Bebeklerde Büyüme Geriliği

19.12.2014
113
Bebeklerde Büyüme Geriliği

Bebeklerde Büyüme Geriliği

* Bebeğinizde büyüme geriliği olmasa bile annelik psikolojisi ile bu kaygıya kapılır ve araştırmalara başlarsınız. Bunun nedeni aşırı korumacı oluşunuz ve bebeğinizle ilgili taşıdığınız evhamlardır. Bu kaygılar genellikle şüphe olarak kalıyor ve büyüme geriliği belirli semptomlarla saptanabiliyor. Ancak bu durumu en iyi şekilde doktor kontrolü ile anlayabilirsiniz.

* Bebeklerde büyüme geriliği tiroid ve büyüme hormonuna bağlı olarak görülür ve bu hormonların yetersiz şekilde çoğalması ve ritimlerini yerine getirebilmesi çocukların sağlıklı büyümesinde etkilidir. Bunu dışında cinsiyet hormonlarında meydana gelen farklılıklar ve hormonel değişimler büyüme üzerinde etkilidir. Bu cinsiyet hormonları ostrojen ve androjen olarak bilinmektedir.

Hormonların Büyüme Geriliği Üzerinde Etkisi Nedir?

* Tiroid ve büyüme hormonlarının büyümeyi hızlandırıcı etkileri bulunmaktadır.

* Bunun yanı sıra Kortizol hormonunun yeterli miktarda salgılanması da baskılayıcı bir etki yaratarak büyüme hormonunu doğrudan etkiler. 

* Cinsiyet hormonlarının da aşırı baskın olması büyümeyi doğrudan etkilemektedir. Özellikle büyüme kıkırdağı erken dönemde kapanmışsa boy kısalığı görülebilmektedir.

Büyümede Genlerin Rolü Nedir?

* Genlerin büyüme üzerinde etkileri çok büyüktür. Özellikle boy uzaması anne ve babanın genetik yapılarından gelmektedir. Günümüz teknolojileri kullanılarak anne, babalar baz alınarak çocukların boylarının ne kadar olabileceği tahmin edilebilmektedir.

Beslenmenin Büyüme Üzerinde Etkisi Var mıdır?

* Elbette düzenli ve doğru bir şekilde beslenen çocuklar gelişimlerini daha hızlı tamamlar ve bu demek oluyorki beslenme çocuklarda büyümenin en önemli faktörlerinden biridir.

* Beslenme yetersizliğine bağlı olarak çocuğunuzun büyüme hızı yavaşlayacak olursa, kısa süreli bir beslenme temposu ile bu durum eski normal haline yeniden dönebilir.

* Ancak beslenme yetersizliğine bağlı olarak büyüme geriliği görülüyorsa ve doğru beslenme programlarına geçilmemişse boy kısalığı kalıcı olarak görülebilmektedir.

Bebeklerde Büyüme Geriliği Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılmaktadır

* Bebeklerin dönemsel olarak olması gereken kiloda ve boyda olup olmadıklarını anlayabilmek için doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Bazı durumlarda büyüme gerilikleri gözle görülmemekte ancak doktor kontrolleri sırasında ortaya çıkmaktadır. Bebeklerde büyüme geriliğinin saptanabilmesi için bebeğin boy, kilo ve baş ölçüleri baz alınarak tanı konulmaya çalışılır.

Bebeklerin Sabit Yaşlarda Olması Gereken Kilo Oranları

* Bebekler düzenli olarak her ay ortalama olarak 1 kilo almalıdır. 1 Yaşına geldiklerinde ortalama olarak 10 kilo civarında olmaları gerekmektedir. 1 Yaşında bir bebeğin ortalama boyu ise 70 cm ile 75 cm arasında olmalıdır.

* 2 Yaşında bir bebek ise ortalama olarak 12 kilo ve 80 cm ile 85 cm arasında olmalıdır.

* 5 Yaşına gelen bebeğiniz ise yaklaşık olarak 18 ile 20 kilo arasında olmalı ve boyu 100 cm ile 120 cm arasında olmalıdır.

* Anne, babaların genetik yapıları baz alınarak pek çok bebek farklı özelliklere sahip olabilir. bebeğinizin gelişiminin sağlıklı bir şekilde seyredip seyretmediğini öğrenmek için doktorunuza danışmalısınız.

Bebeklerde Büyüme Geriliği Olduğu Nasıl Belirlenebilir?

* Doktor kontrolünde yapılan boy, kilo endeksleri ile büyüme geriliği saptanabilmektedir. Ayrıca doktorların kullandığı çeşitli ölçüm teknikleri büyüme geriliğinin tespitinde etkilidir.

* Bazı durumlarda büyüme geriliğini tespit edebilmek için hormonel testler, kan testleri ve grafiler detaylı olarak incelenerek tanı konulabilmektedir.

Büyüme Geriliği Tedavisi Nasıl Yapılabilir?

* Bebeklerde büyüme geriliği saptandığında tedavi süreci başlar ve büyüme geriliğinin nedenine bağlı olarak gerekli tedavi yöntemleri uygulanır. Hormonel bozukluklara bağlı olarak büyüme geriliği görülüyorsa, hormonel tedavi uygulanarak büyüme geriliğinin önüne geçilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.