Bebeklerde Kalça Çıkığı

16.02.2015
110
Bebeklerde Kalça Çıkığı

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bebekleri Kundaklamalı mı? Kundaklamamalı mı?

Bebekler dünyaya geldikten sonra aileleri tarafından bakılmaya başlar ve bu bakım sürecinde meydana gelen yanlışlıklar ve yapılan hatalar nedeniyle bazı problemler ortaya çıkabilir. özellikle kundaklama gibi yanlış bir davranış ile sarmalanan bebeklerde kalça çıkığı gibi ciddi rahatsızlıkların meydana gelmesi söz konusu olabilmektedir. Kalça çıkığı bebeklerde ciddi bir durumdur ve özellikle kundaklama, bebeğin altının yanlış şekilde bağlanması ve yürüteçlerin yanlış kullanımı kalça çıkığına neden olan faktörler arasında yer almaktadır.

Bu yanlış davranışlar sonucunda aile durumun farkına vazamazsa bebeklerde geri dönüşü olmayan problemler meydana gelebilir bu nedenle bebeğiniz henüz 3 haftalık olduğunda ultrasonografi yapılarak bebeğin kalça çıkığı ihtimali ortaya çıkartılabilir. Bu gibi ilk 3 aylık süreçte fark edilen kalça çıkıklarında asla alçılama ve benzeri kalıplama yöntemleri kullanılmasına gerek kalmaz. Sadece basit bir bandaj ile kalça çıkığı tedavi edilebilecek niteliktedir.

Kalça çıkığı sadece doğumdan sonra değil doğum anında da meydana gelebilen bir durumdur ve yaklaşık olarak 1000 doğumdan 15’inde görülen bir rahatsızlıktır. Erken teşhisi halinde yukarıda belirtmiş olduğumuz basit önlemlerle tedavisi çok kolaydır ancak geç kalınan tedavi yöntemlerinde ise, tedavisi zor olan bir rahatsızlıktır. Bebeğin bacaktan çekilerek dünyaya getirildiği durumlarda kaçla çıkığı söz konusu olabilmektedir. Bazı bebeklerd eise anne karnındayken kalça çıkığı oluşmuş olabilir. Kalça çıkığı anne karnında meydana geldiğinde bebeğin gelişimi olumsuz yönde seyreder. Kalça çıkığında sakatlık meydana gelmeden önce bu durumun önlenebilmesi mümkündür.

Bebeğinizde kalça çıkığı bulunuyorsa asla kulaktan dolma bilgilerle bebeğinizi riske atmayın. bebeğiniz için en doğru tedavi şeklini doktorunuzun belirlemesine izin verin ve kalça çıkıkları tedavi ile çok kolay bir şekilde tedavi edilebilen ve engellenebilen rahatsızlıklardır.

Kalça Çıkığının Ortaya Çıkma Nedenleri

* Kalça çıkığı pek çok farklı nedene bağlı olarak görülebilen bir durumdur ve bu nedenler arasında ailevi sağlık öyküsü, bebeğin anne karnında yanlış pozisyonda durması ve seçilen doğum şekline bağlı olarak gelişen sendromların neden olabildiği tespit edilmiştir. Bazı durumlarda geçirilen çeşitli rahatsızlıklar bu duruma neden olabilmektedir.

Kalça Çıkığına Neden Olan Hatalar

Bebeklerde kalça çıkığının meydana gelmemesi veya tedavi sürecinde çok dikkatli olunmalı ve bazı noktalara çok dikkat edilerek özen gösterilmelidir. Özellikle bebeğin bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok farklı nokta bulunmaktadır. Bebeğiniz büyürken yaptığınız hataları tekrarlamamak için, bebeklerde kalça çıkığına neden olan sebepleri inceleme altına aldık.

* Bebeği Kundak Yapmak

Bebeğinizi kundak yapmak kalça çıkığının en önemli faktörlerinden bir tanesidir. Özellikle ülkemizde kundak çok yaygındır ancak kundağın bebeğe olan zararları tüm dünyada ve ülkemizde araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

* Bebeği Yanlış Bezlemek

Bebeğinizi bezlerken, bezin bebeğinizin bedenine tam oturmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz için dar ve sıkı olan bezler çok zararlıdır ve bu nedenle yapılan araştırmalara göre her yıl binlerce çocuğun kalça çıkığı ile karşı karşıya kalabildiği tespit ediliyor.

* Bebeği Yanlış Giydirmek

Bebekler çabuk büyürler ve bazı durumlarda ekonomik nedenlere bağlı olarak bebeklere dar giysilerin giydirilmesi söz konusu olabilir. Bazen ise bebeğin ailesi tarafından dar giysiler tercih edilebilir ancak bu durumda bebek fiziği için hiç uygun değildir ve kalça çıkığının en önemli nedenlerinden bir tanesidir.

* Bebeği Yanlış Taşıma

Bebeklerinizi taşırken asla çok fazla sıkmayın, bebeklerin eklemleri çok hassastır ve özellikle kalça bölgesi sürekli olarak sıkılarak taşınacak olursa çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

* Bebeği Yürüteç ile Veya Normal Şekilde Yürütmeye Zorlamak

Bebekler henz doğal gelişim sürecini tamamlayarak yürüme dönemine başlamadan önce kesinlikle yürüteçler veya farklı şekillerde yürümeye zorlanmamalıdır. Bu durum kalça çıkığı bulunan bebeklerde şikayetlerin çoğalmasına neden olabilmektedir. Genel olarak çocuğunuz 1 yaşını geçmeden yürümeye başlamayacaktır.

Bebeklerde Kalça Çıkığı Belirtileri Nelerdir?

* Bebeklerde kalça çıkığının en önemli belirtilerinden bir tanesi iki bacak arasında bulunan uzunluk farklarıdır.

* Bebeklerin iki bacağıda eşit olarak açılıp kapanabilmelidir. Bunu test edebilmek için bebeğinizi bezlerken yatırdığınız gibi sırt üstü yatırın ve bacaklarının sağlıklı şekilde açılıp açılmadığını kontrol edin.

* Bebeğin kalçasından her hangi bir kemik sesi veya tıkırtıya benzer sesler geliyorsa.

* Bebeğiniz 1.5 yaşını geçtiği halde henüz yürüme belirtisi göstermemiş ve yürümeye başlamamışsa.

Yukarıda yer alan kalça çıkığı belirtileri bebeğinizde bulunuyorsa, kesinlikle kendiniz çare aramayın ve doktorunuza danışarak kalça çıkığının tedavisi ile ilgili tıbbi yöntemleri tercih edin. Aksi halde bebeğinizde hayat boyu uğraşacağı ciddi sakatlıklara neden olabilirsiniz. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.