Ay Ay Bebek Beslenmesi

20.12.2018
436
Ay Ay Bebek Beslenmesi

Merhabalar sevgili okurlarım. Bu yazımda küçücük bedenlerin dünyaya gözlerini açtıktan sonra başlayacakları serüvenin temelini oluşturan beslenme konusuna değineceğiz. Birçok annenin bu serüvende bebeklerine zaten en büyük desteği sütleriyle verdiğini biliyoruz. Uzmanlarında ısrarla üzerinde durduğu 0-6 ay arası anne sütünün önemini bilmeyen yoktur. 0-6 ay arası bebeğinizin anne sütü dışında hiçbir ek gıdaya ihtiyacı yoktur. Bu sebeple herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmadığınız sürece bebeğinize sadece anne sütü vermeniz en doğru bilinen şeylerin başında gelir.

ay ay bebek beslenmesi ile ilgili detayları bilmek için öncelikle bebeğin hangi aylarda ne tarz besinlere ihtiyaç duyduğunu tespit etmemiz gerekmektedir. Bebeğiniz büyüdükçe minicik bedeni daha fazla besine ihtiyaç duyacağından 6. ay itibari ile anne sütünün yanında ek gıdalara geçiş yapılması önerilir. ihtiyacı olan birçok besini anne sütünden almasına rağmen ek gıdadan gelecek olan besin değerleri de oldukça önemlidir. besin değerlerinin yanında bebeğinizin gelecek yaşantısında rol oynayacak olan beslenme alışkanlığının ilk adımlarının bu evrede atıldığını da es geçmemek gerekmektedir.

6. Ay sonrasında ek gıdalara geçiş evresinde bebeğiniz yeni gıdalarla tanışmaya başlayacak, tattıracağınız besinlerin lezzetlerini keşfedecek ve hatta zaman zaman bu lezzetler arasında seçimler yapacak, serüveninizin ilerleyen zamanlarında ise kendi kendine beslenmeyi öğrenecektir. Hiç şüphesiz ay ay bebeğinizin beslenmesine dikkat edip en özenli tarifleri onlar için hazırlayacağınızdan ve bundan oldukça zevk alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Ayrıca unutmamanız gereken bir konu var ki çoğu anne okuduğu kitaplardan veya çevresinden duyduklarından yola çıkarak bebeğinin isteklerini veya onun kendine has olan beslenme tarzını görmezden gelip, sevip sevmediği besinleri ayırt edemeyebilir. Bunun sonucunda zorla yedirilmeye çalışılan veya dikkatini dağıtarak yedirilmeye çalışılan beslenme süreçleri ortaya çıkar ki bu en istenilmeyen durumlardan biridir. Çünkü bebeğiniz kendine özel yapısıyla her besini sevmeyebilir ve istemediği besinleri farklı yollarla yedirmeye çalıştığınızda bu süreç hem ebeveyn hem de çocuk açısından sıkıntılı bir hal alabilir.

Özellikle son yıllarda uzmanlarında önerdiği bebek beslenmesinde birçok ebeveynin başvurduğu Bırak Kendi Kendine Yesin olarak adlandırılan BLW Yöntemi oldukça başarılı bir yöntem olarak bilinmektedir. Sonuç olarak her bebeğin kendine has özellikleri olduğunu bilip bu dönemlerin farklılıklar göstereceğini unutmamakta fayda var.

Ay ay bebek besleme konumuzu detaylandıracak olursak;

0-6 Ay Bebek Beslenmesi

-Anne sütü

-Anne sütü yeterli gelmiyorsa doktor tavsiyesiyle ek mamalar

6-8 Ay Bebek Beslenmesi

Ek gıdaya geçiş hem heyecanlı hem de ebeveynler için önemli bir deneyimdir. Bu güzel dönem için tavsiyelere gelecek olursak:

-Bebeğinizin ne kadar narin ve sindirim sisteminin tam gelişmemiş olduğunun bilinmesi,

-Ek gıdaya geçiş hakkında olabildiğince bilgilenmek

-Bebeğinizi zorlamadan, isteklerine saygı duyarak ilerlemek

Her ne kadar ek gıdaya geçiş yapılsa da bu aylarda bebeğinizin sindirim sistemi yeterince gelişmediğinden birçok yiyeceğe hazır değildir. Bu sebeple hala en çok yararlandığı besinin anne sütü olduğunu unutmamakta fayda var.

8-12 Ay Bebek Beslenmesi

Ek gıdaya geçişin en önemli dönemi olarak bilinen bu aylar arasında bebeğiniz artık et, yumurta, balık gibi birçok besinle tanışacaktır. İsteklerini, size gönderdiği sinyalleri iyi okuyarak uyumlu bir süreç geçirmeniz olağandır. Bu dönemde daha fazla çeşitte ek gıda deneyeceğinden bebeğinizde gaz sorunu, reflü ve kabızlık gibi problemler ortaya çıkabilir bu durumlara da hazırlıklı olmakta fayda var. Bebeğinizin doyup doymadığına kendisinin karar vermesine izin vererek zorla yedirmenin önüne geçerek, beslenme alışkanlığında da çok önemli bir adım atmış olursunuz.

12-18 Ay Bebek Beslenmesi

12. ay ile birlikte artık bebeğinizde sindirim problemleri azalmaya başlarken alerjik reaksiyonlarında ortadan kalktığını göreceksiniz. Bu sebeple minik bebeğiniz artık daha çok gıdayı tüketebilecek seviyeye gelmiş olur. Domates, turunçgiller, inek sütü gibi gıdaları 1 yaş itibari yedirebilirsiniz. Fakat bu dönemde çoğu bebeğin beslenmesi yavaşlayabilir. Çünkü algıları genişledikçe yemek dışında ki şeylerinde farkına vardıklarından artık yemek 2. Planda kalabilir. Yürüme denemeleriyle birlikte uğraşacak, vakit harcayacak daha önemli işleri olduğunu düşünebilir

Yazar: Zeynep Büşra DEMİR

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.