Aşılama Nedir, Nasıl Yapılır?

19.09.2018
148
Aşılama Nedir, Nasıl Yapılır?

Aşılama; Doğal yoldan hamile kalamayan çiftlere uygulanan yardımcı üreme tedavilerinden biri aşılama tedavisidir. Gebeliği oluşturmak için uygun şartları taşıyan çiftlerde tüp bebek uygulaması öncesinde aşılama yapılması uygundur. Bunun nedeni aşılama tedavisinin daha kolay olması, maddi açıdan da daha uygun olmasıdır.

Bu üreme tedavisinde kadında aşılama sırasında ve sonrasında hafif bir kasık ağrısı olabilir. Ancak bazılarında ağrı hiç hissedilmeyebilir. Anestezi yapılmasına gerek kalmadan kolay şekilde uygulanan bu tedavide şiddetli bir ağrı olması beklenmez. Bu tür bir ağrının nedeni başka bir etkendir.

Aşılama sırasında ve sonrasında kanama sorunu da olmaz. Bazı hastalarda kullanılan aletlerden kaynaklanan rahim ağzında damlama şeklinde ya da daha az lekelenme olabilir. Bu gebeliğin oluşmasına risk teşkil etmez. Ancak kanama sürekli olursa doktora bilgi verilmelidir. Aşılama yapıldıktan 15 gün sonra görülen kanama gebelik ürününün rahme yerleşmesinden kaynaklanan implantasyon kanamasıdır. Ayrıca bu tedavi sırasında progesteron hormonu her hastada kullanılmaz.

Aşılama nedir, nasıl yapılır

Gebe kalamayan çiftler için aşılama nasıl yapılır bu önemli bir konudur. Aşılama sperm ve yumurtanın buluşmasını sağlayan bir üreme yöntemidir. Kadına ilaç ve iğne tedavisi uygulanarak aylık yumurta sayısını arttırmak, erkek spermlerini de özel işlemlerden geçirerek yıkamak ve döllenmeye hazır hale getirmekle uygulanır. Böylece hareketli olan spermler hacim olarak biraz daha yoğunlaştırılır. Yumurtanın çatlama süresi de çatlama iğneleriyle ayarlanmaktadır. Uygulamanın son aşamasında spermler plastik boruyla rahim içine bırakılır. Bu işlemler yumurta ile spermin buluşma süresini kısaltır. Spermler yumurtayla daha kısa sürede buluşur. Fakat bu üreme yöntemi kısırlığı lan her çift için uygun değildir.

Aşılama tedavisinde önce çiftlerdeki kısırlık nedeni için bazı araştırmalar yapılır. Bunun içinde erkeğe semen analizi kadına jinekoloji muayene, yumurtalık kapasitesinin tespiti için hormon testleri, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için rahim filmi çekme, gerekirse histeroskopi ya da laparoskopi yapılabilir.

Aşılama risksiz, kolay ve ekonomik bir tedavidir. Özellikle endometriosis, rahim ağzı sorunları, sperm sayısının yetersiz olması, hareketliliğinin az olması, cinsel işlev bozukluğu, kadında sperme karşı antikor üretimi olması, kadının yetersiz yumurtlaması gibi durumlarda oldukça faydalı bir üreme yöntemidir. Ayrıca erkekte MS, diyabet, mesane boynu operasyonlarından, travmadan kaynaklı boşalma sorunlarında da aşılama yapılabilir. Aşılamanın yapılması için bir tüp ya da bir kanal açık olmalıdır.

Aşılama kimlere yapılır

Aşılama tedavisiyle gebe kalmak isteyen çiftler aşılama kimlere yapılır, bu konuda bilgi almayı ister. Aşılama erkeğin sperm sayısı normalden az olduğunda ya da spermleri fazla hareketli olmadığında oldukça başarılı şekilde uygulanabilir. Bu çiftlerin tüp bebek yaptırmasına gerek olmaz. Tüp bebek aşılama tedavisine göre daha maliyetlidir. Aşılama çoğu kısırlık sorununda uygulanabilen bir yöntemdir. Ancak erkekte çok az sperm olması ya da kadında yumurtlama olmaması gibi durumlarda tüp bebek tedavisi daha uygundur.

Aşılama işlemi nasıl gerçekleştirilir

Aşılama yönteminde kadının yumurtalıkları normal çalışıyorsa, rahimde bir sorun bulunmuyorsa, sadece erkekten sperm alınarak bunu kadının rahim boşluğuna cihazla enjekte etmek yeterli olur. Aşılama işlemi nasıl gerçekleştirilir, bunun hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler doktoruna da danışabilir. Aşılama işleminde kullanılan cihazla ağrısız bir girişim yapılır. Bu sayede hormonlar ve ilaçlar kullanılmadan, daha fazla masraf yapmadan çiftler bebek sahibi olabiliyor.

