Bağırsak Florası Bozukluğu

29.02.2016
170
Bağırsak Florası Bozukluğu

Bağırsak Florası Nedir?

Bağırsak florası, vücutta sindirim sistemi içerisinde yaşayan ve bulunduğu sistemin işleyişiyle ilgili birçok fayda sağlayan mikroorganizmalar bütünüdür. Sindirim sisteminde bulunan hücre sayısı, vücuttaki toplam hücre sayısının 10 katı kadardır. Sindirim sistemindeki bu bakteriler bağırsak florasının büyük çoğunluğunu oluşturan yapılardır.

Bağırsak florası, hem insan vücudunun hem de mikroorganizmaların lehine olan bir yapıdır. Eğer kişinin bağırsaklarında flora yoksa kişi normal yaşantısına devam edebilir. Ancak bağırsak florası bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hastalıkların engellenmesinde etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra çeşitli hastalıklara neden olabilecek türde bağırsak floraları da mevcuttur.

Bağırsak Florasının Güçlenmesinde Etkili Olan Faktörler Nelerdir?

Bağırsak florası beslenme, stres ve hastalık gibi pek çok alana etki edebilecek mikroorganizmalardır. Beslenme düzeninin bağırsak florası üzerindeki etkisi büyüktür. Hazır ve işlenmiş gıdalar, fast food yiyecekler, GDO içeren gıda maddeleri bağırsak florasının yapısını bozar. Aşırı karbonhidrat ve şekerli gıdalar tüketmek de zararlı bakterilerin sayıca artmasına neden olur. Bu da bağırsak florasındaki yapıcı yapıyı bozar. Çok fazla tüketilen hamur işleri, beyaz buğday unu ihtiva eden ürünler, bisküvi, kraker, kek bağırsaktaki zararlı bakterilerin artmasının yanı sıra parazitle dolmasına da neden olur. Bağırsak florasını güçlendirmek için lif oranı yüksek tahıllar tüketmek yerine lifli meyve ve sebze tüketimine önem vermek oldukça etkili bir yöntemdir.

Bebeklerdeki bağırsak florası ile beslenme şekillerine göre değişiklik gösterir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin bağırsak florası daha güçlü, dengeli ve sağlıklı bir yapıya sahip olur. Bebekler ilk doğduklarında bağırsakları tamamen arınmış şekilde olur. Anne sütü ile yeteri kadar beslenebilen bebeklerin bağırsak floraları güçlenerek bağışıklık sistemindeki etkinin artmasına yardımcı olur.

Bağırsak florasının üzerinde olumsuz etkisi bulunan durumlar ise çok uzun süre aç kalmak, aşırı miktarda yemek yemek gibi beslenme bozuklukları bulunmaktadır. Bağırsak florasının bozulması çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bu sebeple bağırsak florasının zayıfladığı düşünülen durumlarda probiyotik içeren gıdalar tüketmek faydalı olacaktır. Bu tip gıdalar ağırdak florasının güçlenmesinde etkili olur.

Geçirilen çeşitli hastalıklar da bağırsak florasının bozulmasına neden olan faktörler arasındadır. Özellikle enfeksiyon hastalıkları, kolera, salmonella, tifo, dizanteri gibi hastalıklar bağırsak florasındaki yapının bozulmasına neden olurlar. Bu tip hastalıklardan birine yakalanmış olan kişinin bağırsak florasını güçlendirici yöntemler uygulamaya özen göstermek gerekir. Yukarıda sıralanan hastalıkların yanı sıra nörolojik rahatsızlıklar, endokrin problemleri, obezite, diyabet gibi rahatsızlıklar da bağırsak florasındaki yapının bozulmasına neden olabilmektedir. Geçirilen cerrahi operasyonlar, kemoterapi tedavisi, radyoterapi, hormon tedavisi gibi tedavi yöntemleri de bağırsak florasındaki yapının zarar görmesine neden olan durumlardır.

Herhangi bir sebepten ötürü yaşanan stresli zamanlar da bağırsak florasının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur. Bu tip kısa süreli stres durumları geçtikte sonra bağırsak florasındaki durum da normale döner. Eğer kişinin ciddi psikolojik problemleri varsa ve daima stres altındaysa psikolojik tedavi görmesi gerekir. Çünkü bu tür rahatsızlıklar tedavi edilmezse bağırsak florası ciddi zararlar alabilir.

Bağırsak Florasına Zarar Veren Faktörler Nelerdir?

Bağırsak florasının zarar görmesine neden olan birtakım faktörler bulunmaktadır. Bunlar aşağıda belirtildiği gibidir.

  • Sağlıksız beslenme şekli (hazır ve işlenmiş gıda tüketimi, aşırı şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmek, gün içerisinde yeteri miktarda su tüketmemek)
  • Stres ve psikolojik rahatsızlıklar
  • Kullanılan antibiyotikler
  • Penisilinler
  • Tetrasiklinler
  • Aminoglikozitler
  • Çeşitli ilaçlar

Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü bağırsak florasında bozulma ve hasar meydana gelebilmektedir. Bu durumun yaşanmaması için kullanılan ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Beslenme düzenine ve günde en az 2,5 litre su tüketmeye azami önem gösterilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.