Bebeklerde Emekleme ve Yürümeye Başlama

27.07.2015
204
Bebeklerde Emekleme ve Yürümeye Başlama

Bebeklerde Emekleme ve Yürümeye Başlama

Emekleme her bebekte farklı şekilde olabilir. Bazıları öne doğru, bazıları arkaya doğru emeklemeye başlar. Bazıları da elleri ve dizlerinin üzerinde, bazı bebeklerde ayakları ve elleri üzerinde emekler. Bebeklerin emeklemesi için, desteksiz oturması, el ve dizlerinin üzerinde durması gerekir. Eğer bebeğiniz dizlerini öne ve arkaya hareket ettirebiliyorsa, daha kolay yer değiştirecektir. Bebeklerde emekleme genellikle 6-9 aylarda başlar. Ancak bebekler bazen emeklemeden de yürümeye başlar.

Bebeğinizin Emeklemesini Teşvik Edebilirsiniz

Bazen aileler bebeklerinin emeklemesine fırsat vermez. Bebeğinizin emeklemesini isterseniz, bu fırsatı ona tanımalısınız. Yere sereceğiniz temiz bir örtüde bebeğinizi yüzükoyun yatırarak, karşıdan onu çağırabilirsiniz. Ona sesli bir oyuncak göstererek, emekleme refleksinin olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeklerde emeklemenin onlar açısından gelişim ölçütü olmadığını da dikkate alın.

Emekleyen Bebekler İçin Evde Alınacak Önlemler

Yere sereceğiniz temiz çarşaf, battaniye gibi önlemler bebeğinizin temiz alanda dolaşmasını sağlar. Sıkça zeminin silinmesi ve kuru tutulması gerekir. Emekleme sırasında onu takip ederek, onlar için hazırladığınız alanda olmalarını sağlayabilirsiniz. Ağzına atabileceği küçük parçaları ortadan kaldırabilirsiniz. Ayrıca keskin nesneleri de kaldırın. Eğer evinizde merdiven varsa, bunun içinde önlem almanız gerekir. Dolap kapakları, çekmeceler kapalı tutulmalı, prizlerde güvenlik aparatı bulunmalıdır. Etrafta bulunan kabloları da kaldırmayı unutmayın.

Bebeklerde Yürüteç Kullanılmalı Mı?

Yürüteç anneler tarafından kolaylık olarak görülse de, bunun bazı zararları belirlenmiştir. Bu nedenle yürütecin zararlarının azaltılması ve kullanımı ailelerin tercihiyle şekillenecektir. Genellikle 4-7 aydan itibaren kullanılmaya başlayan yürüteçte bebekler ayak tabanı yerine parmak uçlarıyla yürümeye başlar ve bu alışkanlık haline gelebilir. Ayaklarıyla tam olarak basmadığı için, bebeklerin kalçasında ve ayaklarında deformasyonlar olabilir. Aynı zamanda boyun, sırt ve beldeki kaslarda gelişim yavaş olur, skolyoz riski oluşur. Ayrıca ev kazaları artar. Bebekler uzandıkları yerden tehlikeli olabilecek durumlarla karşılaşabilir. Bu nedenle uzmanlar bebeklerin doğal şekilde oturmasını, yürümesini ve dengede kalabilmesini bu şekildeki yöntemlerle karşılanmamasını belirtiler.

Bebekler Ne Zaman Ayağa Kalkar?

Bebekler desteksiz olarak 1-2 saniye bile ayakta durduklarında, ayağa kalkmış olurlar. Ayağa kalkan bebeğin ayaklarına ve bacaklarına binen yük, onun sonraki adımını atmasını sağlayacaktır. Bebeklerin 9-12 aylarda ayağa kalkması normaldir. Ancak bazı bebeklerde bu 7-8 aylarda bile gerçekleşebilir. Bu durum bazı bebeklerde yaşını bile bulabilir. Yaşına kadar ayağa kalkamamış bazı bebeklerde fazla kilo olabilir, dizlerde kuvvetsizlik olabilir. Ancak bebekler yeteri kadar D vitamini aldıysa, bu normal kabul edilebilir. Ayağa kalkmasıyla birlikte bebeklerin tutundukları yerlerin güvenli ve temiz olmasına dikkat edilmelidir.

Bebekler Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Bebeklerin yürümeye başlaması genellikle 12-13 aylarda gerçekleşir. Fakat 9 ayda ve 17-18 aylarda yürümeye başlayan çocuklarda vardır. Ancak 18 aylık olmasına rağmen henüz yürüyemeyen bebeklerde kalça çıkığı, kemik sorunları, kas hastalıkları sorunları olabilir. Bunların mutlak değerlendirilmesi gerekir.

Erken zamanda yürüyen bebeklerde, bunun bacaklar için zararlı olup olmadığı hakkında tereddütler olabilir. Ancak bebeğin vücudu kendisinin yapabileceği her şeye dayanaklı olur. Bazı bebeklerde erken yürüme döneminde bacaklarda çarpılma olabilir. Fakat bu sorun geç yürüyen bebeklerde de olabilir. Bu dönemde bebeklere destek olmak, onları korumak amacıyla masa ve sehpa köşelerinin kapatılması gerekir. Yürümesini engellememek için zeminin yumuşak olmamasına dikkat edilmelidir. Darbe emici bir zemin olursa, düşme sonucunda ağrı, yaralanma meydana gelmez. Bebeğinizi bu dönemde daha iyi takip etmelisiniz. Yürümekten korkmasına engel olmak için, daha düşmeden onu yakalamayı başarmalısınız. Düştüğünde ağladığı takdirde, yeniden yürümesi için zorlamamalısınız.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.