Bebeklerde ve Çocuklarda Beslenme Bozukluğu

20.04.2016
159
Bebeklerde ve Çocuklarda Beslenme Bozukluğu

Bebekler Neden Yemek Yemez?

Bebek ve çocukların gelişimi açısından beslenme düzeni oldukça önemli bir konudur. Çocuğun yeme alışkanlığını kazanabilmesi için birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

  • Çocuğun bireysel gelişimini fark etmesi,
  • Çocuğun duygusal dünyası,
  • Çocuğun anne ve babasıyla olan ilişkisi,
  • Çocuğun bağımsızlığı,
  • Çocuğun gelişim düzeyi.

Yukarıdaki maddeler, bir çocuğun yeme alışkanlığı kazanabilmesi için etkili olan faktörlerdir. Bir çocuktaki yeme alışkanlığı ya da beslenme bozuklukları yaklaşık 1 – 3 yaşındayken belli olabilmektedir. Özellikle 2 yaşına girmiş olan çocuklarda bireysel davranışlar ve bağımsızlık ağır basmaktadır. Çocuk bu davranışları yemek yerken sergileyebilir. Bu süreci yaşayan çocuğa karşı savaş başlatan anne ise kendini suçlar, endişelenir ve gergin bir hale gelebilir. Bu etkileşim devam ettiği sürece çocuk her yemekte bu davranışları sergiler. Zamanla çocuk yemek yeme aktivitesini oldukça aza indirerek daha az gıda tüketmeye başlar. Anne ile çocuk arasındaki bu gergin etkileşim çocuğun diğer öğrenimlerine ve alışkanlıklarına da yansımaya başlar. Beslenme bozukluğunun yanı sıra tuvalet alışkanlığı ve uyku düzenindeki aksaklıklar da görülmeye başlanır.

Bebeklerde Beslenme Bozukluğu Nedenleri

Bebek henüz 1 yaşına gelmemişse beslenme bozukluğunun farklı nedenleri olabilmektedir. Bu nedenlerden ilki, annenin sütünün bebeğe yetersi gelmesi durumudur. Bu durumda bir çocuk doktorundan destek alarak bebeğin beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Bebeğin beslenme bozukluğuna sahip olmasının nedenlerinden biri diğeri ise bebeğin anne sütünü alamamasıyla ortaya çıkmaktadır. Bu durumda bebek aşırı miktarda beslenmeye başlanırsa uzun vadede sorunlar yaşanabilmektedir. Herhangi bir sorun yaşanmaması adına bir çocuk doktorundan yardım alarak bebeğin günlük tüketmesi gereken süt ya da mama ölçüsünü netleştirmek gerekmektedir. Bebekte beslenme bozukluğuna yol açan bir başka sebep ise bebeğin beslenmesinden sonra kusmasıdır. Bu da bebeğin besinlerden ya da anne sütünden gerekli değerleri alamayacağı anlamına gelir. Bu durumda bebeğin kusmaması için beslenmeden sonra kucağa almamaya, bebeği çok fazla hareket ettirmemeye, çok fazla besin vermemeye, aydınlık ve temiz bir mekanda bulunmaya özen gösterilmelidir.

1 yaşından sonraki zamanlarda ise beslenme bozukluğu sebepleri daha farklı olabilmektedir. Çünkü çocuk 2 – 3 yaşına geldikten sonra bireyselliğini ve bağımsızlığını fark etmeye başlar. Bu da birçok aktiviteye itiraz etmesine yol açar. Bu dönemde anne ve babaların daha sabırlı olmaları gerekmektedir. Çocuğa sakin bir ses tonuyla ve ısrarcı olmayan bir tavırla yaklaşmak gerekir. Çünkü çocuk inatlaşmayı huy edinecektir. Bu yaşlardaki çocuklarda en sık rastlanan beslenme bozuklukları yemek seçmek, yemek yemeyi reddetmek, yemek yeme esnasında yerinden kalmak, yemekle ilgilenmemek, lokmaları yutmayıp ağızda bekletmek şeklinde görülür. Bu durumda anne babanın çocuğa sabır ve şefkatle yaklaşmaları önemlidir. Çünkü bu dönemde çocuğun karakteri gelişim aşamasındadır.

Bebeğim – Çocuğum Yemek Yemiyor, Ne Yapmalıyım?

Anne ve babalar 2 – 3 yaşlarındaki çocuklarına beslenme düzeni oluşturabilmek için öncelikle örnek davranışlar sergilemelidir. Bu davranışlar hem sözlü hem de uygulamalı şekilde olmalıdır. Bu dönemde çocuğu yemek yemesi konusunda zorlamamak ve ısrarcı olmamak gerekir. Bebek oturmayı öğrendikten sonra kendi kendine yeme alışkanlığını kazanabilecek duruma gelir. Bu sebeple ortalama 1 yaşından sonra bebeğe kendini beslemesi imkanını tanımak gerekir. Bu süreçte evin kirlenmesi de göze alınmalı ve buna göre önlemler alınmalıdır. Çocuğun daha rahat yemek yiyebilmesi için lokmaları bölmekte ve öğünleri az tutmakta fayda vardır. Eğer çocuk önüne konulan yemeği yememeyi tercih ediyorsa bu durumda çocuğa başka bir yemek seçeneği sunulmalıdır. Çocuğun daha sağlıklı olması adına yemesini istediğiniz besinleri reddetmesi durumunda ısrarcı olmamak gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.