Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

30.11.2016
266.193
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Yeni doğan birçok bebeğin yaşadığı, anne babaların korkulu rüyası haline gelen bir durumdur, bebeklerde gaz sancısı. Çünkü, bebeklerin doğumdan sonra, mide, bağırsak sistemleri henüz gelişmemiş ve yetişkinlerdeki gibi sindirime yardımcı enzimler gerekli işlevlerini yapamamaktadır. Bu durumda, bebeğin anne sütü emmesinden veya hazır mama ile besleniyorsa, beslenmeden sonra bebekten kramp şeklinde hissedilen sancılar oluşmaktadır. Bebeklerde hiçbir sağlık problemi yokken görülen, kontrol edilmesi güç olan bu gaz sancısına “kolik” adı verilmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Kaçıncı Aya Kadar Devam Eder?

Bebeklerde görülen kolik, doğumdan sonraki 2 ila 3 hafta içersinde kendini gösterir ve bebek 3. aya gelene kadar bu şekilde devam eder. Bazı bebeklerde gaz sancısı sorunu daha uzun süre devam edebilmektedir. Yaklaşık olarak, kolik 3 ayın altındaki bebeklerin yüzde20 sinde görülmektedir.

Bebeğin Gazı Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bebeklerde Gaz Belirtileri Nelerdir?

Gaz sancısının, bebeklerdeki ilk belirtisi, bebeğin aşırı derece ağlaması, aç ve uykusuz bir şekilde, ayaklarının karnına doğru çekmesidir. Ayrıca bebeğin gaz sancısı çektiği, huzursuz olmasıyla da anlaşılabilir. Genellikle, bebeklerde sancı akşam saatlerinde giderek artar ve araştırmalara göre ortalama üç saat kadar bir süre de devam edebilir. Kolik şikayeti genelde, bebeğin doğumdan sonraki ikinci haftasında başlar, sancı artarak, dördüncü haftası ve sonraki haftalarda devam ettiği gözlemlenir.

Bazı bebeklerde, altıncı aya kadar bile devam eden kolik şikayeti görülmektedir.

Bebeklerinde bu belirtileri fark eden anne ve babalar, teşhis için bir doktora danışmalıdır. Kolik, kalıcı bir hastalık olmamasına rağmen, sancı başladığında bebeğin çok rahatsız ve huzursuz olduğu bilinmektedir.

Bebeklerin gaz sancısı, sindirim sisteminin henüz tam anlamıyla gelişmemesi, mama veya anne sütüne karşı alerjisi olması nedeniyle de oluşabilir. Aslında gaz çoğunlukla, bebek veya çocukların hava yutmasıyla da meydana gelir.

Özellikle bebekler ağladıkları zaman hava yutarlar ve bu da gaz oluşmasına neden olur.

Kolik, bir hastalık olarak görülmediğinden, herhangi bir tedavisi de bulunmamaktadır. Ama bebeklerde gaz sancısını azaltmak için dikkat edilmesi gereken yöntemler önerilmektedir. Öncelikle, bebeğe 6 aydan önce ek gıda verilmemeli ve 6 aydan sonra da, gereğinden fazla ek besin verilmesi de gaz yapabilmektedir. Bebeği dik pozisyonda beslemeli, anne bebeği emzirirken de başını midesinden yukarıda tutarak beslemelidir.

Bu şekilde bebeğin emdiği süt midenin alt kısmına yerleşir, hava yukarıda kalmış olur ve bebek geğirerek kolaylıkla gazını çıkarabilir. Biberon kullanarak beslenen bebekler için, biberonun başlığını değiştirmek, yani daha yavaş akıtan bir başlık olması da gazın oluşmasını engellemektedir. Ayrıca bebeğin hareketlerini kısıtlayarak kundaklamak da gaz çıkarmasını zorlaştırır ve bebeğe sıkıntı verebilir.

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebeğin gazını çıkarmasına yardımcı olabilmek için, geğirmesini sağlamalıdır. Bunu yaparken, ilk olarak bebeği omuza doğru yaslayıp dik bir şekilde tutarak, hafif hafif sırtına vurabilir. Kucağa yüzükoyun yatırıp, arkasını sıvazlayabilir ya da bebeği oturur pozisyonda tutarak, yine sırtına vurabilir, başka şekilde, bebeği kolunuzun üzerine yüzüstü yatırıp, başını elinizle destekledikten sonra, diğer elinizle de sırtına vurabilirsiniz.

Buna rağmen bebek hala gazını çıkarmadıysa, yüzükoyun şekilde 5-10 dakika kadar bebeği yatırmalı ve bu esnada midedeki hava ile sütün ayrılması sağlanmalıdır. Sonrasında bebeğin sırtına vurularak geğirmesine yardımcı olunabilir.

Normal zamanda bebeklerin yüzükoyun, karnının üzerine yatması tavsiye edilmemektedir, ancak yeni beslenmiş ve daha gazını çıkaramamış bir bebek, ebeveyn gözetimi altında olmak şartıyla bu pozisyonda yatırılabilir.

Bununla birlikte, anneler de beslenmelerine dikkat etmeli, gaz yapıcı özelliği bulunan, baharatlı gıdalar, çay, kahve, alkol, bazı tahıl ürünleri, (kuru fasulye, nohut) hatta bazı sebzeler (brokoli, sarımsak, lahana, karnabahar) gibi yiyeceklerden çok sık tüketmemelidir. Gaz sancısı olan bebeklere doktor kontrolünde bitkisel çay olarak, az miktarda rezene, anason, dereotu gibi gaz çıkarmayı kolaylaştıran çaylarda önerilebilir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.