Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

24.06.2015
157
Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı?

Bebeklerin gelişimlerini tamamlamak ve kişiliklerinin şekillenmesini sağlamanın ilk adımı, onunla ilgili verilecek kararların doğru kararlar olmasıdır. Bebeklerin belirli bir zaman sonunda kendi odalarında ebeveynlerinden ayrı uyumaları, gelişimlerini doğrudan ve olumlu yönden etkileyen faktörlerdendir. Bebeklerin odasının ayrılması noktasında ebeveynlerin dikkat etmesi gereken konuların başında da bu işlemin ne zaman yapılacağı gelmektedir. Bebeklerin odasının ayrılmasında net olarak söylenebilecek bir zaman kesinlikle yoktur. Bu konuda belirleyici faktör; bebeğinizin gelişim süreci ve ev ortamınızın uygunluğu olmalıdır.

Bebekler, bebeklik dönemini atlatıp çocukluk evresine girdiklerinde dahi ebeveynlerine olan ihtiyaçları bitmeyecektir. Anne ve babalar, çocukluk döneminde de onların sorunlarıyla birebir ilgilenmeli, gerekli görüldüğü takdirde sürekli yanlarında olmalıdırlar. Bebeğin odasının ayrılmasında dikkat edilecek etkenlerin başında bebeğinizin geceleri sesini duyup lavabo ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yakın bir odanın tahsisi gelmektedir. Bununla birlikte özellikle geceleri beslenme ihtiyacı duyan bebekler için henüz odalarının ayrılma dönemi gelmediğinden beslenme alışkanlıklarının düzene oturtulmasıyla bu işlemin yapılması gerektiğini bildirmek isteriz.

Bebeklerin Odası Kaçıncı Aydan İtibaren Ayrılmalı?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeklerin odasının ayrılmasında kesinlikle alt sınır bulunmamaktadır ancak altıncı ayda anne sütünün yanında ek gıda takviyesi alan, fiziksel olarak gelişim süreci normal seyreden bebeklerin odaları, 12.aydan itibaren ayrılabilir. Bebeklerin odalarının ayrılması süreci bir anda gerçekleşecek bir durum değildir.

Odasını Ayırdıktan Sonra Bir Süre Onunla Yatmalısınız

Bebekler, odaları bir anda ayrıldığında psikolojik olarak bir bunalım evresi yaşayabilirler. Bundan dolayı oda ayırma işlemine karar verildiğinde önce birkaç gün veya hafta en azından uyuyana kadar ve genelde uykusundan uyandığı vakitlerde yanlarında olmaya özen gösterilmelidir. Bu süreç; bebeğin yeni odasına ebeveyniyle birlikte alışma sürecidir. Bebeğiniz, bu süreç içerisinde odasına alışacak, bir süre sonra yanında ebeveyni olmasa bile odayı yabancılaşmadığından sorun yaşamayacaktır.

Bebeğin Odasını Ayırdıktan Sonraki Kararlılık Süreci

Bebekler, odalarına alışma sürecini atlattıktan sonra dahi sorunlar yaşayabilirler. Burada kararlılıkla oda ayrılma sürecini yönetmek ebeveynlere düşmektedir. Oda ayırma işleminden sonraki günlerde bebek her ağladığında yanında olmanız, bebeğin yeni ortamında dahi size ihtiyaç duyma duygusunun hiçbir şekilde ortadan kaldırmayacağı gibi kendi yaşantısını kendisinin sürdürmesi gerektiği bilincinin oturması süreci de oldukça artacaktır.

Çocuğunuza Kendi Odası ve Yatağının Olduğunun Ayrıcalık Olduğundan Bahsedin

Oda ayırma işlemlerinden sonra bebeğiniz henüz 1 yaşını yeni doldurmuş olsa dahi ona anlayacağı şekilde kendi odasında uyumasının ve vakit geçirmesinin bir ayrıcalık olduğunu hissettirmelisiniz. Bu durum, onun yeni odasını sevmesine, kendisi için ayrılmış bir alanın ayrıcalığını yaşamasına neden olarak uyumluluk sürecinin hızlanmasına sebep olacaktır. Normal fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayan bebeklerin 1 yaşını doldurduktan sonra bile kendi odalarında olmanın farkında olmaları, hayatlarında bir şeylerin kendileri tarafından mecburen yapılması gerektiğini, ailesinin sürekli yanında olduğunun ancak şahsi olarak kendisinin de ayrı bir birey olduğunun ispatlanmasında en büyük etkendir.

Bebeğinizin odasını ayırdıktan sonra kesinlikle onunla daha az vakit geçirmelisiniz. Bunun sebebi yukarıda da sık sık anlattığımız üzere bebeğin artık yalnız bir birey olduğunun farkına varması, ilerleyen dönemde okulda ve sosyal ortamlarda yabancılık çekmeyerek ortam uyumunun daha kısa sürede sağlanması için oldukça etkilidir. Odası ayrıldıktan sonra yine geceleri annesiyle uyuyan bebeklerde yapılan araştırmalar sonucunda ortam uyumunun gecikmesi, çekingen ruh hali ve korku dolu bir hal gözlemlenmiştir. Bu durumların gerçekleşmemesi için bebeğinizin uygunluğunu hissettiğiniz anda odasını ayırmalı, onu kendi yaşamına hazırlamalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.