Bebeklerde Diş Temizliği

12.02.2015
113
Bebeklerde Diş Temizliği

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Bebeğinizin diş fırçalama alışkanlığı kazanabilmesi ve dişlerini kendisi fırçalayamayacağı 2 yaş öncesi diş temizliği ile ilgili bazı incelemelerde bulunduk. Özellikle 2 yaş öncesi bebeklerde diş temizleme alışkanlığının kazandırılması çok önemlidir. 2 Yaşından daha ufak bebeklerde dişler temizlenirken dikkat edilmesi gerekenleri sırasıyla inceleyelim.

Bebeklerin genellikle dişleri 6.aydan sonra çıkmaya başlayacaktır. Bebeğiniz 3 yaşına ulaştığında ise tam olarak dişleri tamamlanmış olur. Bebeğinizin ilk dişleri çıktığında düzenli olarak temizleme ihtiyacı da olacaktır.

Bebeğinizin ilk olarak çıkan dişleri özel bir bakım istemektedir ve kimyasal diş macunları yerine parmak fırçası ile gazlı bez kullanılması gerekmektedir. Özellikle yumuşak bir bez veya parmak fırçayla yemeklerden sonra dişlerinde kalan yemek artıklarını temizlemek çok önemlidir.

Bebeğinizin bütün süt dişleri çıkıncaya kadar bebeğinizin dişlerini bu şekilde temizlemeniz gerekiyor. Bu sayede bebekleriniz diş fırçalama alışkanlığınıda kazanmış olacaktır.özellikle sabah kahvaltısı ve akşam yemeğinden sonra dişlerini nemli bir tülbent yada gazlı bez ile ıslatarak silmeli ve temizlemeliyiz.

Bebeğinizin dişlerinin diş fırçaları ile fırçalamaya uygun hale gelmesi için yaklaşık olarak 2.5 – 3 yaş arasında olacaktır ve arka dişlerinin çıkmasından sonra diş fırçası kullanımı uygundur.

Bebeklerde Biberon Çürüğünü Engellemek için Ne Yapmak Gerekir?

Bebeklerde oluşacak çürüklerin tedavisi çok zor olacağı için çürüklerin giderilmesi için önceden çok sıkı önlemler alınması gerekmektedir. özellikle geceleri ağzında biberonla uyumaya alışkın olan bebeklerin bu alışkanlığı çürük dişlere neden olabilmektedir. Genellikle biberonun içerisindeki sütün içerisine pekmez, bal ve diğer tatlandırıcılar eklendiğinde çürük etkisi artacağından özellikle gece saatlerinde bu tür tatlı sütleri vermeniz önerilmez.

Bebeğinizi biberonla besledikten sonra bol su içirin ve beslenmenin ardından sabah ve geceleri dişleri çok iyi şekilde temizleyin. Bebeklerde biberon çürüğü denilen çürükler meydana gelecek olursa bebeğin ağrı çekmesine ve bu çürüklerin iltihaplanmasına neden olacaktır. Bu ağrı ve iltihaplar bebeğinizin beslenme düzenini alt üst edeceğinden huzursuzlanmaya ve kilo kaybına neden olacaktır.

Bu iltihaplanmalara bağlı olarak çürüyen ve şekil bozukluklarına neden olan diş yapıları, alttan gelen dişlerinde şekil bozukluklarına uğramasına neden olmaktadır. Ayrıca bu dişler çekilmek zorundayda konuşma sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca bir çok anne bebeklerini sakinleştirmek için emziklerini bal, reçel ve pekmeze sürerler ve tatlanmasını sağlayarak bebeğin sakinleşmesini sağlarlar. Ancak bu durumda bebeğin dişlerinin çürümesine neden olabilecek bir durumdur. Bunların yerine vitamin değeri yüksek olan meyve ve sebzelerin bebeğe verilmesi yerinde olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.