Bebeklerde İlk 6 Aylık Gelişim

02.01.2015
105
Bebeklerde İlk 6 Aylık Gelişim

Yenidoğan Bebeğin İlk 6 Aylık Gelişimi

Yenidoğan bebekler için ilk 6 aylık dönem çok önemlidir. Gelişimin en hızlı ve kritik olduğu bu dönemde bebeğiniz çok hızlı şekilde gelişecek ve büyüme sürecine girecektir. Özellikle anne ve babalarıyla olumlu şekilde etkileşime geçerek huzurlu bir ortamda büyüyen bebeklerin dahasağlıklı bir gelişim süreci geçirdikleri görülmektedir.

Anne ve babalar çevrelerinde yer alan diğer bebekler ile kendi bebeklerinin gelişimini sürekli olarak kıyaslama durumundadır, oysa bu çok yanlış bir durumdur ve her bireyin farklı olduğu gibi bebeklerinde farklı anatomik yapılarda oldukları unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak tüm bebekler farklı seyirler üzerinden gelişir ve büyürler.

Bebeğinizin dünyaya gelişiyle birlikte elbette çevrenizden ve yakınlarınızdan gerekli terkinleri almalı ve bilimsel araştırmaları yaparak bebek gelişimi hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ancak bebeğiniz diğer bebeklere oranla daha farklı bir gelişim durumu gösterecek olursa, çok anormal durumlar haricinde endişe etmemeli ve paniklememelisiniz. Zaten doktor kontrolünde olan bebekler tüm semptomlarıyla incelenmektedir ve anormal durumlarda doktorunuz gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Her şey yolunda ve bebeğiniz sağlıklı ise diğer bebekleri baz almadan bebeğinize dış dünyayı  öğretmeye odaklanmalı ve onu mutlu bir şekilde büyütmelisiniz.

Bebekler Vücut Dilini Kullanırlar

* 6 Aylık bebekler konuşma özelliğini henüz kazanmamıştır ancak vücut dillerini kullanarak size ihtiyaçları olan her şeyi bildirebilirler. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bebeğinizi bu kısa süreçte iyi tanıyabilmek ve ne istediğinde hangi tepkiyi verdiğini bilmektir.

* Bebeğiniz sizi anlamasa bile onunla konuşmak iletişime geçmek açısından çok önemlidir. O belki sizi anlamayacak ancak konuşmalarınız ona güvende olduğu hissini verecek ve onu cesaretlendirecektir. Özellikle ilk anne bebek ilişkisi açısından bu çok önemlidir.

* Bebekler dış dünyaya en iyi şekilde adapte olabilmek için öncelikle sosyalleşmeyi öğrenmek zorundadır ve bu duruma en iyi şekilde en yakınlarında olan anne babaları ile sosyalleşerek alışabilirler. Bu nedenle bebeğinizi bir şeyden anlamayan duygusuz bir varlık gibi görmek yerine, onu büyümekte olan ve öğrenmeye aç bir birey olarak görmek en doğrusudur.

* Siz onun yanında olduğunuz ve ona gerekli şekilde konuşmalarınızla destek olduğunuz sürece bebeğiniz dış dünyaya daha karşı daha çok öz güven sahibi olacak ve daha çok rahatlayacaktır.

Bebeklerin 6 Aylık Gelişimi

* Bebeğiniz büyüdükçe sizde onunla beraber değişime uğrayacaksınız. Tüm sosyal hayatınız baştan aşağı değişecek ve hayatınızı artık bebeğinize göre yaşayacaksınız.

* Bebeğiniz ilk 3 ayını tamamladıktan sonra düzenli olarak banyo ihtiyaçları olacak ve düzenli şekilde uyku temposu ile her gün hava almak için dışarı çıkarılması gerekecektir. Emin olun beslenme, uyku ve banyo üçlüsü gününüzün neredeyse tamamını kapsayacak kapsamlı bir durumdur. Bu nedenle bu ilk dönemlerde bebeğinize bakmak size zor gelebilir ve çaresizlik duygusuna kapılabilirsiniz, ancak bu ilk dönemlerinizde yanınızda daha tecrübeli yakınlarınız olacak olursa, size tecrübelerine dayanarak yardımcı olabilirler.

* Bebeğinize iyice alıştığınızda zaten her şey daha kolay hale gelecek ve onun sergileyebileceği bir çok hareketi önceden tahmin edebileceksiniz.

* Özellikle yenidoğan bebeklerde bazı durumlara karşı sürekli tekrarlanan hareketler bazen farklılık gösterebilir veya öğrendiği bir şeyi kısa süre içerisinde unutarak farklı tepkiler verebilir. Bu durumda sabırlı olun ve bebeğinizin etrafı tanımak için çok heyecanlı olduğunu ve ilgisinin çok doğal dağılabileceğini unutmayın. Sabırlı olarak onun eğitimini yeniden vermek size asla zor gelmesin, o sizin hayat arkadaşınız, dostunuz ve her şeyiniz unutmayın.

* Bebeğinizle ne kadar fazla zaman geçirirseniz aranızdaki bağlar o oranda güçlü olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.