Bebek Temizliği ve Bakımı

26.05.2015
132
Bebek Temizliği ve Bakımı

Bebek Sağlığını Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Bebekler her açıdan hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle özel bir ilgi isterler. Cildi, saçları, tırnakları, gözü, kulağı, ağız içi, bez bölgesi kısaca vücudundaki her bölgeye bebeğin sağlığının korunması açısından özen gösterilmesi gerekir.

Bebeklerde Cilt Bakımı

Bebekler doğdukları andan itibaren ciltlerine özen gösterilmelidir. Özellikle ilk aylarda iyi takip edilerek, sorunlar en başından çözülmelidir. Bebekte olabilecek sarılık, isilik, pişik, cilt kuruluğu, döküntüler mutlaka izlenmelidir. Cilt vücuttaki en duyarlı organdır. Bebeklerin cildi yetişkinlere göre 3,5 kat kadar incedir. Ciltte yağ tabakası olmadığından, bebekler daha fazla üşürler. Su kaybına karşı dayanıksız olurlar. Sinir sistemleri ter salgısını uyarak olgunlukta değildir. Bu nedenle bebeğin cildinin temiz tutulması, nemlendirilmesi, güneşe karşı korunması ve cilt kuruluğu için önlem alınması gerekir.

Bebeklerde Tırnak Bakımı

Uzun tırnaklar bebeklerin cildini daha kolay çizebilir. Bu nedenle tırnak uzunluğuna dikkat edilmelidir. Tırnak kesilmesinde verev kesim yerine, düz kesim tercih edilerek, tırnakta batma riskinin ortadan kaldırılması gerekir. Ciltleri travmaya karşı hassas olduğundan, tırnaklar nedeniyle ciltte kızarıklık ve şişlik ortaya çıkabilir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında, günde iki defa antibiyotikli pomat kullanarak iltihaplanmanın önüne geçilmelidir.

Bebeklerde Saç Bakımı

Bebek sağlığını korumak için, özellikle ilk aylarda saç bakımına önem verilmelidir. Özellikle saçlı deride konak soruna karşı, banyodan önce saçlı derinin zeytinyağıyla desteklenmesi gerekir.

Bebeklerde Bez Bölgesi Bakımı

Bez bölgesi annelerin en fazla dikkat göstermesi gereken bölgedir. Bebeğin kakasına, çişine dikkat edilmeli, her bez değişimine cinsel organlar ve kalça eklemi kontrol edilmelidir. Özellikle pişik olmaması için, iyi bir cilt bakımı uygulanmalıdır.

Bebeklerde Göz Bakımı

Bebekler ilk doğduklarında özel olarak gözlerine bakım uygulanmalıdır. Bebeklerin genelinde ilk doğdukları dönemde gözyaşı kesesi ile gözyaşı kanalı dar olur. Bu durum bebelerin gözlerinde çapaklanmaya neden olabilir. Bu yüzden sıkça saf suyla ıslatılan pamukla gözlerin silinmesi tavsiye edilir. Göz bakımı özenle yapılsa da, gözlerde çapaklanma olabilir. Bu nedenle annelerin sabırlı olması, bebeklerinin gelişimlerinin iyi takip edilmesi ve bu arada göz masajı uygulanması gerekir. Bebeklerde gözyaşı kanalının ve gözyaşı kesesinin geç olgunlaşması halinde bile, gözlerindeki sorunlarda kendiliğinden düzelecektir. Eğer sorun devam ederse, bir göz doktorunun desteği alınmalıdır.

Bebeklerde Ağız İçi Bakımı

Bebek sağlığını korunmak için her gün düzenli olarak ağız içi bakımı yapılmalıdır. Çünkü her ortamda bulunan mantar sporları bebeklerin ağız içine yerleşerek pamukçuk denilen sorunun yaşanmasına neden olabilir. Bu sorunda ağız içine yerleşen mantarlar, damakta beyazlıklar oluşturur. Bu nedenle her gün bebeğin ağız içi kaynamış soğumuş suya batırılan bir tülbent yardımıyla silinmelidir. Eğer pamukçuk başlangıcı olduğu görülürse, karbonatlı suyla ıslatılan tülbentle ağız içi silinmelidir. Bu uygulama mantarların yok edilmesini sağlar.

Bebeklerde Burun Bakımı

Bebek sağlığının korunmasında günlük yapılacak burun bakımı da oldukça önemlidir. Bu kış aylarında daha ön plana çıkmaktadır. Çünkü hassas olan bebeklerin burunları sıkça tıkanıklık sorunu yaşayabilir. Burunlarında kolayca katı sümük meydana gelebilir. Burunlarının açık olması, temizlenmesi oldukça önemlidir. Bu sorun bebeklerde hırıltılı solunumun olmasına neden olur. Bu etken annenin hemen kaygılanmasına sebep olacaktır. Bebekler oldukça sık kustuklarından, burunda tahriş sorunu da sıkça yaşanır. Bu nedenle burunla ilgili sorunların azaltılması için, nemli bir ortam oluşturulmalı ve serum fizyolojik desteği alınmalıdır. Özellikle kış aylarında bebeğin bulunduğu ortam nemlendirilmelidir. Burun tıkanıklığı için her gün sabah ve akşam bir damla serum fizyolojik kullanılmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.