Bebeklerde Ağrı Kesici Kullanımı

14.06.2015
187
Bebeklerde Ağrı Kesici Kullanımı

Bebeklerde Ağrı Kesici Kullanımı

Vücutta meydana gelen doku hasarları vücutta ağrı mekanizmasını devreye geçirir ve vücudun çeşitli bölgelerinde zonklamalar şeklinde ağrılar meydana gelir. Bebeklerde vücutlarının çeşitli bölgelerinde meydana gelen ağrılara ağlayarak tepki verirler ve huzursuzluk belirtileri gösterirler. Bu gibi bebeklerde ağrı ve sancılara yol açabilecek durumlarda bebekler için bulunabilen ağrı kesicilerin kullanılabilmesi mümkündür. Ancak bebek ve çocuklar için kullanılabilen tüm ilaçların doktorun izni ile kullanılması gerekmektedir.

Genellikle bebeklerde en sık yaşanan ağrılar akut ağrılar olarak bilinmektedir. Bu tür ağrılar hastalıklar, doku hasarları ve tıbbi işlemler sırasında karşı karşıya kalınan ağrılardır.

Bebekler ve Çocukların Ağrısı Olduğu Nereden Anlaşılır?

Ağrı vücutta bir takım anormal durumların habercisidir. Özellikle henüz konuşma özelliklerine sahip olmayan çocuklarda ağrıların dile getirilmesi mümkün olmayacağından, bebekler ve çocuklar ağrıyan bölgelerini çok daha farklı şekillerde ifade etmeye çalışırlar ve bunu anlamak yetişkinler için bazı durumlarda pek mümkün olmayabilir.

Bebeklerde ağrılı durumların anlaşılması normal tavırlarından daha huzursuz hale gelmeleri ve bakışlarının değişmesi üzerine yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle ağrıyan bölgelere dokunulduğunda ani tepkiler vermesi ve ağrıyan bölgelerle ilgilenmeleri ağrının nerede olduğunu anlayabilmeniz için yeterli olacaktır. Bazı durumlarda bebeklerde yoğun strese bağlı olarak ağrıların oluşabilmesi mümkündür.

Çocuklarda ve Bebeklerde Ağrı Kesici Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Ağrı kesici kullanımı bebeklerde ve çocuklarda en fazla kullanılan ilaç türüdür. Doktorlar çocuklara ağrı kesici ilaç yazarken ağrının şiddetini, yerini ve ağrıya neden olan semptomları çok iyi analiz etmeli ve tüm rahatsızlıklara çare olabilecek nitelikte ve bebeğe zarar vermeyen ağrı kesicileri çocuğa vermelidirler. Bebeklerde ve çocuklarda ağrı kesici olarak kullanılan ilaçlar genellikle analjezikler, opioidler ve diğer hafif ağrı kesiciler olarak nitelendirilebilmektedir. Analjezikler genellikle çok hafif ağrılarda tercih edilirken, daha şiddetli ağrılarda ise daha farklı ağrı kesiciler tercih edilmektedir.

Bebeklerde ağrı kontrolünün yapılabilmesi ve tanının koyulabilmesi için kesinlikle hekim kontrolü zorunlu bir şarttır. Ağrının şiddeti ve yerine göre çok farklı özellikler taşıyan bebekler için ağrı kesicilerin çocuğunuza uygun olanını siz değil ancak doktorunuz belirleyebilir.

Örneğin kulak ağrılarına bağlı olarak görülen ağrılarda verilen ağrı kesiciler ile her hangi bir operasyonun ardından verilen ağrı kesiciler aynı ağrı kesiciler olabilmektedir ancak bu ağrı kesicilerin dozajları çok daha farklı olarak belirlenir ve ilacın dozunun belirlenmesi nedeniyle bir uzman doktordan yardım alınması en doğrusu olacaktır. Aksi halde bir yeri onarmak isterken, vücut mekanizmaları tam gelişmemiş savunmasız bebeğinize daha çok zarar verebilirsiniz.

Bebeklerde Ağrı Kesici Kullanımı Yanı Sıra Ne Gibi Yöntemlerle Ağrı Hafifletilebilir?

Bebeklerde ağrı durumu söz konusu oladuğunda hekim kontrolünde gerekli ilaç tedavilerinin uygulanmasının yanı sıra ağrıyı giderici daha farklı yöntemleride tercih edebilirsiniz. Bunun için bebeğinizde ağrı bulunan bölgeye yine doktorunuza danışarak sıcak veya soğuk kompres uygulamanın yanı sıra masaj uygulamaları ve gaz giderici sırt masajlarının uygulanması yerinde olacaktır.

Bebeğinizin ağrıya maruz kalabilecek daha hassas bölgeleri tespit edilir ve diğer çocuklara oranla daha çok ağrı görülen eklem gibi bölgeleri bulunuyorsa, düzenli egzersiz uygulamalarıda etkili olacaktır.

Bebeklerde Güvenli Ağrı Kesici Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

* Bebeklerde ağrı kesici kullanımı ve diğer tüm ilaçların kullanılması konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi ilaçların son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat etmektir. Son kullanma tarihi geçmiş olan ilaçlar bebeğe fayda sağlamayacağı gibi zehirlenme gibi yan etkilere neden olabilmektedir.

* Özellikle su çiçeği rahatsızlığına bağlı olan kaşıntı ve ağrı durumlarında asetilsalisilik asit içeren ilaçlar kullanılır ve bu ilaçlar reye sendromuna neden olabilmektedir.

* Ayrıca bebeklerde karın ağrısı gibi durumlarda bebeğe verilen ilaçlar ciddi rahatsızlıklarda bebeğin rahatsızlığının tanısının konulmasında önleyici etkiler göstermektedir. Ancak aileler bu durumun bilincinde olmadığı için karnı ağrıyan bebek ve çocuklarına ağrı kesici vererek daha ciddi semptomların oluşmasına neden olabilmektedir.

* Bebeğinizde çeşitli ağrıların oluşumuna karşın doktora gitmek yerine eczanelerden ilaç temin edecek olursanız, ilaçların çeşitleri ve kullanılan dozları yeterli oranda belirlenemeyeceği için yanlış etkilere neden olabilirsiniz.

* Bebeğiniz ve çocuğunuzda ağrı meydana geldiğinde ilk 24 saat içerisinde doktora götürülmesi gerekmektedir. Aksi taktirde vücutta sizin görmediğiniz ancak var olan komplikasyonlara karşı erken teşhis ile müdahale şansı doğmaktadır.

* Ayrıca rahatsızlanan ve ağrı çeken çocuğunuzu doktora götürmek yerine telefonla bilgi almayı tercih edecek olursanız hatalı durumlara yol açabilirsiniz. Rahatsız olan bebeğinizin fiziksel müdahaleden geçmeden kesinlikle ilaç tedavisi başlamamalıdır.

*İlaçları kullanma süresi içerisinde ve sonrasında çok iyi şekilde muhafaza etmelisiniz ve kilitli dolaplarda tutarak bebeğinizin ve çocuğunuzun kendi ulaşabileceği bölgelerden uzak tutmalısınız. Ayrıca ilaçlar buzdolabında veya + 4 derece serin ortamlarda muhafaza edilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.