Bebeklerde İshal ve Rotavirüs Aşısı

28.04.2015
144
Bebeklerde İshal ve Rotavirüs Aşısı

Bebeklerde İshalin Nedeni Nedir?

Genellikle 3 yaşın altında bulunan bebeklerde görülen ishalin nedenlerinden en önemlisi rotavirüs olarak bilinmektedir. Toplum ortalaması göz önünde bulundurulduğunda senede yaklaşık olarak 120 bin ishal vakasının rotavirüs nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra 5 yaşını doldurmamış olan tüm çocuklarda görülen bebek ölümlerinin yaklaşık % 6’lık kısmının ishal nedeniyle gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bebeklerde görülen ishalin her sene 500 bin çocuğun ölümüne ve 2 milyon çocuğun hastalanarak hastanede tedavi görmesine neden olmaktadır.

Bebeklere İshal Nasıl Bulaşır?

Rotavirüs nedeniyle oluşan ishal genellikle dışkıda belirti gösteren bir durumdur ve semptomlar göz önünde bulundurulduğunda saptanabilmektedir. Virüsü taşıyan diğer çocuk, bebek veya bireylerin dışkısı ile, dışkılı elleri ile veya bunlarla temas eden su ile bulaşması söz konusu olmaktadır. Genellikle ağız yoluyla bulaşması daha yaygındır. Bazı durumlarda vücut sıvıları ilede bulaşabilmektedir. Virüs dışkı içerisinde 1 hafta kadar canlı kalabilirken, katı yüzeylerde günlerce, ellerde ve cilt yapısında ise saatlerce canlı kalabilmektedir.

Bebeğiniz çok az miktarda virüse maruz kalsa bile bu virüsler kısa sürede çoğalır ve etkilerini arttırırlar.

Bebeklerde İshalin Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde virüsler vücuda girdikten sonra incebağırsakları enfekte eder ve sindirim sistemini etkileyerek, emilim işlemini gerçekleştiren hücreleri etkilemektedir. Bu sayede bağırsaklarda karbonhidrat ve su emilimi bozulmaktadır. Genellikle bebeklerde ishal kusma ve ateş ile beraber seyreden bir rahatsızlıktır. Ateş ve kusma genellikle 3 gün civarında sürerken, ishal ise yaklaşık olarak 7 gün kadar sürmektedir. Ayrıca bebek ve çocuklarda görülen ishal sıvı kaybına yol açacağından ishal olan bebeğinize bol miktarda sıvı takviyesi gerçekleştirmelisiniz.

Bebeklerde İshal Nasıl Tedavi Edilir?

Burada tedavinin en önemli özelliği ishal nedeniyle meydana gelen sıvı kaybının önlenmesi ve kaybedilen sıvının yerine konulmasıdır. Genellikle ilaç tedavileri uygulanmamaktadır ve bunun yerine ev ortamında hazırlanan tuz ve sıvı kayıplarını önlemeye yönelik ayran, pirinç suyu, elma gibi besinler verilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebekler normalden daha sık beslenmeli ve sıvı takviyeleri sağlanmalıdır.

Ancak yinede ishal olan bebeğinizin tedavisi için doktora başvurmalısınız ve tuz, şeker takviyelerinin doktor kontrolünde dengeli şekilde gerçekleşmesini sağlamalısınız. Doktor kontrolünde sağlanan tedavi sürecinde vücuttaki kayıpların daha dengeli bir şekilde yerine konulabilmesi mümkün olacaktır. Çok ileri derecede görülen ishal vakalarında genellikle hastane ortamında serum tedavisi uygulanmalıdır.

Bebeklerde İshalden Korunma Yolları

Bebeklerde ishalden korunmak için öncelikle hijyen şartlarının yerine getirilmesi çok önemlidir. Çocukların toplu şekilde bulunduğu okul veya kreş gibi kuruluşlarda tüm ortamın dezenfekte edilmesi ve özel etanol çözeltileri ile silinmesi çok büyük önem taşımaktadır. Ayrıca hasta çocukların diğer çocuklardan uzak tutulması ve gerekirse okula gönderilmemeleri ishalin bulaşmasını engelleyecektir.

Bunun dışında bazı ülkelerde temizlik şartlarına bağlı olmaksızın ishal görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda tüketilen besinler ve hava solumak bile ishalin gerçekleşmesine neden olabilmektedir. Bu tür virüsler genellikle bulaştıkları ortamlarda aylarca yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda rotavirüs ishal aşısı yapılması rahatsızlığın giderilmesinde etkili bir tedavi yöntemidir.

İshal Aşısı (Rotavirüs Aşısı)

İshal aşırı 90’lı yıllarda Amerika’da geliştirilmiş bir aşıdır ve geçerli görülmesinin ardından dünya aşı programı içerisine dahil edilmiştir. Daha sonra bağırsak tıkanmalarına yol açabileceği gerekçesi ile aşının uygulanması durdurulmuştur.

Bu aşının ardından geçerliliği daha fazla bebek üzerinde denenmiş olan 2 farklı aşı daha geliştirilmiştir. Bu 2 farklı aşı içerisinde 5 farklı rotavirüse karşı koruma sağlayacak güvenli bir koruma olanağı sağlanabiliyor. Bu aşıların ciddi ve ilerlemiş olan ishallerde bile etkili sonuçlar doğurduğu tespit edilmiştir.

Bebeklerde görülen ishal ve tedavisinde genellikle ishal olan bebekler 4 haftalık olduklarında ve 10 haftalıkken aşı programları uygulanabilmektedir. Aşılar ağız yoluyla uygulanmaktadır ve 2, 3 doz şeklinde verilmektedir. İshal olan bebekler 6 aylık olmadan önce aşı tedavisinin tamamı ile sonlandırılmış olması gerekmektedir.

Bebeklerde İshal Aşısı Yaptırmak Gerekli mi?

Bebeklerde ishalden korunmak için ishal aşısının yapılması gerekmektedir. Genellikle aşı uygulandıktan sonra rahatsızlığın % 90 oranında azaldığı ve tedavi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 5 yaş altı çocuklarda görülen ishale bağlı ölümlerin büyük bir kısmını yok ettiği tespit edilmiştir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.