Ay Ay Bebek Gelişimi

AY AY BEBEK GELİŞİMİ

Doğumdan itibaren 2 yaşına kadar bebeğin gelişimi büyük önem taşır. Çünkü bu süreçte bebeğin görme, duyma engeli olup olmadığı, kas – sinir hastalığının olup olmadığı, zeka geriliğinin varlığı gibi konular netleştirilir. Ayrıca anne adayının bilinçli davranışları sayesinde bebek, hayatı ve objeleri daha kolay ve rahat bir şekilde öğrenecektir. Bebeğinizin doğumdan sonra 1 ila 24 aylık zaman dilimindeki fiziksel, sosyal ve algısal gelişimleri öğrenmek için makalemizin devamını okuyun.

  1. Ay: Doğumdan sonra bebek hayatı tanımaya ve algılamaya çalışır. Bu süreçte hareket etmesi minimum seviyede olacaktır. Bu ayda bebek başını hareket ettirmeyi öğrenmektedir.
  2. Ay: Bebek bu süre içerisinde beslenmeyi öğrenmektedir. Bunun için emme kabiliyeti bu ayda başlar. Aynı zamanda yutkunmayı da öğrenmektedir.
  3. Ay: Durmaksızın büyüme gösteren bebek artık kollarıyla destek alarak hareket etmeye başlar. Çevresinde bulunan eşyalara ve insanlara karşı ilgisi artar; dokunarak tanımaya çalışır.
  4. Ay: Bu ay içerisindeki bebek başını dik tutabilir. Bir destek yardımıyla oturabilmektedir. Etrafa karşı ilgisi artan bebeğin bu ay içerisinde tanımadığı insanlardan korktuğu gözlemlenebilir. Ses çıkartarak iletişim kurmaya çalışır.
  5. Ay: Bu dönemde bebek artık rahatça oturabilmektedir. Çevreye olan ilgisini ağız yoluyla belli eder ve her tuttuğunu ağzına götürür. Seslere tepki verebilmektedir ve kendi adını artık tanır. Eliyle eşyayı tutma ve bırakma kabiliyeti artar.
  6. Ay: Bu dönemde bebek yatarken rahatça dönmeyi keşfeder. Taklit yeteneğini geliştirerek insanları inceler. Eliyle bir gıda tutarak ısırmaya çalışır.
  7. Ay: Bu dönemde bebek yavaş yavaş emeklemeye başlar. Bacak hareketlerinde artma görülür. Tanımadığı insanlardan korkmak yerine onlarla iletişim kurarak tanımaya çalışır.
  8. Ay: Bu dönemdeki bebek tek başına oturma duruşuna geçebilmektedir. Etraftan duyduğu cümleleri anlamaya çalışır. Bir nesneyi rahatlıkla tutarak istediği bir yere bırakabilir.
  9. Ay: Artık bebek tek başına yerden kalkabilmektedir. Birinin yardımıyla adım atabilir. Nesneleri tutarken belli parmaklarını kullanmayı öğrenir. Anne, baba, mama gibi kolay kelimeleri telaffuz edebilir.
  10. Ay: Ayakta durmayı öğrenen bebek birçok şeyi tek başına yapabilmektedir. El sallamayı, bay bay demeyi öğrenir.
  11. Ay: Elindeki bir nesneyi uzağa atmayı bu dönemde öğrenir. Resimli kitaplar oldukça ilgisini çeker. Yardım istemeyi öğrenir.
  12. Ay: Bu dönemde veya sonrasında bebek artık yürümeye başlar. Rahatlıkla bir şeyler yiyebilecektir. Nesnelerin adlarını öğrendiği için konuşulanları anlamaya başlar.
  13. Ay: tek başına pantolonunu çıkartabilir. Daha emin adımlarla yürümeyi öğrenir. Çatal kaşık, barsak gibi eşyaları kullanmaya başlar.
  14. Ay: Artık bebek daha sağlam adımlarla yürüyebilmektedir. Yiyecekleri rahatlıkla çiğneyerek öğütebilir. Birçok kelimeyi tekrar etmeye çalışır.
  15. Ay: Etrafa olan ilgisi tüm hızıyla devam etmektedir. Özellikle mekanik ve elektronik eşyalara karşı ilgisi artar ve onlarla oynamak ister.

16 – 17. Aylar: Bu dönemde el – göz koordinasyonu büyük gelişim gösterir. Eşyaları üst üste koyabilir, yere düşen bir nesneyi rahatlıkla yerden alıp istediği yere koyabilir. Kelime haznesinde artma gözlemlenir.

18 – 19. Aylar: Bu dönemden sonra bebek konuşmaya başlar. Yatma, kalkma, oturma, yemek yeme gibi birçok günlük aktiviteyi tek başına rahatlıkla yapabilir.

20 – 21. Aylar: Bu dönemde artık etrafa karşı olan ilgisi maksimum düzeydedir. İnsanlarla konuşmak ve iletişim kurmak ister. El – göz koordinasyonunda artma gözlemlenir.

22 – 23. Aylar: Bu dönemde her şeyi merak eden ve tanımak isteyen bebek daima soru sorarak bu merakını gidermeye çalışır. Bu sorular, öğrenmenin ve gelişimin birer parçasıdır.

24. Ay: Artık bebek her istediğini rahatlıkla ifade edebilmektedir. Net ve doğru kelimeler kullanmayı öğrenmiştir. Dışarıdaki insanlarla sosyalleşmeyi ister.