Bebeklerde İştahsızlık Problemi

21.02.2015
105
Bebeklerde İştahsızlık Problemi

İştahsız Bebekler İçin Neler Yapmalı?

Anne babaların küçük çocuklarda en çok sıkıntı çektiği konulardan bir tanesi iştahsızlıktır. İştahsız çocuklar yeterli oranda beslenemedikleri için gerekli çekilde gelişim gösteremezler. Toplum yüzdeleri incelendiğinde neredeyse çocukların 0 ile @ arasında iştahsızlık problemi yaşadığı görülmektedir. Çocuğunuzda bulunan iştahsızlık herhangi bir sağlık problemine dayanmıyorsa endişe edecek bir durum yok demektir.

Ancak endişe edecek bir durum olmasa bile anne babalar iştahsızlık yüzünden mutsuz olurlar ve bebeklerinin beslenmesi için ellerinden geleni yaparlar. İştahsız çocuğa yemeyi sevdirmek için yapılması gerekenleri sizler için araştırdık. Özellikle bebeklerde 9 aydan sonra seyreden iştahsızlık problemlerine karşı yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladık.

Bebeğinizi Biberonla Beslemeyin

Anne göğsünden süt emmek biberonla emmeye göre daha zorlu bir işlemdir. Bu nedenle bebeğinizi anne sütünü emdiği dönemlerde çok fazla biberona alıştırırsanız zahmetsiz beslenmeye kendini alıştıracak ve yetişkinler gibi çiğneyerek beslenme alışkanlığı kazanmasını geciktirecektir.

Ayrıca çocuklar her uykuya dalmadan önce anne sütü veya biberon ile beslenmektedir. Bu alışkanlık bebeklerin bu tür beslenme tarzına alışmasını sağlayacaktır ve bu nedenle diğer beslenme şekillerini reddedeceklerdir. Bu durumun adına psikolojik beslenme alışkanlığı denmektedir.

Bebeğinizi Ek Besinlere Geçişte Zorlamayın ve Acele Etmeyin

Bebekler dünyaya geldiklerinde ilk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmelidir. Bunun dışında ek besinlere geçiş döneminde çok saburlı ve yavaş adımlarla ilerlenmesi en münasip olanıdır. Bebeğinize ek gıdaya geçişte çok özenli bir beslenme programı uygulamalısınız, doktorunuzun önereceği beslenme programını her gün aynı saatte uygulamalısınız.

Bebeklerin en çok beklediği şey düzenli bir beslenme programıdır ve karmaşık bir beslenme programını sevmezler ve protesto ederek beslenme düzensizlikleri gösterebilirler.

Bebeğinize Beslenme Programı Uygularken Örnek Olun

Çocuğunuz henüz bir bebek olsa bile sizi çok iyi şekilde gözlemleyecektir. Bu nedenle çocuğunuzun rol modeli olmalı ve beslenme alışkanlıkları konusunda ona örnek olmalısınız. Onunla birlikte sebze yemeklerini tüketirseniz, emin olun oda iştahla yiyecektir.

Bebeğinize Kendi Kendine Beslenmeyi Öğretin

Bebeğinize beslenirken daha özgür olacağı bir ortam sağlayın. Bu sayede bebeğiniz beslenirken daha çok zevk alacaktır. Yani çocuklar kendi kendilerine beslenme hazzına ulaştıklarında daha iştahlı olurlar. İlk zamanlar beslenirken besinleri yere dökseler bile zamanla daha iyi şekilde beslenmeyi öğreneceklerdir.

Düzenli Uyuyan Bebekler İştahlı Olmaktadır

Uyku ile beslenme alışkanlıkları birbirlerine bağlı birer zincirin halkası gibidir. Çocğunuzun ne kadar iyi ve yeterli uyursa o oranda daha iyi beslenecek ve iştahlı olacaktır. Bebeğinizi mümkün olduğu kadar erken yatırın ve erken kalkmasını sağlayın, bu sayede daha zinde ve iştahlı olacaktır.

Çocuğunuzla Aynı Anda Beslenmeye Özen Gösterin

Bebeğiniz yaklaşık olarak 1 yaşına ulaştığında onunla birlikte sofraya oturarak beslenme alışkanlıklarını birlikte oluşturmaya özen gösterin. Siz ne zaman yemek yerseniz oda yesin, bu sayede beslenme alışkanlıkları ve öğün kavramları daha iyi gelişecektir.

Zararlı Abur Cubur ve Asitli İçecek ve Besinleri Tüketmesine İzin Vermeyin

Çocuklar genellikle abur cubur veya asitli içecekleri tüketmeyi çok severler. Bu besinleri tükettikçe de sağlıklı besinlerden uzaklaşırlar. Bu nedenle çocuğuma aç kalacağına zararlı besinleri vereyim mantığı yanlıştır. Abur cuburu çok fazla tüketen çocuklar yetişkinlik dönemlerinde çeşitli sağlık problemleri yaşayabilmektedir.

Çocuğunuzu Beslenme Konusunda Zorlamayın ve Abartıya Kaçmayın

Çocuğunuz sağlıklı olan tüm besinleri eşit oranda tüketmelidir. Bu sayede her besinden farklı vitamin ve değerleri alacaktır. Ancak bebeğinize sabit besinleri tüketmesi konusunda çok fazla baskı yapacak olursanız hem beslenmekten soğuyacak hem de yeterli oranda besin değeri kazanamayacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.