Anne Karnındaki Bebeğin Kilosu Nasıl Hesaplanır?

14.07.2017
254
Anne Karnındaki Bebeğin Kilosu Nasıl Hesaplanır?

Anne karnındaki bebeğin kilosu nasıl hesaplanır?

Bebek beklerken en çok merak edilen bilgilerden biri de bebeğin boyu ve kilosudur. Bebeğin boyu ve kilosu ile farklı hesaplamalar mevcuttur. Bu hesaplamaları tek tek inceleyeceğiz ancak önce hangi hafta bebek kaç gram gelir ona bakalım.

Hafta hafta anne karnındaki bebeğin ağırlıkları

Aşağıda verdiğimiz tabloda ağırlıklar gram olarak verilmiştir. Parantez içindeki sayılardan ilki alt kilo sınırı sonuncusu ise üst ağırlık sınırıdır. Yani 42 haftalık bir bebek 2890 ila 4050 gr arasında olmalıdır.

Anne karnındaki bebeğin ortalama ağırlıklarını artık biliyoruz. O halde bebeğinizin ağırlığını nasıl hesaplayabilirsiniz.

Ultrason ile bebek ağırlığının tespiti

Hiçbir ultrason cihazı bebeğin net ağırlığını söyleyemez ancak bazı veriler kullanılarak bebeğin yaklaşık kilosu tahmin edilebilir. Bebeğin kafa çapının ölçümü, bacak boyunun ölçümü, karın çevresinin ölçümü ile yaklaşık bir kilo hesaplanabilir. Bu hesaplamayı ultrasonografi cihazı otomatik oalrak yapar. Cihazda bu işlemdin adı “EFW Hadlock” olarak geçer. EFW Hadlock şu verilere bakar: Bebeğin kafa çapı (BPD), Bacak boyu (FL), Karın çevresi (AC) Ultrason cihazının yaptığı bu hesaplamaya tahmini fetal ağırlık adı verilir.

Fundus Publis ölçmeyle ağırlık tespiti

Bebeğin rahim içindeki konumuna göer rahim en üst kısmı olan fundus ile rahmin en altında kemiğin üstü arasındaki mesafe ölçülür. Ardından anne adayının göbeğinin etrafı da ölçülür. Bu ölçümler birbiri ile çarpılır. Bu şekilde bebeğin kilosuna ulaşılabilir.

Anne karnındaki bebeğin kilosunun ölçülmesi neden önemlidir?

Bebeğin kilosunun az ya da fazla olması istenmez. Düşük ağırlığı olan yani zayıf olan bebekler gelişim konusunda zayıf kalmış olabilirler. Hakeza iri bebekler de doğum anında ve sonrasında birtakım komplikasyonlara maruz kalabilirler. İri bebekleri doğurmak daha zordur. Bebeğin omzu takılabilir. Sinir hasarı meydana gelebilir. Annede makatta vajinada yırtılmalar meydana gelebilir. Erken doğumlar söz konusu olabilir. Henüz gelişimini tamamlamamış bir bebek erken doğarsa birtakım sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bütün bu risklerin erkenden anlaşılabilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için anne karnında kilo ölçme işlemi mutlaka yapılmalıdır. Bu işlem aynı zamanda bebeğin vücudundaki olası anormalliklerinde anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.