Bebeklerde İdrar ve Kaka Yapamama

13.04.2016
305
Bebeklerde İdrar ve Kaka Yapamama

Bebeklerde İdrar ve Kaka Yapamama Sorunu

Henüz yeni doğmuş olan bebekler anne sütüyle beslenmeye başlarlar. Kimi zaman bazı bebekler anne sütüyle beslenemese de bu çoğunlukla böyledir. Anne sütü ise bebekte gaz sorununa neden olabilmektedir. Eğer bebeğin gaz çıkarması sağlanmazsa bebek için çok rahatsız edici olacaktır. Hatta bu durum sağlık sorunlarına da neden olabilmektedir.

Anne sütü, bebeğin kaka yapamamasına da neden olabilmektedir. Anne sütüyle beslenen bir bebek gün içerisinde 7 – 8 defa kaka yapmaktadır. Bu sayı bazı durumlarda 5 – 6’ya düşebilmektedir. Bu durum normaldir. Eğer bebekte kabızlık durumu ya da kaka yapamama durumu mevcutsa anne ve babanın bazı yardımcı ilaç ya da yağ kullanmaları tavsiye edilir. Bebek için fitil kullanmak da kaka yapmasına olanak tanıyacaktır. Kakanın yapısını yumuşak bir hale getiren fitil, bebeğin rahatlıkla kaka yapmasını sağlayacaktır.

Annenin Beslenme Düzeni Bebeği Etkiler

Annenin beslenme düzeni de bebeğin sağlığını etkileyen bir faktördür. Anne, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Bu dönemde sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Bunlar süt yoluyla bebeği rahatsız edebilecek ve hatta zarar verecek nitelikteki alışkanlıklardır. Emzirme döneminde bol sebze tüketmeye özen gösterilmelidir. Tüketilen sebzeler mutlaka sirkeli suyla güzelce yıkanmalıdır. Gün içerisinde 2,5 litre kadar su tüketmeye de özen gösterilmelidir. Bu belirtilen faktörler anne sütündeki kaliteyi artıracaktır. Bu da bebeğin çok daha rahat bir gün geçirmesine olanak tanıyacaktır. Bazı yiyecekler anne sütündeki gaz miktarını artıracağından dolayı bebeğin de gaz sancısı çekmesine neden olacaktır. Bu yiyecekler nohut, karnabahar, kuru fasulye, brokoli, çikolata ve bol baharatlı yiyeceklerdir. Ayrıca çay ve kahve de sütün gaz miktarını arttıracak olan içeceklerdendir. Bu yiyecek ve içecekleri çok az miktarda tüketmeye özen göstermek gerekir. Bu sayede bebek rahatlıkla kaka yapabilecek ve gaz sorunu yaşamayacaktır.

Bebeklerde Kaka Yapamama Sorunu

Bebek, anne sütüyle beslendikten sonra her defasında gazı çıkarılmalıdır. Hatta çok gazlı bebeklerde gaz sorununu çözmek için bebek sütünü emerken yarısına geldiğinde bebeği kucağa alıp gazını çıkartıp daha sonra tekrar süt emmesini sağlamak doğru olacaktır. Böylece gaz birikmemiş olacak ve bebek de sancı çekmemiş olacaktır. Eğer bebek gaz nedeniyle sancı çekiyorsa ve kaka yapamıyorsa birkaç masaj hareketiyle de bebeği rahatlatmak mümkün olmaktadır. Bebek rahat edeceği şekilde tutulur ve bağırsak bölgesine minik ve hafif hareketlerle masaj yapılır. Ayrıca bebeğin sırtını sıvazlamak da onu rahatlatacaktır. Çeşitli masaj hareketleriyle bebeği rahatlatmak gerekir. Bunun için bebeği sırt üstü yatırdıktan sonra bacaklarını yavaş hareketlerle kendinize doğru çekip tekrar bebeğin karnına doğru itmek gerekir. Bu şekilde bebek rahatlayacaktır. Sert hareketler yapmaktan kaçınmak gerekir.

Bebeklerde İdrar Yapamama Sorunu

Eğer bebek idrarını yapamıyorsa ya da idrar miktarında ciddi oranda azalma söz konusu ise bu durum fosfat, üre, elektrolit, kreatinin gibi maddelerin vücuttan atılamadığı anlamına gelmektedir.

Bebeklerde idrar yapamamanın birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.

  • Aşırı kanamalar
  • Kalp yetmezliği
  • Yanıklar
  • Dehidratasyon
  • Akut glomerulonefrit
  • Şok
  • Şiddetli geçirilen enfeksiyonlar
  • Böbreğe zehirli etkisi bulunan ilaç ya da madde kullanımı
  • Böbrekte pıhtı tıkanıklığı olması
  • Böbrek taşları
  • Kronik böbrek yetmezliği

Yukarıdaki maddelerden en sık rastlanan idrar yapamama sebebi böbrek taşlarıdır. Böbrek taşları idrar yollarını kapadığı için bebeğin idrar yapmasına engel olur. Ayrıca bebeğe sancı verir ve sürekli ağlamasına ya da huzursuz olmasına da neden olur. Kronik böbrek yetmezliği de bebeklerde idrar yapamama sorunlarının başında gelmektedir. Bebek idrarını yapamıyorsa mutlaka doktora başvurarak nedeni araştırılıp tedavi edilmelidir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.