile sürekli olarak idrara çıkma gereksinimi hissedeceksiniz.

Nişan Gelmesi

Doğuma yaklaşılan dönemlerde mukus benzeri bir akıntının meydana geldiğini görmekteyiz. Bu salgı rahim içerisine bakterilerin ulaşmasını ve bebeğe zarar vermesini engellemektedir.

Doğumun son günlerinde rahim ağzında gevşeme meydana gelir ve bu tıkacın düştüğü görülmektedir. Bu durumun halk arasında kabul görmüş olan ismine nişan gelmesi denilmektedir. Bu durum gerçekleştiğinde doğumun artık son günlerine gelindiği anlaşılmaktadır.

Suyun Gelmesi

Genellikle normal doğumların yaklaşık olarak % 10’luk bir kesiminde bebeği çevreleyen zarın beklenmedik bir anda yırtılması söz konusu olmaktadır. Bu durumun gerçekleşmesi ile beraber amniyo sıvısı dışarıya boşalmaktadır. Bu durum artık doğumun acilen gerçekleştirilmesi gerektiğinin habercisidir. Genellikle 36. haftadan sonra gerçekleşebilen bir durumdur ve bu durumun görülmesinden sonra acilen hastaneye ulaşılması ve takip eden 24 saat içerisinde doktorunuzun kontrolü ile doğumun gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

Vajinadan suyun gelmesi üzerine vajinanın tıkaç benzeri tamponlar ile kapatılması asla önerilmemektedir, ayrıca rahimden su gelmesi durumunda cinsel ilişkiler asla tavsiye edilmemektedir.

Adım Adım Normal Doğumun Aşamaları

Normal doğumun başarılı bir şekilde gerçekleşebilmesi için doğumun aşamaları eksiksiz olarak gerçekleşmiş olmalıdır. Normal doğumlarda genellikle rahim ağzı açılarak incelme durumu gerçekleşir. Doğum haricinde arka tarafa dönük olan rahim ön tarafa doğru dönmeye başlar ve bu durum karşısında içeriğindeki su miktarı artarak gevşemeye başlar.

Son olarak normal doğumda doğumun gerçekleşebilmesi için rahim kasılmaları gerçekleşerek bebek dışarıya doğru itilmeye başlar. Rahim kasılmaları düzenli bir şekilde ve zamanında gerçekleşmediği zaman suni rahim kasılmaları verilebilmektedir.

Normal Doğumun 3 Aşaması

Normal Doğumun Birinci Aşaması

* Normal doğumun en uzun ve sancılı aşaması birinci aşamasıdır ve bu aşamada doğumun artık başlama durumu söz konusudur.

* Birinci aşamada doğumun gerçekleşmesi için gerekli olan şartlar meydana geldiğinde acilen hastaneye ulaşmalısınız.

* Burada doğumda engel teşkil etmemesi açısından lavman uygulanır ve bağırsakların boşaltılması sağlanır. Buna ek olarak anne adayına damar yolu açılarak sıvı verilmeye başlanır.

* Doğumun anne ve bebek açısından sağlıklı şekilde seyredebilmesi için rahim kasılmaları ile bebeğin kalp atışları monitör yardımıyla tüm doğum boyunca takip edilir.

* Ayrıca ağrı ve kasılmaların doğum için yeterli olup olmadığı tespit edildikten sonra anneye suni sancı verilmesi söz konusu olabilir.

* Sancı ve rahim kasılmaları olması gereken düzeye ulaştığında ve rahim ağzı 4 cm civarına ulaştığında artık epidural karakter takılması için uygun şartlar söz konusu olabilir.

* Bazı durumlarda normal doğum sırasında kese açılmayabilir, ancak bu korkacak bir durum değildir ve doktorunuz tarafından kolaylıkla kese açılarak sıvı boşaltılabilir.

* Doğum gerçekleşmeden önce doktorunuzun insiyatifinde saat başı kontrol uygulanarak doğumun durumu gerçekleştirilir.

* Kan dolaşımınızın hızlanması açısından bazı durumlarda yürümenize ve dolaşmanıza izin verilebilmektedir.

Normal Doğumun İkinci Aşaması

Normal doğumun ikinci aşaması ile birlikte artık doğum sancıları daha sık şekilde gerçekleşmeye başlar ve şiddetleri hızlanır. Arık anne adayı doğpum belirtileri ve doğumun başlamasına kadar geçen süreç içerisinmde iyice yorulmuştur.

İkinci aşamada artık bebeğin başı vajinaya iner ve buna bağlı olarak doğum artık çok kısa bir süre içerisinde gerçekleşecektir. Burada normal doğumda anne adayına düşen en önemli görev olan ıkınma aşamasına gelinmiştir.

Bu aşamada artık doğal doğum mekanizması gerçekleşmeye başlar ve bu mükemmel bir yapıdır. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde henüz kordunu kesilmeden sizin kucağınıza verilebilmektedir.

Normal Doğumun Üçüncü Aşaması

Normal doğumun üçüncü aşaması artık doğumun gerçekleştiği aşamadır. Bebek ile anne ve baba artık tanışmıştır. Bunun ardından bebeğin sağlık kontrolleri gerçekleştirilir. Bu aşamada bebek dünyaya geldikten sonra annesinin kucağına verilir ve ardından doğum komplikasyonlarının ardından bebeğin sağlık kontrolleri gerçekleştirilerek yeniden anne kucağına verilir.

Son olarak bebek anne karnından alındıktan sonra plesentanın çıkarılması aşamasına gelinir, bebek dünyaya geldikten sonra kasılmaların şiddeti artık azalmaya başlamıştır ve son bir kaç kasılmanın ardından plesenta bulunduğu yerden koparak atılır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.