Bebeklerde Gaz Problemleri ve Çözümü

09.12.2014
106
Bebeklerde Gaz Problemleri ve Çözümü

Bebeklerde Görülen Gaz Sorunları

Bebeklerde gaz sorunu pek çok farklı nedenle ortaya çıkar ve bebeği sürekli olarak huzursuz olarak mutsuz olmasını sağlar. Özellikle anne babalar bu durumda birşey yapamadıkları için bebeklerinin bu sancıyı çekmesine göz yummak zorunda kalırlar. Üstelik bu durum bebeğin tüm uyku düzenini ve beslenme alışkanlıklarını bozan bir durumdur.

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sorunları Neden Görülür?

* Bebekler beslenirken doğru pozisyonlar seçilmelidir. Yanlış pozisyonla beslenen bebekler hava yutarlar ve yutulan bu hava gaz oluşumuna neden olur.

* Bebeğinizin beslenmesi sona erdikten sonra gazı en iyi şekilde çıkarılmalıdır.

* Bebeklerde gaz oluşumunun fazla olması, sindirim sisteminin henüz gelişmemesi tüketilen besinlerin yeterli oranda sindirilmemesinden kaynaklanmaktadır.

* Bebeğiniz 4 ayı tamamladıktan sonra gaz problemleri kısmen azalacaktır.

Anne ve Babalar Gaz Problemlerine Karşı Nasıl Davranmalıdır?

* Yenidoğan bebeklerde gaz oluşumunu tamamen önlemek mümkün değildir. Gaz bebeğinizin gelişim sürecinde gerçekleşen doğal bir oluşumdur.

* Bebeğinizin gazı için alabileceğiniz bazı önlemler elbette var. Bebeği emziren annenin tükettiği besinler süt yoluyla bebeğe geçer ve gaz oluşumuna neden olur. Özellikle brokoli, karnabahar, kuru fasulye, soğanlı yemekler, lahana ve kepekli yiyecekler gaz oluşumuna neden olabilmektedir. Ayrıca normalden fazla süt ürünleri tüketen anne bebeğin gaz oluşumuna neden olabilir.

* Bunun dışında ek gıdaya geçen bebekler içeriğinde inek sütü bulunan mamaları tüketirlerse gaz oluşumu daha fazla görülmektedir. Bu durumu doktorunuza bildirirseniz, bebeğinizin gelişimi için daha farklı içeriğe sahip bir mama önerecektir.

* Ayrıca bebeğiniz biberonla besleniyorsa içeriğinde oluşan havayıda yutar ve gaz oluşumuna neden olur. Bebeğinizi biberonla beslediğiniz her seferde gazını çıkarmalısınız. Ayrıca biberonla beslendikten sonra emzik verirseniz bu gazı atmasına yardımcı olacaktır.

* Diğer yandan bir göğüsten emzirilen bebekler eşit aralıklarla diğer göğüsten beslenmeli bu sayede gaz oluşumu azalacaktır.

* Bebeğiniz gaz sancısı yüzünden huysuzlanıyor ve sürekli ağlıyorsa panik yapmamalısınız. Bebeğinizi kucağınıza alarak evin içerisinde gezdirin ve sırtını sıvazlayarak gazını çıkarmasına yardımcı olun. Gaz sancıları her bebekte görülür ve normal bir durumdur.

* Ayrıca gazı atmak için bebeğin ayaklarını sıcak tutmak önemlidir. Bunun için ayaklarına sıcak havlu sarabilir veya sıcak su torbası koyabilirsiniz.

* Ayrıca sıcak bir banyo ile bebeğinizin vücuduna hafif masaj uygulamaları gerçekleştirirseniz büyük ölçüde rahatlayacaktır. Ancak kış aylarında bebeklerin çok sık yıkanması doğru değildir.

* Bebeğinizin ek gıdaya geçişine doktorunuz izin vermeden anne sütü haricinde besin vermek doğru değildir ancak gaz sancılarına rezene çayı, ıhlamur ve papatya çayı iyi gelmektedir.

* Uzun süre kesilmeden devam eden gaz sancıları sindirimle ilgili başka sorunların nedeni olabilir. Bu nedenle 2 gün boyunca aralıksız devam eden gaz sancıları görülüyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

* Bebeklerde gaz oluşumu ve giderilmesi konusunda doktorunuza danışmadan bebeğinize asla ilaç vermemelisiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.