Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

09.12.2014
127
Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde Diş Çıkarma

Diş çıkarma bebeklerin en zor dönemlerinden biridir. Kendini ifade edemeyen bebek diş sancısı karşısında ağlamaktan başka çare bulamaz ve anne, babalar için en kötü durumlardan bir tanesi budur. Bebeğinize yardım edebilmek için elinizden birşey gelmez ve sürekli olarak ağlayan bebeğinizi sakinleştirmekte zorlanırsınız.

Bebeğiniz diş çıkartırken ona yardımcı olabilmek ve işini kolaylaştırmak için size çok büyük görevler düşüyor.

* Yenidoğan bebekler genellikle 6 aylık olduklarında diş çıkarmaya başlarlar. Bazı durumlarda bebekten bebeğe farklılık görülebilir ve 4 aylık bebeklerin de diş çıkarabildiği görülebilir. Çok ekstra durumlarda ise 1 yaşına gelen bebekler ancak diş çıkarırlar. Bebekler 30 aylık oluncaya kadar diş çıkarmaya devam ederler. 

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

* Bebeklerde diş çıkarma dönemi çeşitli belirtilerin va rahatsızlıkların gözlemlendiği bir dönemdir.

* Diş çıkaran bebeklerde huzursuzluk, uykusuzluk ve uyku düzensizlikleri, yüksek ateş, ağızdan salyalar akması ve ishal gibi pek çok semptom görülmesine neden olabilir.

* Bazı durumlarda ağrılar şiddetlendiğinde bebeğinizin kulağına vurabilir ve kulaklarını çekiştirmeye başlar. Bu durumda beslenmesi yavaşlayacağından kilo kaybı gözlemlenebilir.

* Dişler deriyi patlatmadan önce diş etleri şişecektir ve dişler deriyi patlatana kadar kabarmaya devam edecektir. Bu doğal bir süreç olduğu için müdahale etmek doğru olmayacaktır.

Bebekler Diş Çıkarırken Anne Babalar Neler Yapmalı?

* Bebeklerin dişlerini rahat çıkarması için ona ağzında oynayacağı oyuncaklar alın. Bu sayede diş eti derisini, patlatma konusunda yardımcı olacaktır. Ancak ona dişlerini kaşıması için vereceğiniz maddeler ufalanarak akciğerlerine kaçmayacak maddeler olmalıdır. Buna çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca dişlerini kaşırken yanında durmanızda fayda var, bazı durumlarda şiddetli kanamalar meydana gelebilir.

* Bebeğinizin diş etlerine asla alkolle tampon yapmayın, bunun yerine hijyen bir bez kullanarak diş etlerine çok hafif şekilde masaj uygulayın.

* Bebeğinizin sancılarını bir miktar azaltmak istiyorsanız ona doktorunuzun önereceği hafif uyuşturma etkisi bulunan diş jellerinden uygulayabilirsiniz. Doktorunuzun belirlediği oranda uygulamakta fayda var.

Bebeğinize Diş Kaşıyıcı Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

* Üzerinde boya bulunan ve plastik malzemeden üretilen ürünler, çeşitli kimyasallar içerebileceğinden önerilmemektedir.

Bebeğiniz Diş Çıkarırken İlaç İle Ağrı kesici Kullanılır mı?

* Doktorunuza danışarak bebeğinizin sancılarını giderici parasetamol kullanabilirsiniz. Ancak doktorunuza danışmadan ve dozu doktor tarafından belirtilmeden bebeğiniz için asla ilaç kullanmayın.

Bebeğiniz Diş Çıkarırken Doktorunuza Başvurmanız Gereken Durumlar

* Diş çıkarma dönemlerinde görülen yüksek ateş 38 dereceye ulaşırsa kesinlikle doktorunuza başvurun.

* Ayrıca diş çıkarma döneminde görülen ishal normal karşılanır ancak bazı durumlarda farklı hastalıkların belirtileri olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.