Bebeklerde Obeziteyi Önleme Yolları

13.03.2015
127
Bebeklerde Obeziteyi Önleme Yolları

Bebeklerde Obezite ve Önleme Yolları

Bebeklerde görülen obezite çok farklı nedenlere bağlı olarak görülebilmektedir. Ancak bebeklerde dışsal faktörlere bağlı obezite görülmez, bunun yerine bebeklerde görülen obezite aileden gelen genetik obeziteye bağlı olarak görülmektedir. Genellikle anne veya baba obez olduğunda çocuklar obez olarak doğmaktadır. Bunun dışında çağımızın en büyük problemlerinden biri olan hareketsizlik bebeklerinde en büyük sorunlarından biridir. Çevresel faktörler arasında yer alan bebeklerde hareketsizlik problemleri bebeklerin tüm aktivitelerinin ayaklarına gelmesi ve hareketsizliğe teşvik edilmeleri nedeniyle yaşanan bir durum. Buna ek olarak anneler genellikle bebekleri ne kadar yesede doymadıklarını düşünürler ve daha çok yemeleri konusunda onları zorlamak isterler, bu durum diğerlerine göre daha iştahlı olan bebeklerde obezite olarak geri dönmektedir.

Ayrıca hareketli bebeklerden anne ve babaları genellikle şikayetçidir ancak bebeklerde hareketlilik sağlıklı ve zinde olmanın tek sırrıdır. Bu nedenle bebeğinizin enerjisini atabilmesini ve hareketli olmasını sağlamalı, kontrollü şekilde hareketliliğine izin vermelisiniz.

Bebeğinizin Obez Olmasını Engellemenin Yolları

* Bebeğinizin obez olmasını engellemek için henüz anne karnındayken beslenmenize dikkat etmelisiniz. Hamileyken genellikle mevsim sebze ve meyvelerini bolca tüketmek ve dengeli beslenmek çok önemlidir.

* Ayrıca bir çok anne adayı gebelikte kilo almanın normal olduğunu düşünerek düşünmeden besin tüketir ve normalin çok daha üzerinde kilo alır. Aşırı kilolu geçirilen bir hamilelik dönemi bebeğinde obez olmasına neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde 12 kilodan fazla kilo alınması aşırı kilo olarak nitelendirilmektedir.

* Bebeğin obez olarak dünyaya gelmesinin bir diğer nedeni de annenin şeker hastası olmasıdır. Şeker hastası olan anne adaylarının şeker oranlarını sürekli olarak kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Aksi taktirde bebekler obez olarak dünyaya gelecektir.

* Diğer yandan çok önemli bir mani olmadığı sürece bebek ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmelidir. Aksi taktirde erken dönemlerde katı gıdaya geçiş kilo alımına ve obeziteye neden olacaktır. Anne sütü ise bebeğin kilo almasına neden olmadan ihtiyacı olan tüm değerleri bebeğe vermektedir. Bebeğiniz 6 ay süt emdikten sonra ek gıdaya geçiş yapılabilir.

* Bebekler anne sütünden kesildiklerinde ilk kez katı gıda tüketecekleri dönemde çok dikkat edilmelidir. Bebek için kilo aldırıcı ve zararlı olan besinlerin bu dönemde bebeğe verilmemesi gerekmektedir. Bebeklerde katı gıdaya geçiş döneminde tatlı ve şekerli gıdaların bebeğe verilmesi bebekte alışkanlık yaratır ve obeziteye neden olur.

* Bebeklere verilen içeceklerin ise sadece doğal ürünlerden olması tercih edilmelidir. Bebeğinize içerisinde katkı maddesi bulunan meyve suları vermek yerine doğal taze meyvelerin sularını içirmeniz sağlık açısından en iyi seçenek olacaktır.

* Bebeğinize uyuması için içirdiğiniz sütün içerisine asla tatlandırıcı, bal gibi eklemelerde bulunmayın. Bu durum enerji alımını arttıracak ve kilo alımına neden olarak obeziteye davetiye çıkaracaktır.

* Bebeklerde obeziteyi tetikleyen en önemli faktörlerden bir taneside anne ve babanın bebeği beslenme konusunda zorlamaması olmalıdır. Bazı anne ve babalar bebekler istemese bile zorla fazla besin yedirmeye çalışır ve bu durum obeziteye neden olabilecek düzeyde yemek tüketilmesine neden olabilir. Ayrıca her bebek farklı oranlarda yemek tüketir ve her bebeğin besin ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle çevrenizdeki diğer bebeklerin beslenme alışkanlıkları ile bebeğinizin beslenme alışkanlıklarını kıyaslama yoluna gitmeyin.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.