Bebeklerde Hijyen Nasıl Sağlanır?

10.04.2015
182
Bebeklerde Hijyen Nasıl Sağlanır?

Bebeklerde Hijyenin Önemi ve Hijyenin Sağlanması

Bebekler anne karnındayken dünyanın en temiz ve hijyen ortamındadır. Ancak dünyaya geldikten sonra anne karnında güvende oldukları ve hijyen seviyesinin son derece yüksek olduğu bir ortamdan birçok mikrobun bulunduğu dünyaya adım atarlar. Bebekler dünyaya ilk geldiklerinde savunmasızdır ancak zaman geçtikçe dünyadaki zararlı faktörlere karşı savunma geliştirerek bağışıklık sistemlerini güçlendirirler.

Anne sütünü daha çok alan bebeklerin bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğu görülmüştür. Bu nedenle bebek dünyaya geldiğinde ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesi çok önemlidir. Bebekler dünyaya geldiklerinde bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğu için dış dünyaya karşı savunmasızdır bu nedenle bebeklerin ilk kez evlerine geldiklerinde evin koşulları bebeğe göre düzenlenmelidir. Evde yaşayan diğer fertler ve annenin hijyen koşullarını taşıması bebeğin sağlığı açısından çok önemlidir.

Bebekler İçin Hijyen Koşullarını Sağlama Yolları

* Bebeğin hijyen koşulları açısından annenin temiz olması çok önemlidir. Bunun için annenin elleri ve giysileri çok temiz ve hijyen olmalı, bunun yanı sıra tırnakları kısa olmalıdır. Bunun dışında annenin ellerinde aksesuar ve yüzük takılı olması mikropların toplanmasına neden olacağından önerilmemektedir. Ayrıca ev dışında giydiğiniz giysiler eve gelindiğinde değiştirilmeli ve evde yeni yıkanmış giysiler giyilmelidir.

* Bebekler için göbek kordonu hijyen açısından çok önemlidir. Bebeğinizin göbek bakımını çok iyi yapmalısınız. Bunun için bebeğinizin göbek bölgesi gazlı bezle steril şekilde kapalı tutulmalıdır. Bebekler için göbek bakımının iyi yapılmaması ve göbeğin mikrop kapması gibi durumlarda hayati rahatsızlıklar yaşanabilmektedir.

* Diğer yandan bebeğin eve her gelen misafir ve aile fertleri tarafından temas edilmesi ve öpülmesi doğru değildir. Yetişkinler için zararlı olmayan ancak bebeklerin hayatını tehlikeye sokacak mikropların bebeğe geçmesini sağlamaktadır.

* Çamaşır suyu gibi bazı keskin temizlik malzemelerinin bebeklerin bulunduğu ortamlarda kullanılması, bebeğin sağlığını riske sokacaktır. Bunun dışında parfüm, sigara dumanı, ev tozu ve buna benzer yabancı maddelerin bebeğin bulunduğu ortamlarda kullanılması çok sakıncalıdır. Bunun nedeni bebeğin akciğer ve solunum yollarının zarar görmesidir.

* Bebeğin yaşadığı ortamlar ve odası sürekli olarak havalandırılmalı ve odasına çok fazla ziyaretçi alınmamalıdır. Bunun yanı sıra bebek odasında kullanılan eşyalardan olan kilim, halı ve bebeğin tüylü oyuncakları gibi aksesuar ve oyuncaklar karmakarışık olmamalıdır. Bebek odasında yer alan eşyalar ve odası sürekli olarak silinmeli ve dezenfekte edilmelidir.

* Bunun dışında anne dahil olmak üzere bebeğin çevresinde bulunan ve bebeğe sürekli dokunan kişilerin ellerinde ve dudaklarında çatlaklar ve yaraların bulunması mikropların çok kolay şekilde yayılmasına neden olacaktır. Ayrıca annede üst solunum yolu rahatsızlıkları bulunuyorsa kesinlikle bebek beslenirken annenin ağrı maske ile kapatılmalıdır.

* Bebeğe giydirilen giysiler temiz olmalı, tırnakları kısa olmalı ve banyosu düzenli olarak yaptırılmalıdır. Bunun yanı sıra altı asla ıslak bırakılmamalı ve düzenli olarak bezi kontrol edilmelidir. Tırnaklarının kısa olmasıda çok önemlidir. Uzun tırnaklarla yüzünü çizebilir ve buna bağlı olarak çizikler mikrop kapabilir. Ayrıca bebeğin elleri sürekli olarak ağzında olacağı için mikrop kapmaması için ellerinin düzenli olarak temizlenmesi çok önemlidir.

* Ayrıca bebeğin tek besin kaynağı anne sütüdür ve anne sütünü emdiği göğüslerin temiz ve hijyen olması çok önemlidir. Göğüs uçları her emzirmeden önce silinerek temizlenmeli ancak silmek için kimyasal ürünler kullanmaktan uzak durulmalıdır. Su ve bez ile göğüs uçlarının silinmesi yeterli olacaktır. Emzirme sonrasında da aynı şekilde silmek gerekmektedir. Bunun dışında göğüs uçları bebeğin hırpalaması sonucu çatlaklara yol açmaktadır. Bu çatlakların oluşarak mikropla dolmaması için, düzenli olarak nemlendirmek ve yumuşatmak gerekmektedir, bunun için doğal nemlendiriciler ve zeytinyağı kullanabilirsiniz.

* Genellikle yaz aylarında besinlerde daha fazla bakteri birikmekte ve bu durum bebek için olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bebeklerin yaz aylarında en çok bu nedenle ishal gibi rahatsızlıklar yaşadıklarını unutmayın. Bebeğinize vereceğiniz tüm besinlerin hijyen koşullarını taşıyor olmasına özen göstermelisiniz. Sebze ve meyveler çok iyi şekilde yıkanmalı ve hazır satılan işlenmiş besinler bebeğe verilmemelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.