Aylara Göre Ek Gıda Beslenmesi

20.06.2015
260
Aylara Göre Ek Gıda Beslenmesi

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalı? Aylara Göre Hangi Besin Takviyeleri Verilebilir?

Bebeklerin yaşamları boyunca gelişimlerini etkileyecek en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Beslenme noktasında başlangıç olarak anne sütünün önemi özellikle son yıllarda yapılan araştırmalardan sonra daha fazla anlaşılmış olup eşi bulunmayan bir besin maddesidir. Bebeklik döneminde hiçbir ek gıdaya gerek kalmadan en az altı ay anne sütü tüketilmeli, sonrasında ihtiyaca göre ek gıdalara başlanmalıdır. Anne sütünün enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sindiriminin çok kolay olması ve bebek için en uygun ısıda olması gibi birçok faydası vardır. Öyle ki; anne sütü bebek ile anne arasındaki duygusal bağın güçlenmesi ve korunması noktasında da oldukça kuvvetli bir besindir.

Bilindiği üzere anne sütü, protein bakımından kendisine en yakın inek sütünden üç kat daha faydalıdır.  Anne sütü belirli bir dönem sonra kendiliğinden kesilmekte, ek gıdaya ihtiyaç mecburi olmaktadır. Anne sütünün azalması veya tamamen kesilmesi döneminde hangi ek gıdaların nasıl sıklıklarla verileceği doktor kontrolünde kararlaştırılmalıdır. Bu kararlaştırmada anne sütünün ne zaman kesildiği veya azaldığının önemi oldukça fazladır. Anne sütü, bebeğin hangi gelişim evresinde kesildiyse o dönemde bebeğin ihtiyacı olan besinlerden oluşan ek gıdalara başlanmalıdır. Bunun yanında belirtmek isteriz ki; inek sütüne zaruret olmadıkça 1 yaşına kadar başlanmamalıdır. İnek sütü içerisinde bulunan bazı proteinler eksik kalacak veya bebeğin sindirim sisteminde tahrişlere meydan olacaktır. İnek sütünde kansızlığa sebep olacak maddelerin varlığı ve demir bakımından anne sütü kadar zengin olmaması, inek sütüne anne sütü tam olarak kesilmeden önce veya 1 yaşına kadar başlanmaması konusunda uzmanların hem fikir olmasına neden olmuştur.  Anne sütünün kesilmesinden sonra mama konusunda karar verilene kadar inek sütünün yağ ve şeker ilavesi ile cıvıtılmak suretiyle alınması uygun olacaktır.

Ek Gıdaya Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebeklerde ilk altı ay kesinlikle anne sütü alınması gerektiğini yukarıda da belirtmiştik. Ancak altıncı aydan sonra bebeğin fizyolojik yapısı ve gelişim sürecine bağlı olarak yalnız başına yetmeyen anne sütüne takviye olarak doktor kontrolünde karar verilmesi gereken bir durumdur. Bu dönemden sonra pirinç gibi besinlerden oluşan ek gıdalara doktor kontrolünde başlanmak, gelişimsel olarak bebeğe fayda sağlayabilir.

0-6 Ay Arasında Hangi Besinler Tüketilmelidir?

Bu dönemlerde sadece anne sütü tüketmek, bebeklerin gelişim süreçleri ve bağışıklık sistemleri ile organların tam olarak çalışabilmesi için etkili bir beslenme şeklidir. Anne sütünün yetersiz olması durumunda bu periyot içerisinde doktor tarafından önerilen ek gıdalara başlanabilir.

6-7 Ay Arasında Uygulanması Gereken Besin Takviyeleri Nelerdir?

Hazırlanabilecek sıvı besinleri yiyecek ve sindirecek bir sindirim sistemi oluşan bebeğinize, hafif ve vitamin açısından zengin besinler yedirebilirsiniz. Çorba ve pürelerin tüketilmesi bu dönemde  uygundur.

7-8 Ay Arasında Uygulanması Gereken Besin Takviyeleri Nelerdir?

 Bebeğiniz artık çiğneyecek bir ağız yapısına sahip olduğundan anne sütünün yetersiz kaldığı veya doktor tavsiyesiyle ek gıdaya başlandığı bu aylarda kıyma, peynir ve taneli püre gibi besinleri tüketebilir. Tabi ki dişleri henüz gelişmediğinden bu dönemlerde yumuşak besinlerin verilmesi zamanla bu besinlerdeki sertliğin artırılması bebeklerin diş etlerinin sağlamlaşması açısından oldukça önemli bir durumdur.

8-12 Ay Arasında Uygulanması Gereken Besin Takviyeleri Nelerdir?

Bu dönemlerde bebeğinize çiğnemede sorun yaşamayacağı şekilde besinler verebilirsiniz. Bu dönemlerde bebeklerin diş gelişimlerine ve sindirim sistemlerinin ne kadar geliştiğine bağlı olarak besin seçimi yapılmaktadır. 8. ay itibariyle pilav,makarna dolma içi gibi besinleri bebeğinizin artan kalori ihtiyacını karşılamak için verebilirsiniz. 9. ay itibariyle ise ızgara balığın yumuşak iç kısımlarını bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz. Bu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ yiyeceklerin tüketilmesine engel olmak, bebeğinizin parazitlerden korunmasına yardımcı olacağından önerilmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.