Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri

22.04.2015
184
Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?

Hamilelikte yaşanan en güzel duygulardan bir tanesi bebeğin anne karnındaki hareketleridir. Bebeğiniz ilk hareketini yaptığında heyacan duyar ve çevrenizdeki herkese bunu haber vermek istersiniz. Özellikle anne ve baba için tarif edilemez bir duygu olan bebeğin anne karnındaki hareketleri hamilelik boyunca doğum anı hariç yaşanan duyguların en güzelidir.

Genellikle bebeğin anne karnındaki hareketleri farklı anneler için farklı şekillerde hissedilir ve tanımlanır. Özellikle zayıf kadınlar bebeğin anne karnındaki hareketliliğini daha net bir şekilde hissedebilmektedir. Aslına bakarsanız hamile kaldığınız andan itibaren bebeğiniz ilk 3 ay içerisinde hareketlenmeye başlar ve bu hareketlilik zamanla bebek büyüdükçe anne tarafından hissedilir bir hale gelir. Bebek ilk 3 ay içerisinde de hareketliliğini sürdürmektedir ancak anne bebeğin hareketlerini ancak 20. ve 24. haftalarda net bir şekilde hissedecek duruma gelir. Ancak daha önce doğum yapmış olan annelerde 15. haftaya kadar bebeğin hareketliliğini hissedebilme süreleri düşebilmektedir.

Sağlıklı bir bebek 24. haftadan sonra anne karnında geçirdiği en hareketli dönemi geçirmeye başlar. Fakat bazı anne adaylarında bu durum stresli bir durumdur ve bebeğin hareketli olduğunda sağlıklı, hareketsiz kaldığında ise bir problem olduğunu düşünerek endişeye kapılabilirler. Bunun yanı sıra hamileliğinizin 27. haftasına ulaştığınızda bebeğinizin hareketliliğini hala hissetmemiş iseniz kesinlikle doktora başvurmalı ve nedenleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Hamilelikte unutmamamız gereken en önemli noktalardan bir tanesi bebeğin sürekli olarak hareketli olmasını beklememek ve günlerce hareketsiz kalmayacağını bilmektir. Anne karnında yaşamını ve gelişimini sürdüren bebeğinizin uyku ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Gün içerisinde hiç hareketsiz kaldığı zaman dilimlerinde uyuduğunu göz önünde bulundurarak panik yapmamalısınız. Genel istatistikler incelendiğinde bir bebek günde 15 ile 20 arası hareket yapar ve sadece bu sayıda hareketi anne hissedebilir. Bebeğin anne karnındaki günlük hareketleri ortalama 100 civarındadır ancak bu hareketlerin her biri annenin hissedebileceği büyüklükte değildir.

Anne Karnında Hareketli Olan Bebek Hiperaktif Olabilir mi?

Bunun dışında hamile olan annelerin en çok merak ettikleri konulardan bir tanesi çok aşırı hareketli olan bebeklerin ileride hiperaktif olup olmayacağıdır. Anne karnında çok hareketli olan bebekler ileride hiperaktif olmazlar. Anne karnındaki bebeğin hareketli olması bebeğin sorunlu bir bebek olması veya cinsiyeti ile yakından uzaktan bir alakası bulunmamaktadır.

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri Nasıl Hissedilir?

Anne adayları hamileyken aşırı derecede yorgun ve yeterli oranda beslenememiş yani aç olabilirler, bu durumda bebeğin hareketliliğini hissetmek çok daha güç bir hale gelmektedir. Ayrıca bazı bebekler diğer bebeklere oranla uykuya daha düşkün olabilirler ve bu durumda çok daha uzun süre anne karnında hareketsiz kalarak annenin hissetmesini engelleyebilirler.

Anne karnındaki bebeğin hareketleri en çok sabah uyandığınızda veya akşam yatmadan önce hissedilmektedir. Bunun yanı sıra yemeklerden hemen sonra bebeğinizin hareketleri yoğunlaşabilmektedir.

Bebeğin hareketlerinde yavaşlamaya neden olan bir diğer konu ise doğumun yaklaşmasına bağlı olarak bebeğin anne karnında sıkışması ve yerinin dar gelmesine bağlı olarak hareketlerinin yavaşlamasıdır.

Bebek Anne Karnında Duyduğu Seslere Ne Zaman Tepki Verir?

Bebeğin bir çok duyusu anne karnındayken gelişmeye başlamaktadır. Bunlar arasında tat alma, koku alma, duyma ve dokunma duyularıdır. Görme duyuları ise zamanla ortaya çıkacak ve belirginleşecek duyulardır. Özellikle kavga eden va bağırışlar yaşayan çiftlerin bebekleri bu durumu hisseder ve stresli bir hale geçebilir. Anne sinirlendiğinde ve şiddetle bağırdığında bebekte annesinin karnını tekmelemeye başlayacaktır.

Bebek yaklaşık olarak 24. haftaya ulaşıldığında işitme duyusunu edinmiş olur, bunun dışında dokunma duyularını ise 20. haftada edinmektedir. Bebeğin görme duyuları ise genellikle en son gelişen duyularıdır ve doğuma yaklaşılan dönemlerde görme duyularını edinmektedir.

Anne karnındaki bebeğin hareketlerinin doğal süreç içerisinde bir görevi bulunmaktadır. Buna bağlı olarak bebek doğuma hazırlanmaya başlar ve doğum için en doğru pozisyonu seçebilmek için anne karnında sürekli olarak hareketlilik içerisinde bulunur. Özellikle 33. haftadan doğuma kadar geçecek süreç içerisinde bebek doğum için en uygun pozisyonu almak için hareketlenmeye başlar. Doğuma en yakın dönemde bebek rahim kanalına yerleşir ve buna bağlı olarak diyafram üzerindeki etkileri azalarak daha rahat nefes alması mümkün hale gelir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.