Bebeklerde Reflü

26.02.2015
115
Bebeklerde Reflü

Bebeklerde Reflü

Reflü Nedir?

Reflü rahatsızlığı halk arasında mide yanması olarak bilinmektedir. Reflü mide içerisinde yer alan mide asitleri, salgılar ve gıdaların hazmedilmesini sağlayan pepsin maddesinin hazmedilmesi yerine mideye geri kaçması anlamına gelmektedir. Reflü kısaca anlamıyla tüketilen besinlerin yemek borusundan mideye geçişinin ardından yeniden yemek borusuna gelmesi anlamına gelmektedir.

Bebeklerde Reflü Nasıl Olur?

Reflü daha çok tetişkinlerde görülen bir hastalık olarak bilinmektedir ancak durum hiçte öyle değildir. Reflü aynı zamanda bebeklerde de görülebilen tehlikeli bir rahatsızlıktır. Bebeklerde görülen reflünün nedenleri arasında tüketilen besinlerin mideye geçişine izin veren kapakçığın henüz tam anlamıyla gelişmemesi ve görevini yerine tam anlamıyla getiremiyor olmasıdır.

Bebeklerde reflü görülmesinin bir diğer nedeni ise sürekli olarak yatar pozisyonda sıvı gıdalarla beslenmeleridir.

Bebeklerde Reflü Belirtileri

Bebeklerin bir çoğu beslendikten sonra yediklerini kusarak çıkarmaktadır. Bazı bebekler daha az kusarken, bazıları ise yediklerini daha sık çıkarır. Reflü diğer mide rahatsızlıkları ile çok kolay bir şekilde karıştırılabilmektedir. Aynı zamanda reflü diğer organlarıda etkiler ve bu durum daha farklı hastalıklarla karıştırılır. Bu sebeplerden dolayı reflünün belirtileri çok iyi bilinmelidir.

Bebekler beslendikten hemen sonra yediklerini çıkartır ve bu durum çok sık olarak tekrarlarsa anne, babalar haklı olarak endişelenecektir. Bebeğinizde hırıltılar, seste kısılmalar ve solunum yollarında oluşabilecek sorunlar, reflü belirtileri olarak bilinmektedir.

Reflü Şüphesi İle Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Bebeklerde görülen reflü genellikle hastalık olarak kabul edilmez ve fizyolojik olarak nitelendirilmektedir. Bebeklerde görülen reflü bebeğinizin kilo almasını ve gelişmesini etkileyecek nitelikte değildir. Ancak reflü olan bebekte sık sık kusmaların görülmesi normal bir durumdur, endişe edilecek bir durum değildir ve bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte katı gıdalar tüketmesi sonucu zamanla iyileşmektedir.

Reflü konusunda anne ve babaların yapması gereken tek şey sabırlı olmak ve bebeklerine kulaktan dolma yöntemleri uygulamamak olmalıdır. Bunun dışında bebeğiniz 1 yaşını geçtiği halde hala kusmaya devam eder ve kilo kaybederek sağlığını kaybedecek seviyeye ulaşırsa kesinlikle acilen doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Reflü Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?

Özellikle bebeklik dönemlerinde görülen reflüler kendiliğinden geçebilecek niteliktedir ancak reflü rahatsızlığı beraberinde daha farklı hastalıklara neden olabilmektedir. Bebeklerde reflüye bağlı olarak görülen diğer hastalıklardan bazıları, larenjit, yemek borusu deformiteleri, zatüre, solunum yolu bozuklukları, sinüzit, kansızlık ve kulak iltihapları gibi pek çok farklı rahatsızlığa neden olmaktadır.

Bebeklerde Reflüye Karşı Hangi Önlemler Alınabilir?

Bebeklerde reflünün çocuğu en az şekilde etkilemesi için bebeğin duruş pozisyonuna çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeklerde reflünün en az etkilemesi için bebeğinizin yemek yedikten sonra karınlarının üzerine yatırılmalıdır. Bebeğiniz bu pozisyonda durmayı sevmeyecek ve ağlayacaktır, bu gibi durumlarda bebek karın üstü yatmaktan hoşlanmaz ve huysuzluk çıkartırsa bebek 45 derecelik açı ile oturtulabilir. Bebeğinizi bu pozisyonlarda rahatlıkla oturtabilmek için kaymayı önleyici özel yastıklardan satın alabilirsiniz.

Bebeklerde Reflüye Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Anne sütünü yeterli oranda alan bebeklerde reflü çok az görülmektedir. Bu nedenle bebeklerde reflüye karşı alınabilecek önlemler arasında anne sütünün daha sık verilmesi ilk sırada yer almaktadır. Ancak bazı bebeklerde mama değişiminden sonra reflü görülebilmektedir, bebeğinizin midesi yeni mamaya alıştığında şikayetler sona erecektir.

Bebeklerin biberonla beslenmesi reflü şikayetini bir miktar azaltmaktadır. Ancak bebekler biberonla beslenirken mama bittiğinde hava yutacak ve bu durum reflüyü tetiklemektedir. bebekler katı gıdalarla beslendiklerinde reflü şikayetinin büyük ölçüde azaldığı görülmüştür.

Bebeklerde Reflü Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeğinizde reflü olduğuna tam olarak emin olduğunuzda bebeğinizin solunum problemleri artmış, kusma şikayetleri artmış ve tüm önlemlere karşı şikayetler devam ediyorsa doktorunuzn tavsiyesi ile ilaç tedavisi ve çok ileri derecede seyreden durumlarda nadirende olsa cerrahi müdahelelere başvurulabilmektedir. Ayrıca bazı çocuklarda ise, ‘nissen funduplikasyon’ ameliyatı uygulanabilmektedir.

Bu ameliyat sayesinde midenin üst tarafı tersine çevrilir ve mide kasıldığında sarılan kısımlarıda kasılır ve yemek borusunun dolduktan sonra önü kesilerek besinlerin kaçışı engellenir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.