Bazı çiftlerde gerekli olursa yumurtalar belirli bir boya geldiğinde kadında yumurta çatlatma ilacı verilerek, spermler rahme enjekte ediliyor. Böylece aşılama tedavisi daha başarılı oluyor. Erkek bir kabın içine spermlerini boşalttıktan sonra bunlar özel bir yöntemle yıkanmaktadır. Bu işlemde spermlerin en hareketli olanları ortaya çıkıyor. Ortalama bir milyon kadar hareketli sperm rahim boşluğuna enjekte edildiğinde yumurtayı kolayca buluyor. Gebeliğin oluşması için yumurtayla döllenme oluyor. Bu işlem 5 dakika kadar sürüyor. İşlemin bitmesinden sonra 10 dakika kadar yatak kadın evine dönebiliyor. Aşılama sonrasında bazen progesteron hormonu kullanılabiliyor. Bu gebeliğin oluşma olasılığını yükseltiyor. 15 gün sonra yapılan gebelik testiyle kadının hamile kalıp kalmadığı belli oluyor.

Aşılama takibi nasıl gerçekleştirilir

Kısırlık sorunu olan çiftlerde uygulanan yöntemler arasında aşılama tedavisi tüp bebek yönteminden önce uygulanır. Aşılama takibi nasıl gerçekleştirilir, bunu doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz. Aşılama tedavisinde amaç gebelik için gereken hormonların uygulanmasıyla yumurta gelişiminin sağlanmasıdır. Ayrıca erkekten alınan spermlerin gebelik şansının arttırılması amacıyla yıkanarak hazırlanmasını içerir. Bu şekilde hazırlanan spermler cihazla rahim ağzına enjekte edilir.

Aşılama işlemine adet kanamasıyla başlanır. Tedavi süreci 15 gün kadar sürer. Hasta adet kanaması başlangıcında muayene edilir. Tedaviye adet kanamasının 3-5 günü arasında başlanır. Aşılama takibinde ilaçların etkinliğine ve yumurtanın gelişimine bakmak için sıkça ultrason tetkikleri yapılır. Yumurtalıklarda olan yumurtanın gelişimi istene düzeye geldiğinde çatlatma iğnesi yapılır. Yumurtanın çatlama zamanı geldiği zaman erkekten sperm alınır. Daha sonra spermler laboratuvar ortamında aşılama için hazırlanır. İçlerinden en kaliteli olanlar seçilerek, rahme transfer için hazırlanır.

 Aşılama fiyatları 2018

Aşılama fiyatları 2018 her merkezde farklı seviyede olabilir. Merkezin sunduğu olanaklar, aşılama tedavisini yapan doktorun uzmanlığı, tedavide kullanılan ilaçlar ve yöntemler fiyatlara etki eder. Gebe kalamayan çiftler tüp bebek öncesinde daha makul fiyatlara sahip olan aşılama tedavisini tercih edebilir.

Aşılama ile hamile kalanlar

Yardımcı üreme yöntemleri arasında olan aşılama tedavisi olukça pratik bir şekilde uygulanmaktadır. Aşılama ile hamile kalanlar bu işlemden son derece memnun kalırlar. Acı duymadan kısa sürede tamamlanan bu tedaviyle arzu ettikleri gibi çocuk sahibi olabilir. Kısırlık sorunu olan uygun çiftlerde başarılı bir şekilde uygulanabilen aşılama tüp bebek öncesinde yapılması gereken bir tedavidir. Çünkü tüp bebek daha meşakkatli ve pahalı bir yardımcı üreme yöntemidir.

Aşılama adetin kaçıncı günü yapılır

Aşılama hakkında bilgi almak isteyenlerin en fazla merak ettiği aşılama adetin kaçıncı günü yapılır, ne zaman başlanır olur. Bu tedavi adet kanamasıyla birlikte başlar. Süresi ortalama 15 gün sürer. Hasta adet kanaması başladığında muayeneye çağırılır. Aşılama adetin 3 gününde ya da 5 gününde başlar. İlaç tedavisi uygulanan yumurtalardaki büyüme ve gelişim yeterli düzeye gelinceye kadar hormon tedavisine devam edilir. Bu arada ultrason muayenesi de yapılır. Yumurta büyümesi tamamlandığında çatlatma iğnesi yapılır. Yumurta çatlama zamanında da erkekten sperm örneği alınır. Bunlar arasından hareketli ve kaliteli olanlar seçilir ve bazı işlemlerden geçirilir. Bu şekilde yoğunlaştırılan spermler plastik bir kanülle rahme transfer edilir.

Aşılama yöntemi ile hamile kalanlar

Doğal yoldan gebe kalamayan çiftler için yardımcı üreme yöntemleri umut ışığı olmaktadır. Bu yöntemlerin son basamağı tüp bebek tedavisidir. Ancak aşılama yöntemi ile hamile kalanlar daha şanslıdır. Çünkü aşılama yöntemi hem maliyetiyle, hem de uygulanmasıyla daha kolaydır. Uygun çiftlerde gebelik elde etme oranı oldukça yüksektir. Çoğu zaman ilk denemede gebelik elde edilebiliyor. Aşılama öncesinde yapılan tetkiklerde çiftlerdeki kısırlık sebebi belirlendiğinden tedavi başarıyla uygulanabiliyor. Yumurtanın döllenmesi için en hareketli spermler seçilerek döllenme kolay hale getiriliyor. Tedavinin  sonucu da yaklaşık iki hafta sonunda alınabiliyor.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.