Bebeklerde İsilik

03.06.2015
144
Bebeklerde İsilik

Bebeklerde İsilik Neden Olur? İsilik Oluşumu Nasıl Önlenir?

İsilik bebeklerin yüzünde, alnında, yanaklarda, göz kapaklarında ve burunda meydana gelen oluşumlardır. Bunun dışında vücudundaki kıvrımlı yerlerde, bez bağlandığı için bel ve göbek çevresinde sıkça görülebilir. Eğer gereken önlemler alınmazsa, isilik vücutlarının her yerinde etkili olabilir. Kabarık, kızarmış döküntülerden meydana gelen isilik, bazen birkaç günde, bazen de haftalar boyu etkili olur.

Bununla birlikte isilik nedir, nasıl tedavi edilir yazımızda da isilik ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde İsilik Neden Olur?

Bebeklerin cildi yetişkinlerden daha farklı özelliklere sahiptir. Doğumla birlikte ilk aylarda daha hassas olur. Ciltleri ince, her şeye duyarlı ve daha az yağlı olur. Bebeklerin ciltlerinde ter bezi kanalları olan gözenekler, isilik ya da diğer döküntülerin oluşmasını sağlayacak şekilde kolaylıkla tıkanabilir. Vücuttaki ter salgısının cilt altında kalmasıyla oluşan kabarcıklar ve döküntüler, sıcak havalarda, sıcak olan ortamda kalan bebeklerde daha fazla olur. Eğer düzenli bir bakım uygulanırsa, genellikle birkaç günde kaybolabilen isilik, bulaşıcı özelikte değildir.

Ciltteki isilik az sayıda ve küçük deri döküntüleri şeklinde olabilir, bunlar kısa sürede geçebilir. Daha ağır seyreden isiliklerde kaşıntı ve içi su toplamış döküntüler izlenebilir. Bu yüzden bebeklerin ciltleri sürekli olarak kontrol altında olmalı, isilik henüz başlangıç aşamasında olduğunda tedaviye başlanmalıdır. Bebeklerde olan isilik döküntüleri kaşınma ve yanma yaparak bebeğin rahatsız olmasına neden olur. Bu döküntülerin kaşınması halinde enfeksiyon oluşumu ve kabuklanma etkisi izlenir. Kısa sürede düzenli bakımla kaybolan bu döküntüler, daha sonra önlem alınmadığı takdirde yeniden tekrarlayabilir.

Bebeklerin koltuk altları, boyun ve ense bölgesi dar olan ya da kalın giysilerin etkisiyle daha fazla terler. Bu şekilde vücut nemli bir ortamda kalır. Bu nedenle bebeklerin giyimlerinde dikkatli olunmalı, hava koşulları ve bulundukları ortama uygun şekilde giydirilmelidir. İsiliğin olmasını sağlayan en öneli etkenler arasında, bebeğin cildinde fazla miktarda nemlendirici kullanmak ve giysilerin pamuklu olmayanlardan tercih edilmesidir. Bebekler ateşli bir hastalık sonrasında ya da ateşinin düşmesinden sonra cildinde isilik oluşabilir. Eğer cildinde egzaman tarzı döküntüler ya da başka döküntüler olursa, hemen doktora götürülmeleri tavsiye edilir.

Bebeklerde İsiliğe Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Bebekler sıcak havalarda her gün ya da gün aşırı yıkanmalı ya da duş aldırılmalı
  • Giyimlerinde dar giysiler yerine daha bol içinde rahat edebilecekleri giysiler tercih edilmelidir
  • Giysilerin seçiminde pamuklu ve ince olanlara öncelik verilmelidir
  • Bebeklerin cildi nemli olarak bırakılmamalıdır
  • Bulundukları ortam sıcak olduğunda, bebeğin serin tutulması gerekir
  • Cildinde çok fazla nemlendirici ürün kullanılmamalıdır
  • Bebeğin alt bezi sıkça değiştirilmeli, arada hava alması sağlanmalıdır
  • Bebekler her zaman sıcak ortamlardan korunmalıdır
  • gereğinden fazla kalın giydirilmemelidir
  • özellikle uyurken ortamın pamuklu kumaşlardan olan bir yer olmasına dikkat edilmelidir
  • Bebekler yıkanırken yumuşak formülü olan bebek şampuanı ve bebek sabunları kullanılmalıdır
  • Yıkandıktan sonra kullanılacak kozmetik ürünler bebekler için özel üretilmiş olan kokusuz, alkolsüz ve renksiz olanlardan tercih edilmelidir
  • Bebeklerin cilt bakım ürünlerinde hipo alerjik olanlar ve pH değerleri nötr olanlardan tercih edilmelidir.

Bebeklerin ciltlerinde oluşan isilik tanısı doktorun muayenesiyle konmalıdır. Bebeklerin cildinde olan isilik hafif seyirliyse, bebeği hırpalayacak ciddi tedavi sürecine başlanmaz. Bu durumda bebeğin serin tutulması, düzenli şekilde banyo yaptırılması ve cildinde uygun nemlendiriciler kullanılması tavsiye edilir. Bu şekilde isilikler kısa sürede kendiliğinden iyileşme gösterir. Fakat cildinde iltihaplanma yapan, kaşıntıya neden olan isilikler varsa, doktorunun tavsiye edeceği krem ve losyonlar düzenli olarak kullanılmalı, tavsiye edilen bakım koşulları aksatılmadan yapılmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.