Anne Sütünü Olumlu ve Olumsuz Etkileyen Faktörler

15.08.2016
200
Anne Sütünü Olumlu ve Olumsuz Etkileyen Faktörler

Anne Sütünü Olumlu ve Olumsuz Yönde Etkileyen Faktörler

Annelik, gebelik ve doğum ile doğumdan sonraki süreçte oldukça zahmetli ve hassas bir dönemdir. Anneliğin en zahmetli dönemlerinden olan anne sütü ile bebeğin beslenmesi gereken özellikle doğumdan sonraki ilk altı aylık süreçte tam anlamıyla anne sütünden fayda sağlayabilmek için belirli etkenler vardır. Bu etkenlerin varlığı ya da yokluğu anne sütünün olumlu- olumsuz etkilenmesine neden olacağından AnnelerOnline ailesi olarak sizlere bu etkenlerden bahsetmek istiyoruz.

Bebeklerinin ihtiyacı kadar süt üretemeyen annelerin birkaç yöntemle anne sütünü olumlu yönde etkileyebileceğini biliyor muydunuz?

 

Anne Sütünü Olumlu Yönde Etkilemek İçin;

  • Bebeklerin memeyi emmedikleri durumlarda pompa ile anne sütünün sağılması, sütün devamlı yenilenmesini ve ihtiyaçları karşılamasını sağlayacaktır.
  • Anne, beslenmesine dikkat ettiği müddetçe anne sütü devamlılığını koruyacak ve miktar olarak artacaktır.
  • Annenin dinlenme sürelerine dikkat etmesi süt verimliliğini artırmada oldukça önemli bir etkendir.
  • Annenin sıvı ve meyve tüketimi arttıkça süt verimi de artacağından beslenmesini sıvı ve meyve ağırlıklı değiştirmesi anne sütüne etkileyen olumlu sebeplerden sayılabilir.
  • Kalori bakımından yüksek yiyeceklerin tercih edilmesi anne sürünü olumlu etkileyen faktörlerdendir. Kalori alımı, enerjisi sürekli düşen annenin enerji bakımından sorun yaşamaması için etkili bir durumdur.

 

Anne Sütünü Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Anne sütü, birçok nedenden dolayı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu sebeplerin içerisinde fizyolojik etkenler olduğu gibi psikolojik nedenlerin de anne sütünü olumsuz etkilediği bilinmektedir. Anne sütünü olumsuz etkileyen faktörlerden bazıları;

  • Bitkisel İlaç Kullanımı: Gebeliğin başlangıcı dahil olmak üzere doğum sonrasında da olumsuz etkileri bilinen bitkisel ilaç ve çayların kullanımı anne sütünü olumsuz etkileyen faktörlerdendir. Kilo verme, enerji karşılanması gibi belirli ihtiyaçlardan dolayı kullanılması gereken bitkisel ilaç ve çayların kullanımından önce kesinlikle doktorunuza danışmalısınız. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmamış, doktorunuzun “yiyip içilmeyecekler” listesinde olan bitkisel ilaç ve çayların tüketimi kesinlikle gerçekleştirilmemelidir.
  • Alkol ve Sigara Kullanımı: Hayatın her alanında ciddi sağlık problemlerine yol açan sigara ve alkol kullanımı emziren annelerde anne sütünü olumsuz etkileyen faktörlerin başında yer almaktadır. Sigara ve alkolün gebelik başlangıcından itibaren hiç kullanılmaması, kafein içeren içeceklerden de uzak kalınması bebeğin gelişim sürecini olumlu etkilemektedir. Hamilelik döneminde dahi sigarayı bırakamayan anneler, emzirme döneminde hiç yoktan sigarayı günde birkaç taneye düşürmelidirler. Sigara tüketimi ne kadar artarsa bebeğin sağlığı da o derece tehlikede olacağından annelerin sigara kullanımı konusunda katı bir tutum sergilemeleri gerekmektedir.
  • Beslenme Alışkanlıkları: Hamilelik döneminde gerçekleşen doktor kontrollerinde annenin beslenme biçimi ile ilgili bir yol haritası çizilmiş durumda olacaktır. Doğum sonrası süreçte hem anne hem de bebek için faydalı olacak besinler yerine faydasız besinlerin tercih edilmesi, bebeğin sadece anne sütü ile beslendiği dönemlerde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Annenin beslenme alışkanlıkları ve vücut metabolizmal yapısı ile orantılı olarak farklılık gösteren bazı yiyecekler anne sütünü olumsuz etkilemektedir. Mesela; turunçgiller, lahana ve baharat karışımları ile hazırlanan soslar, çoğu annede anne sütünün azalması, kesilmesi veya kalitesinin kaybolmasına neden olurken kimi annelerde olumlu etkiler ortaya çıkarabilmektedir. Annenin beslenme alışkanlıkları ve beslendiği maddeler, bebeklerde öksürük, ishal vb. etkiler bırakabilir. Bu tür durumların görülmesi halinde annenin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi, değişiklik sonrasında bebeğini gözlemlemesi gerekmektedir.
  • Psikolojik nedenler: Yukarıda belirttiğimiz gibi fizyolojik ve psikolojik olarak her durumdan etkilenilebilen bir dönem olan gebelik ve sonrası dönemi, anne sütünü de olumsuz etkileyebilmektedir. “Sütü kesilmek” olarak bilinen sütün gelmemesi durumu, psikolojik olarak sorunlu bir dönemden geçildiği anlarda otaya çıkabileceğinden annenin emzirme döneminde psikolojik olarak sorun yaşamasına mümkün olduğunca engel olunmasını gerektirmektedir.   
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.