Bebeğin Makat Gelişi

19.05.2015
155
Bebeğin Makat Gelişi

Bebeğin Makat Gelişi Durması

Bebek anne karnında oluşum gösterdikten sonra dünyaya geleceği döneme kadar geçen 40 hafta boyunca anne karnında sürekli olarak hareket halindedir. Bebek henüz çok küçükken annesinin karnında bulunan sıvı içerisinde çok kolay bir şekilde hareketlilik gösterebilir ve bu haldeyken sıvı bebeğin çapına oranla çok daha fazladır. Bu durum bebeğin rahim içerisinde çok kolay bir şekilde ters dönebilmesini ve yer değiştirebilmesini sağlar. Genellikle bu dönemlerde bebeğin duruşunu rahim ve bebeğin şekli belirleyici olarak etkilemektedir.

Doğal gelişen süreç içerisinde bebek hamilelik yaklaştıkça baş aşağı şeklini almaya başlamaktadır. Bebeğin önden gelme şekli plesentasyon geliş olarak adlandırılmaktadır. Ülkemiz genelinde yapılan araştırmalara göre genellikle gerçekleşen doğumların yaklaşık olarak % 95’lik bir kısmı baş kısmından yani prezente olarak dünyaya gelirler. Geriye kalan % 4 veye % 5’lik kesim ise, rahim içinde ters durur ve doğum anında ters pozisyonda bulunabilirler. Bebeklerde doğuma yaklaşıldığı dönemde kafa yukarıda popo ise aşağıda ise bu duruş pozisyonuna makat geliş adı verilmektedir.

Baş aşağı gelmeyen ve makat geliş olan doğumlarda her zaman riskin çok yüksek olduğu tespit edilmektedir. Bu durumda dünyaya gelen bebeklerin doğması zorlu bir sürecin ardından gerçekleşmektedir. Bunun nedeni ise bebeğin en geniş bölgesinin kafası olması üzerine ve en son kafası dünyaya geleceği için kafanın doğum anında vücuttan sonra çıkması üzerine sıkışma ihtimali çok yüksek şekilde görülmektedir. Bu nedenlere bağlı olarak makat gelişi doğumlarda bebeklerin dünyaya gelirken hayatını kaybetme ihtimali çok yüksek olarak tespit edilmektedir.

Bebekler Anne Karnında Neden Makat Geliş Pozisyonunda Durur?

Bebeğin anne karnında makat duruş nedenlerinden en önemlisi anne adayının gebelik yaşıdır. Genellikle küçük yaştaki annelerde makat duruşun daha çok görüldüğü tespit edilmektedir. Anne karnında gelişimini tamamlayan bebekler genellikle 35. haftadan doğuma kadar geçecek olan süreçte duruş pozisyonlarını belirlemektedir. Bu sürecin ardından bebek gelişerek büyüdüğü için hareket kabiliyetini kaybeder ve artık pozisyonunu değiştiremeyecek duruma gelir. Bu döneme ulaşan bebekler için en rahat duruş pozisyonu baş aşağı olan pozisyondur ve bu pozisyonda plesenta armut şeklinde olduğundan bebek hiç zorlanmaz.

Bu nedenle genellikle 35. haftadan önce bebeğin ultrasonografik görüntülerinde ters durması problem teşkil etmemektedir. Ancak bu dönemden sonra bebek sürekli ters duruyor ise bebeğin makat gelişi durumundan endişe edilebilir.

Ancak sadece anne adayının yaşının ufak olması değil aynı zamanda bebeğin anormalliği, rahimde gerçekleşen anormallikler, amniyon sıvısının normalden az olması veya fazla olması gibi durumlar veya rahimin gevşek olmasına bağlı olarak plesentanın rahimin tepe kısmına yerleşmiş alanya escort olması makat geliş doğumların nedenleri arasında gösterilmektedir.

Ancak bu ön görülen nedenlerin dışında gerçekleşen makat geliş doğumların büyük bir çoğunluğunda her hangi bir neden tespit edildiği görülmemiştir.

Bebeğin Makat Gelişi Durması Önlenebilir mi?

Bebeğin doğuma yaklaşılan dönemlerde makat duruşu önlenebilecek bir durumdur. Burada bir doktorun bebeğe müdahale ederek eksternal sefalik adı verilen yöntemi uygulaması gerekir. Bunun için doktorun becerileri çok önemlidir ve denemelerin yaklaşık olarak yarısı başarıya ulaşabilmektedir.

Makat Geliş Türleri

Bebeklerin dünyaya makat gelişlerinin farklı türlerde gerçekleşebileceği unutulmamalıdır. Bebeğin makat gelişi durması çeşitleri şu şekildedir:

Saf Makat Geliş

Neredeyse makat geliş doğumların yarısı bu şekilde gerçekleşmektedir. Bu pozisyonda bebeğin dizleri açıkken, uyluk bölgesi ise gövdesine doğru çekilmiştir. Bebeğin popo kısmı öndeyken ayakları ise baş kısmının hemen yanında görülür.

Tam Makat Geliş

Genel ortalamaya göre doğumların yaklaşık olarak %6.5’luk bir kısmı tam makat pozisyonunda dünyaya gelmektedir. Bu pozisyonda dizler ile bacaklar kıvrık ve bebek bağdaş kurma pozisyonundadır.

Tam Olmayan Makat Geliş

Tam olmayan makat geliş pozisyonunda ayak gelişi olarak bilinen durum gerçekleşmektedir. Genellikle makat geliş doğumların yaklaşık olarak % 15’lik bir kısmı bu şekilde gerçekleşir. Burada bebeğin ilk olarak popo kısmı yerine ayak kısmı gelmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.