Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

22.02.2015
143
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı ve Alınabilecek Önlemler

Bebeklerde burun tıkanıklığı özellikle mevsim geçişlerinde çok sık görülen bir durumdur. Burun tıkanıklığı gözlemlenen bebeklerde nefes alıp verme güçlükleri yaşanacağından genellikle ağızlarından nefes almaları gerekmektedir. Bu durum annelerini emerken ağızlarıda kapalı olacağından solunum yollarının tamamen kapanması anlamına gelmektedir ve bebek için çok sakıncalı bir durumdur.

Bebeklerde görülen burun tıkanıklıkları normalin çok üzerinde devam eder ve geçmezse çeşitli akciğer rahatsızlıklarının oluşmasına ve solunum miktarında ciddi düşüşle birlikte diğer sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Özellikle anneler tarafından düzenli olarak yapılan burun temizliği sayesinde bebeğinizin burun tıkanıklığını bir nebze olsun azaltma fırsatınız olacaktır.

Bebeklerde Burun Kanalının Açık Olmasının Önemi

Burun delikleri ve bu deliklerin izlendiği yol olan burun hava yolu bebeklerde çok minik ve çok dardır. Bu nedenle yetişkinlerde olduğu gibi çok rahat nefes alamazlar. Bu nedenle dar olan bu hava yolu üzerinde oluşabilecek her hangi bir problem, bebeğin genel sağlığı üzerinde çok olumsuz bazı etkilere yol açabilecektir.

Yenidoğan bebek dünyaya geldiğinde henüz burundan nefes almayı bilmez ve ilk ay nefes alıp verme işlemlerini ağızdan karşılar. Bu durum bebeğin anne karnında plesenta suyu ile nefes egzersizlerini ağızdan yapmasından dolayı oluşan bir durumdur ve zamanla nazal solunum adı verilen burundna solunum özellikleri gelişme göstermeye başlar.

Nazal solunum yani burundan gerçekleşen solunumun en önemli etkilerinden bir tanesi bebek annesinin memesini emerken ortaya çıkar ve bebek hem meme emme hem de nefes alma aktivitesini aynı anda gerçekleştirmelidir. Bu nedenle burundan nefes almak özellikle yenidoğan bebekler için hayati önem taşımaktadır. Burundan yeteri kadar nefes alıp veremeyen bebekler meme emmede problem yaşar ve yeterli oranda beslenemezler.

Diğer yandan bir bebek için burundan solumak çok daha büyük etkiler sağlamaktadır. Burundan solumak özellikle bebeklerin aldığı havanın temizlenmesini sağlar ve hava basıncının ve akışının düzenlenmesi için adeta bir filtre görevi görmektedir. Ayrıca koku alabilme ve kulağın hava alabilmeside burundan alınan hava ile mümkün olur. Beyine oksijen gidebilmesi de ancak burundan alınan havanın içerisinde yer alan oksijen molekülleri ile mümkün olabilmektedir.

Yani burundan nefes almanın tüm bu can alıcı öneminin yanında tüm bu sebeplere bağlı olarak akciğer solunum kapasitesinde gözle görülür bir azalış olmakla birlikte akciğer problemleri meydana gelebilmektedir.

Bebekler Sümkürebilir mi?

Bebekler kendi imkanlarıyla burunlarını temizleyebilmek için sümküremezler ve daha ileri yaşlara ulaştıkça sümkürebilme özelliğine sahip olabilmektedirler. Zamanla solunum kaslarının kontrolünü sağlayan bebekler rahatlıkla sümkürmeyide öğrenecektir. Yaklaşık olarak 2 yaşına ulaşan bir bebek sümkürerek burnunu kolaylıkla temizleyebilecek seviyeye ulaşmış demektir. Bir alt maddemizde sümküremeyen bebeklerin burun içi temizlik koşullarını inceleyeceğiz.

Bebeklerin Burun Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Bebeğiniz burnundan sorunsuz şekilde nefes alıp verebiliyorsa ve herhangi bir tıkanıklık söz konusu değilse bebeğinizin burnunu ekstradan temizlemenize gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda bebeğiniz nefes alıp verirken burnundan hırıltılar ve çeşitli sesler geliyor olabilir. Bu gibi durumlarda bebeğiniz uykuya dalmakta zorluklar çeker, annesini emerken nefes alamadığı için sütten kesilebilir veya çeşitli solunuma bağlı rahatsızlıklar yaşayabilir. İşte bu gibi durumlarda bebeğin burnunun temizlenmesi gerekmektedir.

Bir bebeğin burnunu temizlemek için en doğru zaman banyo sonrasıdır, bunun nedeni ise banyo sırasında burun içerisine giren su ve su buharı ile yumuşayan mukusların kolaylıkla akması ve ön kısımda birikmesidir. Bu biriken mukozaları yumuşak bir mendil veya kulak çöpü ile asla derine girmeden sadece ön kısımdan temizleyebilirsiniz.

Temizleme işleminin ardından burun tıkanıklığı hala devam ediyorsa doktorunuzunda önereceği bir serum fizyolojik madde içeren solüsyon damlalar kullanılabilir.

Bebeklerde Hangi Hastalıklarda Burun Tıkanıklığı Görülebilir?

Bebekler genellikle mevsim değişimleri dönemlerinde gerçekleşen solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle burun tıkanıklığı problemi yaşarlar. Bu mevsimsel enfeksiyonlar burunda normalden daha fazla mukus salgılanmasına neden olur ve bu mukuslar nedeniyle burun tıkanıklıkları meydana gelir.

Bu enfeksiyonların uzun süreli devam etmesi durumunda orta kulak iltihabı veya sinüzit benzeri üst solunum yolu rahatsızlıkları meydana gelmektedir. Son olarak burun içerisinde nefes almayı güçleştirici mukus, et veya kemik gibi tıkayıcı parçalar bulunuyorsa kesinlikle önlem alınmalıdır. Aksi taktirde uzun vadede bu tıkanıklıklar bebeğin diş ve ağız yapısında bozulmalara, çene ve yüz yapısında bozulmalara ve kronik oksijen problemlerine neden olmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.